اخبار حوزه دام و طیور و کشاورزی

ابهام در صادرات دام زنده

ابهام در صادرات دام زنده

 بخشنامه های خلق الساعه وزارت جهاد کشاورزی هم صنعت دامپروری و هم امنیت غذایی کشور را در خطر قرار میدهد .

به قلم : امید قربانی

صادرات دام در پرده ابهام قرار گرفته و شایعات مختلفی در این رابطه وجود دارد . دامداران شديدا به صادر نشدن دام اعتراض دارند . 

مردم نیز به گران شدن هفتگی گوشت قرمز به خاطر خبر های مرتبط با صادر شدت دام زنده اعتراض دارند .

کنترل ارگونومیکی

تنها راه خروج از این ابهام و تشتت و تشویش خاطر دامداران و مردم کنترل ارگونومیکی بازار گوشت و دام زنده میباشد .

چرا باوجود توقف صادرات دام زنده ، قیمت گوشت قرمز همچنان سیر صعودی دارد ؟

قیمت گوشت در حالی روند صعودی خود را حفظ کرده که هم باعث نگرانی مردم و جامعه شده و هم تولید کنندگان و دامداران همچنان معترض عدم توازن هزینه و سود هستند .

به گزارش امنیت کشاورزی ایران ( اکا ) قیمت گوشت قرمز با همان شیب شدید در حال افزایشی شدن در اکثر مراکز عرضه ست .

در برخی از نقاط تهران تا هشتصد هزار تومان هم گران تر شدن گوشت قرمز گزارش شده است .

برخی از فروشندگان گوشت و قصابان علت این مسئله را در صادرات دام زنده میدانند .

دامداران اما معتقدند که نرخ صعودی ارتباطی با صادرات دام زنده ندارد چراکه فرایند صادرات متوقف شده است . 

از آنجایی که هر دو گروه مستقیما ذینفع این کالا هستند طبیعی ست که علت شناسی دقیقی باید ارائه گردد . 

از طرفی عدم شفافیت دولت در مسئله صادر شدن یا نشدن دام در شکل گرفتن ابهام ها و بلاتکلیفی ها دامن زده . از طرفی دیگر تشکل ها و اتحادیه های صنفی مربوطه هم که تعدادشان کم نیست تلاش میکنند ماهی خود را از این آشفتگی و ابهام صید کنند .

پس نگرانی مردم در این مورد بی دلیل نیست چراکه میتواند شکل جدی تر به خود گرفته و غیر قابل مهار شود .

برای مشخص کردن دقیق مسئله نباید از آخر به اول حرکت کنیم بلکه از همان نقطه شکل گیری باید شروع کنیم به تحلیل و باز کردن گره که بنده اسمش را مدل ارگونومی تحلیل بازار گوشت قرمز گذاشته ام .

اولین مسئله ای که باید مشخص گردد این است که ببینیم کالایی مثل گوشت چند ضلع موثر دارد و هرکدام چقدر سود یا زیان دارند در صادر شدن یا نشدن دام . 

شش ضلع موثر و اصلی در این فرایند وجود دارد :

۱: تولید کننده یعنی دامدار 

۲: وارد کننده گوشت قرمز 

۳: صادر کننده دام زنده 

۴: دولت و وزارت جهاد کشاورزی 

۵: مردم که مصرف کننده هستند 

۶: و بالاخره تشکل های صنفی صنعت دام 

قطعا سود و زیان این ۶ ضلع در رابطه با گوشت قرمز یکسان نیست و همچنین قدرت اعمال اثر این اضلاع شش گانه هم برابر نیست .

حالا ببینیم چه پارامتر هایی باعث بیشتر شدن نابرابری ها و اختلاف سهم ها میشود؟

یک اینکه واردات گوشت ممنوعیت ندارد و تقریبا محدودیتش هم بسیار شکننده ست به دلیل عدم نگاه تخصصی و درست بدان در زمان قانون گذاری . 

دوم اینکه هیچ پروتکل مشخصی تدوین نشده باوجود نص صریح قانون در رابطه با صادرات دام و قانون شورای قیمت گذاری ولی هیچکس نمیداند که مکانیسم صادرات دام چگونه است . 

اگر این پروتکل وجود داشت میشد به راحتی مسئله را مشخص کرد .

سوم همان واریانس شدید سود و زیان بین اضلاع هست . وارد کننده گوشت تمام منفعتش در وارد کردن است اما دامدار منفعتش در صادرات مطلق دام و عدم واردات مطلق . 

چهارم وضعیت کنونی اقتصاد و جیب دولت آقای رئیسی که امکان انعطاف را از سیستم تنطیم بازار گرفته است . 

خزانه ی خالی و بودجه ی عمومی بسیار سنگین باعث شده که دولت هم گوشت را به عنوان کالای پول ساز نگاه کند و دامدار را هم به چشم فرزند خوانده ی زیاده خور . 

پس در این دعوا دولت خیلی رمانتیک به سمت نامرئی شدن در اثرگذاری تولید و مصرف میرود .

