لطفاً پیش از رای اعتماد به وزیر جهاد با صاحب نظران این حوزه گفتگویی داشته باشید
به قلم : امید قربانی
جناب آقای مهندس ابراهیم نجفی نماینده محترم مردم شریف آستانه اشرفیه در مجلس شورای اسلامی و رئیس مجمع نمایندگان استان گیلان با سلام و آرزوی خیرات و برکات روز افزون برای تمام شما نمایندگان مردم ایران در مجلس شورای اسلامی
به لطف خداوند منان و دعوت شما بزرگان، چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به زیبایی و شکوهِ هرچه بیشتر برگزار گردید و جناب آقای دکتر مسعود پزشکیان به عنوان منتخب مردم، رئیس جمهور شد!
حالا که نوبت به انتخاب وزیران و کابینه دولت چهاردهم رسیده، چشم همه مردم کشور به شما نمایندگان دوخته شده است تا از فهرست اعلام شده دکتر پزشکیان افرادی را که شایسته، متعهد، متخصص و معتقد به مبانی نظام انقلاب اسلامی هستند برای وزارتخانه ها گزینش نمایید!
بدون شک کار بسیار دشوار و پیچیده ای در پیش دارید و میتوان ادعا کرد که سخت ترین گزینش در ایران بر دوش شما مجلسیان گذاشته شده چراکه پس از ساعت ها و بلکه روزها گفت و شنودهای تخصصی و ارزیابی های فردی و فنی قرار است رای اعتماد به کسانی بدهید که به مدت چهار سال حضیض و عزیزِ ایران را بدست میگیرند!
و در این میان چه لابی گری ها و باند بازی ها و رانت آفرینی ها که نمیشود برای وزیر شدنِ برخی از افرادِ نالایق و کارنابلد که بعضاً حتی توانایی حداقلی در مدیریتِ یک سازمان فرعی و کوچک هم ندارند.و خب همانگونه که طی این سالها دیدیم و با پوست و گوشت خود لمس کردیم، تاوان سنگین اینگونه گزینش ها و رای اعتمادها را مردم عزیز کشور و نظام مقدس اسلامی ما پرداخت میکند.
سرور ارجمند و برادر بزرگوارم جناب آقای مهندس نجفی عزیز میدانم که از باند بازی و تبانی های پشتِ پرده مُبرّی هستید و همواره گزینش های خود را با دست و دلی پاک انجام میدهید چراکه هیچگاه به چیزی جز آبادانی و توسعه ایران عزیز نیاندیشیده اید!
حضرتعالی و سایر نمایندگان مجلس قطعاً بهتر و بیشتر از بندهٔ حقیر نسبت به اهمیت بسیار بالای وزارت جهاد کشاورزی واقف هستید و میدانید که قرار است رای اعتماد به فردی بدهید که مدیریتِ امنیت غذایی کشور را بدست میگیرد!
کشاورزی مجموعه بسیار بزرگ و بسیطی ست که ذینفعان و فعالان آن در حوزه های مختلف بیش از بیست میلیون نفر بوده و بر اساس آمار و ارقام بزرگترین مجموعه در ایران است!مجموعه ای که مستقیماً با موضوعاتِ بسیار مهمی همچون توسعه و معیشت روستایی ، تولید ناخالص داخلی ، دیپلماسی غذایی ، محیط زیست ، منابع آبی و… درگیر بوده و کوچکترین اشتباه در آن میتواند خسارات هنگفت و جبران ناپذیری برای کشور در پی داشته باشد!
و اساسا همین مجموعه ی وزارت جهاد کشاورزی علیرغم تلاشِ بی دریغ کارکنانش ( بیش از ۶۰ هزار نفر پرسنل ) و نیز زحمت های شبانه روزی تولید کنندگان ، امروزه یکی از دلایل اصلی نارضایتی عمومی در کشور است .
برای انتخاب وزیر جهاد کشاورزی نفرات زیادی به شورای راهبری و کمیته های تخصصی معرفی شده بودند که پس از غربال اولیه سرانجام سه نفر واجد شرایط تشخیص و به رئیس جمهور محترم ارائه شدند که در نهایت دکتر پزشکیان هم جناب آقای غلامرضا نوری قزلجه را به مجلس پیشنهاد داد .
آقای نوری قزلجه در حالی به عنوان وزیر جهاد کشاورزی پیشنهاد شده است که سطح چالشهای متعدد این وزارتخانه در سالهای اخیر بارها و بارها به درجه بحران رسیده و حتی همین حالا نیز بسیاری از آن معضلات لاینحل باقی مانده است .
