وبلاگ آموزشی دامپروری

ساده ترین تعریف تغذیه در دامپروری

ساده ترین تعریف تغذیه در دامپروری  

به قلم : امید قربانی 

سودآوری بیشتر و کاهش هزینه و تلفات در فارم امکان پذیر نیست مگر اینکه جیره نویسی و جیره دهی و رفتار غذایی گله درست و دقیق و اصولی باشد . 

 جیره درست هم بر خلاف تصورِ عموم دامداران و کشاورزان ، موضوع چندان پیچیده و بغرنجی نیست که نتوانیم آن را در گله ها به طور دقیق و درست انجام دهیم .

روش ها و تعاریف متعددی برای ساده سازی مفهوم تغذیه و جیره نویسی گله ارائه شده است که به نظر بنده ، عنوانِ جزم ( تعریفِ ابداعی دکتر داریوش علیپور / استاد رشته تغذیه نشخوار کنندگان در دانشگاه بو علی سینا همدان ) ساده ترین و در عین حال محتوایی ترین تعریف ممکن است . 

جـــــــزم در مباحث تغذیه ای و جیره نویسی گاو های شیری عبارت است از سه مولفه زیر :

جیره خوب 

زمان خوب 

مکان خوب 

اگر همین سه پارامترِ ساده را در دامداری انجام بدهیم موفقیت ما در پرورش گاو های شیری بیشتر ، سودآوری ما افزایش ، تلفات و هزینه های گله هم کاهش پیدا میکند . در صورتی که بار ها و بارها مشاهده شده است که یک یا دو تا از پارامتر ها در دامداری ها دچار انحراف هستند . 

به عنوان مثال عرض میکنم که : فرض کنید که میلیون ها تومان برای خرید کنستانتره ، سیلو ، یونجه هزینه کرده اید اما دریغ از اینکه TMR داشته باشید و یا دریغ از اینکه فرمولاسیون درستی برای گله نوشته شده باشد ! 

و یا TMR و فرمول و چگونگی ساختن خوراک عالی بوده اما دریغ از توزیعِ این خوراک بسیار عالی در زمان مناسب خودش . توزیعِ غذا پس از فرایند شیردوشی یکی از همین زمان های مناسب است که عمومأ رعایت نمیشود . توزیع غذا نسبت به تولید هر گروه از گاو های شیری نیز یکی دیگر از این موارد است . و… 

گاهی اوقات هم مکانِ تغذیه ممکن است مناسب نباشد . مثلا وقتی که گله ، گروه بندی نشده باشد یا حواسمان به اسکور دام ها نیست و … 

بسیار بعید میدانم گله ای پیدا شود که هر سه تا پارامتر فوق را رعایت کند . چراکه اساسا به همین دلیل است که بسیاری از گله های ایرانی دوره های سودآوری و درآمد کوتاهی دارند و غالبأ با انواع و اقسام مشکلات متابولیکی مواجه هستند .

تغذیه گله برای بیشترین بهره وری و تولید و سود به همین سادگی میتواند انجام شود اما اگر انجام نشود ، به همان سادگی باید شاهد ضرر و خسارت و تلفات در گله باشیم . 

یک نکته ساده و مهم را فراموش نکنیم : این سه پارامترِ ساده را حتما به یک کارشناس تغذیه واگذار کنید تا به سادگی برای گله شما برنامه ریزی کند .

با سپاسمندی صمیمانه از استاد ارجمندم دکتر داریوش علیپور ، دکترای تغذیه و استاد دانشگاه بوعلی همدان / شرکت پارس هگمتان دانه

نویسنده : مهندس امید قربانی 

کارشناس دامپروری و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی / مدیر عامل گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر / مدیر گروه تخصصی صنعت دامپروری ایران در تلگرام

 

طراحی خلاقانه پوستر ترویجی که به این زیبایی فواید مصرف شیر برای حفظ دندان‌ ها را بیان کرده است/گروه مهندسی توسعه دامپروری 

مقالات و مطالب آموزشی بیشتری در اینجا بخوانید:

دلایل تلخ شدن شیر در دامداری ها 

عصب واگ و اختلال گوارشی در گاوهای شیری 

اصطلاحات پر کاربرد تغذیه ای در دامپروری 

لینک پایگاه خبری تحلیلی خبردام در اینستاگرام

لینک مستقیم گروه صنعت دام ایران در تلگرام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *