بحران غذا ، امنیت غذایی در محاق
دامپروری روستا محور را دریابید
به قلم : امید قربانی
برخلافِ پیشبینی های قبلی سازمان ملل متحد که قرار بود سال 2030 ، سال صفر گرسنگی ( آغاز دوره ی زمین بدون بدون هرگونه گرسنگی در جهان ) در جهان باشد ، تحلیل های جدید این سازمان بین المللی بیانگر پیدایش ۶ کانونِ فاقد امنیت غذایی در جهان است .
همسایه ی شرقی ما یعنی کشور افغانستان با دارا بودن گرسنگی قطعی در صدر این فهرست قرار گرفته است و همسایه غربی ما یعنی عراق اگرچه در این فهرست نیست اما برخی مولفه های مهم مانند فرسایش گسترده ی خاک ، کاهش سطح آب رودخانه های اصلی این کشور یعنی دجله و فرات ، تغییر اقلیم و رشد جمعیتِ جوان ، این کشور را نیز مستعد بحران غذا کرده است.
کشور ایران بینِ دو همسایه شرقی و غربی وضعیت بهتری دارد اما به هر حال وضعیت فعلی ایران نیز بر اساس الگوریتم ها بیانگر این است که پتانسیل بالایی برای شکستن و پدید آمدن بحران غذایی در ایران دارد .
باوجودِ هشدارهای مستمر کارشناسان داخلی و سازمان های جهانی ، ما به جای مدیریت صحیح بر بحران که مستلزم کشاورزی و دامپروری پایدار و توسعه روستا محور است با اِعمال برخی سیاست های اشتباه در حال نابودی غذای آینده کشور هستیم و تیشه به ریشه ی همین اندک سرمایه میزنیم .
بحران نهاده های دامی سالهای گذشته که کماکان ادامه دار ، مینیاتوری از بحران غذایی آینده است .
سیاستِ کاملا اشتباهِ حذف فارم های روستایی و احداث مگافارم ها در همین نزدیکی ها چهره پلشت خود رو آشکار میکند !
در حالی که به باور بسیاری از کارشناسان داخلی و بین المللی ، بحران آب و غذا و گرسنگی یکی از مولفه های جدی و موضوعات سرنوشت ساز کشور های توسعه نیافته در دهه ی آینده است و حتی کشور های توسعه یافته نیز در همین راستا اقدام به توسعه کشاورزی و دامپروری پایدار روستایی کرده اند اما متاسفانه در کشور ما اوضاع کاملا برعکس شده است .
مسئولان و تصمیم گیران در کشور ایران سوگمندانه به راحتی در حال نابود کردن پایه های اصلی تولید غذا و امنیت غذایی هستند و به هیچ صدایی هم از سوی کارشناسان و نخبگان توجه نمیکنند .
چنانچه وضعیت فعلی با همین شتاب و گستردگی ادامه پیدا کند بدون شک کشور ما قبل از سال ۲۰۳۰ دچار بحران غذایی شده و امنیت غذایی آن در محاق قرار خواهد گرفت .
نویسنده : مهندس امید قربانی
کارشناس و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی و دامپروری
مدیر عامل گروه مهندسی توسعه دامپروری
مدیر گروه تخصصی صنعت دامپروری ایران
ابر دزدی چیزی جز توهم نیست/ عبد الرضا اعتمادیان
معرفی گروه مهندسی توسعه دامپروری ایران
همکاران ما در پایگاه اطلاع رسانی پاترا در ایتا
لینک گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام
تلف شدن ۱/۵ میلیون راس دام بر اثر خشکسالی ⛔ بحران گرسنگی آغاز شده است . به گزارش سرویس داخلی پایگاه خبری تحلیلی خبردام ، مهندس امید قربانی کارشناس و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی نوشت : در سال ۲٠۲۲ صحبت کردن از تأثیرات تغییرات آب و هوایی در آینده اشتباه محض است . ما همین الان در شرایط اضطراری ناشی از تغییرات آب و هوایی زندگی می کنیم. کاهش برداشت محصولات در چند ماه گذشته ، افزایش هزینه های تولید و واردات ناکافی غذا و نهاده های کشاورزی مانند کود به دلیل جنگ در اوکراین باعث طوفان کامل تورم و کاهش عرضه و افزایش سرسام آور قیمت مواد غذایی شده و قرار دادن غذا روی میز را برای خانواده ها سخت تر کرده است. چشم انداز روشنی وجود ندارد و روزنه امید برای نجات بسیار کوچک است! بحران غذا و گرسنگی آغاز شده است .⛔ متن کامل این گزارش را در وبسایت خبردام مطالعه بفرمایید/ خبردام پایگاه اطلاع رسانی و مطالبه گری صنعت دامپروری و کشاورزی
