قلمه زنی اصولی چگونه است ؟
به قلم : محمد جعفر باقری
گیاهی که قلمه میزنید برای اینکه بزرگ و مستقل شود باید ریشه بدهد و در جستجوی مواد غذایی ریشه اش را هر روز گسترش داده و گسترده تر شود .
اما اگر مواد غذایی در اختیار قلمه ای که ریشه ندارد قرار بدهید به دلیل فراوانی مواد غذایی در اطراف قلمه ، ریشه ی خیلی کمی میزند یا اصلا ریشه نمیزند چون نیاز برای جستجوی مواد غذایی با گسترش ریشه ی خود ندارد . در نتیجه ریشه نمیزند و یا خیلی ضعیف ریشه میزند . زمانی گیاه ریشه اش را گسترش میدهد که زمین یا بستر فقیر باشد تا بتواند مواد غذایی تامین کند .
و دلیل اینکه باید بستر قلمه ها مواد غذایی در خود نداشته باشند یا خیلی کم مواد غذایی داشته باشند این است که مواد غذایی درون بستر باعث قارچ زدن و پوسیدگی قلمه میشود .
پرلیت گزینه بسیار خوبی برای ریشه زنی قلمه است و ریشه ای که در پرلیت رشد و پرورش یافته باشد خیلی قوی تر از سیستم ریشه قلمه در آب خالی است .
برای این کار ابتدا قلمه بریده شده را بردارید و در یک کیسه پلاستیکی زیپ دار حاوی پرلیت مرطوب بگذارید . حدود یک سوم کیسه باید پر از پرلیت باشد . انتهای بریده شده گیاه را تا محل گره را در پرلیت بگذارید و سپس کیسه را با هوا پر کرده و آن را ببندید .
کیسه پلاستیکی پر شده با هوا را در مکانی روشن ( نور غیر مستقیم آفتاب ) بگذارید و دو تا سه هفته بعد آن را بررسی کنید و ببینید تولید ریشه داشته است یا خیر !
هنگامی که قلمه ریشه داد میتوانید آن را از پلاستیک خارج کنید . هنگامی که اندازه ریشه به ۱ تا ۲٫۵ سانتیمتر رسید می توانید قلمه ها را در خاک بکارید .
برای افزایش ریشه زایی و موفقیت ریشه دهی قلمه های چوبی در مناطقی با آب و هوای معتدل و سردسیر باید به نکته بسیار مهم زمان گرفتن قلمه توجه ویژه داشته باشید .
معمولا از زمان خواب درختان در پاییز تا اسفند ماه بسیاری نهالستان ها ، قلمه زدن درختان را انجام میدهند اما دقت در زمان گرفتن قلمه در اینجا برای افزایش ریشه زایی بسیار کلیدی است .
اینکه تاکید به گرفتن قلمه در پاییز میشود به دلیل دمای خاک است زیرا در پاییز دمای پایین خاک به دلیل تولید کالوس به ریشه زایی کمک میکند اما با نزدیک شدن به اواخر فصل خواب ، میزان تولید کالوس کمتر میشود و هر چه دمای خاک گرمتر شود ، احتمال کالوس زایی هم کمتر خواهد شد . از این جهت که دمای بالای خاک باعث افزایش رشد قارچ ها شده و منجر به پوسیدگی قلمه نیز میشود .
نویسنده : مهندس محمد جعفر باقری
کارشناس کشاورزی / مدیر گروه همیار گلخانه ایران / مدیر گروه اخبار کشاورزی در ایتا
ساده ترین تعریف مدیریت تغذیه در گاوهای شیری
تجمع اعتراضی گندمکاران خوزستانی
تجمع اعتراضی دامداران مقابل وزارت جهاد کشاورزی
تشکیل مرکز حقوقی کشاورزان واجب است
گندمکاران حق قانونی خودشان را میخواهند