بازار جهانی کشاورزی را از دست دادیم
آقای نوری قزلجه وزارتخانه ای را قرار است مدیریت کند که تراز منفی تجاری آن به بالاترین حد خود یعنی ۵ میلیارد دلار رسیده که اگر معنای آن را خوب درک کنیم باید به سوگ بنشینیم. و دلیل این تراژدی غمبار را بیش از هرچیز باید در وزرای ناکارآمد گذشته بدانیم. آیا وزیر پیشنهادی جدید میتواند این ناترازی را حل کند ؟
در فهرست شاخص های غلامرضا نوری قزلجه ، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس بودن به عنوان یک امتیاز ویژه لحاظ شده است همچنانکه پیش از ایشان برای آقای سید جواد ساداتی نژاد لحاظ شده بود . اگر عضو کمیسیون کشاورزی مجلس بودن امتیازِ خاصی برای وزیر شدن است پس چرا سید جواد ساداتی نژاد که رئیس کمیسیون کشاورزی بود چرا نتوانست کمترین توسعه ای به کشاورزی بدهد ؟
احتمالا شما عالیجابان هم برنامه های آقای نوری قزلجه در ارتباط با وزارت جهاد کشاورزی را مطالعه فرموده اید. بیاییم برنامه ایشان را با برنامه و نطق آقای سید جواد ساداتی نژاد هنگام اخذ رای اعتماد از مجلس مقایسه کنیم. آیا به نظر شما انشای آقای نوری قزلجه بهتر نوشته شده یا برنامه های ساداتی نژاد ؟ آنچه که نوری قزلجه ارائه کرده حتی به گَرد پای برنامه های ساداتی نژاد هم نمیرسد. آیا ساداتی نژاد توانست حتی یک خط از آن نطق را عملیاتی کند ؟
مهمترین چالشهای بخش کشاورزی ایران:
۱: فقدان راهبردهای میان مدت و بلند مدت
۲: بخشنامه های خلق الساعه و عدم استمرار سیاست ها
۳: وابستگی امنیت غذایی به واردات
۴: ناپایداری منابع اصلی کشاورزی
۵: کاهش سرمایه گذاری در بخش کشاورزی
۶: عدم تناسب جمعیت تولید کنندگان با ظرفیت ها
۷: تغییرات اقلیمی و تأثیرات مخرب آن بر کشاورزی
۸: بالا بودن هزینه تمام شده تولید و از دست رفتن تدریجی مزیت های تولیدی
۹: نارسایی زنجیره تأمین و عدم تعادل عرضه و تقاضای محصولات
۱۰: پایین بودن بهره وری زمین ، آب و انرژی
۱۱: محدودیت دسترسی فعالان بخش کشاورزی به تکنولوژی های مناسب
۱۳: کاهش مقاصد صادراتی محصولات کشاورزی
۱۴: قیمت گذاری دستوری و مداخلات سایر نهادهای دولتی در قیمت گذاری محصولات کشاورزی
انتظار میرفت که رئیس جمهور محترم دکتر پزشکیان مدیریت این وزارتخانه را به فردی با تواناییهای تکنیکی و تاکتیکی بسیار بالا ، قدرتمند و کارآمد بسپارد که بتواند علاوه بر حل بحران ها یک خانه تکانی اساسی و انقلاب مدیریتی نیز داشته باشد!
عملکرد وزارت جهاد کشاورزی باوجود دارا بودنِ چهره ها و نیروهای متخصص و بسیار کارآمد و ماهر هیچگاه در حد مطلوبِ نسبی هم نبوده و سالهاست که مانند یک افلیج حرکت میکند. میتوان دلیل اصلی آن را در عدم بکارگیری همین نیروهای مستعد در لایه های ارشد مدیریتی این وزارتخانه دانست. مدیریت ارشد وزارت جهاد دچار ژرونتولژی عجیبی شده و شوربختانه اغلب این مدیران مهره هایی هستند که غالباً با حفظ سمت و گاهی با ارتقا رتبه صرفاً تغییر مکان میدهند با همان نگاه و نگرش فرتوت و ناکارآمد.
وزارت جهاد عملاً اتاق خلوت باندهایی ست که هیچ حد و مرزی برای سیاهی و تباهی قائل نبوده و با تبرِ تبانی و رانت آفرینی به جانِ سازندگی و آبادانی کشاورزی ایران افتاده اند به نحوی که نه تنها فرایند تولید و امنیت غذایی کشور آسیب های جدی دیده بلکه حتی منابع انسانی این حوزه نیز نیز دچار اتلاف بزرگی گردیده است.
حضور مفید و موثر آقای نوری قزلجه در جهاد کشاورزی عمدتاً معطوف میشود به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان بستان آباد و غیر از این سطح مدیریت ایشان آنطور نبوده که بتواند موید کارنامه خاصی باشد.
درست است که تحصیلات آکادمیک ایشان در زمینه کشاورزی و دامپروری ست و حتی عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز بوده اما با اینحال عملاً کارنامه خاصی در حوزه کشاورزی ندارد لذا بسیار بعید به نظر میرسد که بتواند بحرانها و چالش های عدیده کشاورزی را مدیریت کند .
اینکه نام آقای نوری قزلجه تحت چه شرایط، فشار و لابی گری و یا حتی پیش آگاهی از سوی دکتر پزشکیان عنوان شده اطلاعی ندارم اما میدانم که انتظار ذی نفعان حوزه کشاورزی بسیار بالاتر از فردی در سطح غلامرضا نوری قزلجه بود!
جسارت و توانمندی در بازسازی این وزارتخانه، تجارب موثر اجرایی در بخشهای مختلف وزارت جهاد، اطلاع دقیق از پتانسیل ها و چالشها، دارا بودن چهره ای کاریزما، اِشراف به مسائل حقوقی و قوانین، اعتقاد و ارائه برنامه عملیاتی دقیق در راستای تحول مدیریت کلان بخش کشاورزی و تضمین تحقق آنها، توانایی در وضع قوانین جدید و نسخ قوانین ناکارآمد گذشته از طریق مجلس، توانمندی بالا در چابک سازی و افزایش بهره وری نیروهای ستادی، باورمندی و التزام عملی به تشکلهای اصیل صنفی و مدیریت مشارکتی، اِشراف و اطلاع مدیریت منابع آب کشاورزی و معتقد به توسعه پایدار روستایی و عشایری و… از جمله ویژگی های حداقلی بود که نخبگان و متخصصان حوزه کشاورزی مد نظر داشتند برای خانه تکانی اساسی و گام برداشتن به سوی توسعه و آبادانی!
وزارت جهاد کشاورزی مجموعه ای ست با پست ها و سازمان های حساس که گلوگاه های این وزارتخانه محسوب میشوند. بخشهای کلیدی وزارت جهاد مانند معاونت برنامه ریزی و امور اقتصادی، معاونت امور دام، معاونت زراعت، معاونت توسعه و مدیریت منابع، معاونت علمی، تات، امور اراضی، منابع طبیعی و آبخیزداری، امور عشایر، تعاون روستایی و سازمان دامپزشکی کشور، صندوق بیمه محصولات کشاورزی، شرکت پشتیبانی امور دام، مؤسسه اقتصاد کشاورزی وتوسعه روستایی، قرارگاه امنیت غذایی و…
این پست های بسیار حساس اگر به افراد کاردان و لایق سپرده نشوند ، جهاد کشاورزی و امنیت غذایی کشور همچنان در مدار بحران خواهد چرخید و حتی ممکن است به وضعیتی بغرنج تر از گذشته برسد .
جناب آقای مهندس ابراهیم نجفی و سایر نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی ، سخن در این زمینه بسیار زیاد است که اکنون وقت پرداختن به همه آنها نیست. به عنوان یک تحلیلگر اقتصاد کشاورزی و یک تولید کننده از جانب میلیون ها فعال این حوزه تنها تقاضایی که از شما بزرگواران دارم این است که پیش از رای اعتماد به آقای نوری قزلجه یا هر گزینه دیگری ، یکبار هم با کارشناسان و متخصصان و ذینفعان کشاورزی ایران گفتگوی تخصصی داشه باشید.
ذینفعان و کارشناسانی که سالهاست در این عرصه زیسته اند و تک تک چالش ها و بحران های کشاورزی ایران را با گوشت و پوست خود لمس کرده اند . بحران ها و مشکلاتی که هرگز یا رسانه ای نشده اند و یا آنطور که شایسته بود بدان پرداخته نشده است. و حتی بعضاً تحت تاثیر لابی گری ها به صورت وارونه نشان داده شده اند .با تقدیم صمیمانه ترین مِهر و ارادت
نویسنده: امید قربانی
کارشناس و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی / مدیر پویش ملی نجات صنعت دامپروری ایران
مهندس ابراهیم نجفی نماینده مردم شهرستان آستانه اشرفیه در مجلس شورای اسلامی و رئیس مجمع نمایندگان استان گیلان