نوسانات آب و هوایی تاثیرات منفی متعددی بر تولید محصولات کشاورزی می گذارد که به شرح زیر است : کاهش عملکرد واحد های تولیدی : خشکسالی یکی از بارزترین اثرات نوسانات آب و هوایی ، خشکسالی است که به طور مستقیم بر رطوبت خاک و در نتیجه رشد گیاهان و تولید محصولات کشاورزی تاثیر منفی می گذارد. گرمای بیش از حد: گرمای بیش از حد می تواند باعث تبخیر سریع آب از خاک ، پژمرده شدن گیاهان و کاهش فتوسنتز شود که در نهایت به کاهش عملکرد محصول می انجامد . بارندگی نامنظم: بارندگی نامنظم و سیل می تواند به فرسایش خاک ، شستشوی مواد مغذی و از بین رفتن محصولات کشاورزی منجر شود. کاهش کیفیت: آفات و بیماری ها: تغییرات آب و هوایی می تواند شرایط را برای رشد آفات و بیماری های گیاهی مساعد تر کند و به کیفیت محصولات کشاورزی آسیب وارد کند .
مسمومیت با فلزات سنگین : افزایش دما و خشکسالی می تواند باعث جذب بیشتر فلزات سنگین توسط گیاهان و در نتیجه کاهش کیفیت محصولات کشاورزی شود . کاهش تنوع زیستی: نابودی گونه های گیاهی: تغییرات آب و هوایی می تواند به نابودی گونه های گیاهی حساس و در نتیجه کاهش تنوع زیستی محصولات کشاورزی منجر شود. کاهش تنوع زیستی جانوری : تغییرات آب و هوایی می تواند بر جمعیت گرده افشان ها و سایر حشرات مفید برای کشاورزی تاثیر منفی بگذارد و به تنوع زیستی جانوری در مزارع آسیب برساند . افزایش هزینه های تولید: کاهش راندمان تولید: نوسانات آب و هوایی می تواند راندمان تولید محصولات کشاورزی را کاهش دهد و به افزایش هزینه های تولید منجر شود. نیاز به استفاده از نهاده های کشاورزی: خشکسالی و آفات و بیماری ها می توانند نیاز به استفاده از کود ها، سموم و سایر نهاده های کشاورزی را افزایش دهد و به هزینه های تولید اضافه کند. ناامنی غذایی: کاهش تولید: نوسانات آب و هوایی می تواند به طور کلی به کاهش تولید محصولات کشاورزی و در نتیجه نا امنی غذایی در مناطق مختلف جهان منجر شود. افزایش قیمت مواد غذایی: کاهش تولید و افزایش هزینههای تولید میتواند به افزایش قیمت مواد غذایی و تشدید ناامنی غذایی در جوامع فقیر و کمبرخوردار منجر شود.
راهکارهای مقابله:
استفاده از روشهای کشاورزی پایدار: استفاده از روشهای کشاورزی پایدار مانند کشاورزی زیستی، کشاورزی دقیق و مدیریت تلفیقی آفات میتواند به افزایش مقاومت محصولات کشاورزی در برابر نوسانات آب و هوایی کمک کند.
کشت ارقام مقاوم: کشت ارقام مقاوم به خشکی، گرما، آفات و بیماریها میتواند به کاهش اثرات منفی نوسانات آب و هوایی بر تولید محصولات کشاورزی کمک کند.
استفاده از فناوریهای نوین: استفاده از فناوریهای نوین مانند آبیاری هوشمند، پهپادها و پیشبینیهای آب و هوایی میتواند به کشاورزان در مدیریت بهتر مزارع و افزایش راندمان تولید کمک کند.
افزایش سرمایهگذاری در تحقیقات و توسعه: سرمایهگذاری در تحقیقات و توسعه میتواند به ابداع روشهای جدید کشاورزی و تولید محصولات مقاومتر در برابر نوسانات آب و هوایی کمک کند.
در نتیجه، نوسانات آب و هوایی یک تهدید جدی برای تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی در جهان است. برای مقابله با این چالش، لازم است از روشهای مختلفی مانند کشاورزی پایدار، کشت ارقام مقاوم، استفاده از فناوریهای نوین و سرمایهگذاری در تحقیقات و توسعه استفاده کرد.