چرا دولت میخواهد نامرئی شود ؟ چون گوشت و دام زنده دائم در حال تعویض سود و زیان هستند .

این را من همینجا باید عرض کنم که خیلی از مردم فکر میکنند دولت چون تخصص لازمه را در مدیریت ندارد لذا دچار گیجی و سردرگمی شده و نمیتواند ساماندهی کند جریان گوشت قرمز و صادرات دام زنده را . 

در صورتی که اینطور نیست و دولت بسیار زیرکانه و هوشمندانه تر از آن چیزی که مردم بتوانند متوجه شوند دارد از این دریای گل آلود نهنگ خودش را صید میکند بدون هیچ اثری .

پنجمین علت هم این است که تا حالا همه ی اون اضلاع دور یک میز ننشسته اند تا باهم به حل مسئله فکر کنند . 

در این حالت میشود با تسهیم مناسب و یا تغییر الگوی سود به یک تفاهم خیلی عالی و بدون نقص رسید .

مثلا اینکه وارد کننده به جای منتفع شدن از واردات گوشت قرمز یک امتیاز جایگزین در همان سطح دریافت کند . 

وارد کننده میتواند صادرات گوشت را انجام دهد . ممکن است مثل همیشه دولت با شانتاژ رسانه و جعل خبر مردم را همراه خودش کند در اعتراض که همانجا با اعداد و ارقام و آمار ثابت میکنیم که اصلا جای نگرانی نیست چون مازاد دام خلائ را پر میکند .

نویسنده : مهندس امید قربانی 

کارشناس و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی و دامپروری 

مدیر عامل شرکت توسعه دامپروری اندیشه مهر 

مدیر گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام

لبنیات سنتی یا لبنیات صنعتی کدام یک در توسعه صنعت دامپروری و بهبود رژیم غذایی ایرانیان موثرتر است ؟

پویش ملی نجات صنعت دامپروری ایران

همکاران ما در پایگاه اطلاع رسانی پاترا

لینک گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام

لینک پایگاه اطلاع رسانی پاترا در ایتا

 

5 دیدگاه در “ابهام در صادرات دام زنده

  1. خبردام گفت:

    صادرات دام به کجا رسید؟ اگر مسئولیت خود را به خوبی انجام ندهید خائن به انقلاب هستید . به گزارش پایگاه خبری خبردام دکتر محمد عباس نیا ، دامپزشک و فعال و مطالبه گر صنعت دامپروری در ارتباط با ممنوعیت صادرات دام زنده گفت : چرا با وجود مصوبه آزاد شدن صادرات ، قیمت دام در ماه اخیر افت کرده است ؟
    بررسی های میدانی و کارشناسی نشان دهنده آن است که در روز های سیاه صنعت دامپروری بعد از اصلاح نظام یارانه ها و آزاد شدن نهاده های دامی قرار گرفته ایم! حتی خانواده های کم برخوردار که در چند سال گذشته توان خرید گوشت را نداشتند ، در این روز ها ماهی یک یا دو عدد دام سبک قربانی میکنند . این نشان دهنده چیست؟ ⛔ متن کامل این گزارش را در وبسایت پایگاه اطلاع رسانی خبردام مطالعه کنید ⛔ خبردام ، پایگاه اطلاع رسانی و مطالبه گری صنعت دامپروری ایران

  2. خبردام گفت:

    وزارت جهاد کشاورزی : صادرات دام زنده به ما مربوط نمیشود . تقاضایی برای صادرات دام از سوی دامداران و اتحادیه های صنفی دامپروری وجود ندارد . به گزارش سرویس داخلی پایگاه خبردام ، در روزهای اخیر همزمان با علنی شدن تخلفات وزارت جهاد ، شاهد برملا شدن برخی گفته ها و تصمیم گیری های غیر قابل باور هستیم که حتی قابل تحلیل و آنالیز هم نیستند و فقط باید نشست و مرثیه ای برای سقوط امنیت غذایی سرود! در تازه ترین گزارش از تصمیم گیری های شاذ وزارت جهاد کشاورزی ، امروز باخبر شدیم که برخی از مدیران این وزارتخانه اساسا منکر مسئولیت داشتن وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با صادرات دام زنده بوده و مدعی هستند که تقاضای صادرات دام زنده از سوی دامداران وجود ندارد!!! خبردام ، پایگاه اطلاع رسانی و مطالبه گری صنعت دامپروری ایران ⛔ متن کامل این گزارش را در وبسایت خبری تحلیلی خبردام مطالعه کنید ⛔

  3. خبردام گفت:

    مراحل ترخیص ۱۶۰ هزارتن نهاده دامی در حال اجراست

    به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان : سرپرست شرکت پشتیبانی امور دام گفت : مراحل ترخیص ۱۶۰هزار تن نهاده باقیمانده از محمولات تخلیه شده و موجود در بندر ، مراحل ترخیص در حال انجام است.

    حسین شیر زاد گفت : در سه ماه گذشته بیش از ۹ فروند کشتی حامل محمولات وارداتی نهاده به وزن تقریبی ۵۰۰ هزار تن در بندر امام خمینی (ره) تخلیه شده است.

    سرپرست شرکت پشتیبانی امور دام کشور افزود : ۳۴۰ هزار تن از محمولات فوق پس از ترخیص ، عملیات حمل آنها به نمایندگی های استانی شرکت صورت گرفته و ۱۶۰ هزار تن نهاده باقیمانده از محمولات تخلیه شده و موجود در بندر ، مراحل ترخیص ، انتقال و حمل آنها به مراکز پیش بینی شده در حال انجام است.

    او ادامه داد: در حال حاضر بیش از ۴ فروند کشتی حامل نهاده کنجاله سویا به وزن تقریبی ۲۶۰هزار تن در لنگرگاه بندر امام خمینی (ره) قرار دارد که به محض تامین شدن ارز مورد نیاز مراحل ترخیص، پهلو دهی و حمل آنها عملیاتی خواهد شد و خریدهای نهاده های این شرکت به طور مستمر همچنان ادامه دارد.

    شیرزاد گفت: خرید های گسترده شرکت پشتیبانی امور دام کشور ؛ این شرکت نسبت به خرید کنجاله سویا به میزان ۴ فروند کشتی اقدام و ۲ فروند از این کشتی ها در مرحله بارگیری در بندر مبداء را به اتمام رسانده و در مسیر بنادر محل تخلیه در کشور هستند و ۲فروند دیگر نیز در حال طی کردن مراحل بارگیری هستند.

    او گفت: با توجه به حمایت‌ های وزیر جهاد کشاورزی و اتخاذ تصمیمات راهبردی و تلاش های مضاعف شرکت ، موجودی فعلی و خرید های صورت گرفته طی دو ماه آینده کمبودی در زمینه تامین احتیاجات تولید کنندگان داخلی و نیز تامین ذخایر راهبردی نخواهد بود.

  4. Kamal گفت:

    توی کشوری داریم زندگی میکنیم که که شیر خام حاصل از نهاده حمایتی که در مگافارمها مصرف میشه نباید صادر کنن اما هر روز دارن صادر میکنن و لوح تقدیر بهش میدن و حسابی تمجید میکنن ازشون . اما تولید کننده گوشت توی دامداری های معمولی که بدون حمایت دولت دارن گوشت تولید میکنن صادرات برای اینها ممنوع میشه. از اون طرف هم مجوز واردات گوشت یخی برزیلی که معلوم نیست گوشت چه حیوانی هست به اتحادیه های صنفی دامداران میدن. برای شکستن کمر این دامداران راهی بهتر از این نبود و نیست . مملکت نیست که دیوونه خونه ست اینجا

  5. خبردام گفت:

    یادش بخیر یکی از خبرگزاری ها گزارشی منتشر کرده بود با این تیتر : هر کیلو گرم دام زنده به ۷۰ هزار تومان رسید . رئیس شورای تامین کنندگان دام از مازاد ۶ میلیون راس دام سبک و ۴۰۰ هزار دام سنگین در بازار خبر داد . به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا و سیما ، منصور پوریان ، رئیس شورای تأمین کنندگان دام گفت: در شرایط کنونی با حجم انبوهی از دام و گوشت روبرو هستیم که همین امر منجر به کاهش قیمت شده است . وی قیمت هر کیلو بره نر کشتار را ۷۱ هزار تومان ، بره نر لاغر کمتر از ۷۰ هزار تومان و لاشه ۱۷۰ هزار تومان اعلام کرد .
    منصور پوریان رئیس شورای تامین دام ایران میگوید : بنابر آمار ۶ میلیون رأس دام سبک و۴۰۰ هزار رأس دام سنگین نیاز به بازار دارد که به منظور تزریق نقدینگی یک تا ۱.۵ میلیون رأس دام باید خارج شود. رئیس شورای تأمین کنندگان دام گفت: علی رغم حجم انبوه دام ، بخشی باید خرید تضمینی و صادر شود که متأسفانه هر ۲ موضوع کند بوده و خرید حمایتی شرایط خاص دارد. طبق گفته فعالان و تولید کنندگان دام ، با وجود آزاد سازی صادرات ، عوارض صادراتی برای هر کیلو گرم دام سنگین ١۶ هزار و ۵٠٠ تومان است. با این وجود امکان رقابت در بازار های جهانی وجود ندارد. همچنین پیچیدگی شیوه نامه صادرات موجب شده عملاً کاری در حوزه صادرات دام سبک انجام نشود. بنابر گفته شورای تأمین کنندگان دام، قیمت کنونی هر کیلو دام زنده نسبت به قبل ۵ تا ۱۰ هزار تومان ناشی از مازاد تولید کاهش داشته است . خبردام پایگاه اطلاع رسانی و مطالبه گری صنعت دامپروری و کشاورزی ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *