وبلاگ آموزشی دامپروری

‍ نقش کنستانتره در جیره گاوهای شیری

نقش کنستانتره در جیره گاوهای شیری

کنستانتره شرکتی بهتر است یا کنستانتره ای که خود دامداران میسازند ؟

به قلم : امید قربانی

واقعیت ملموس و محسوس صنعت دامپروری ایران اینه که اغلب دامداران کشور تمایلی برای استفاده از خوراک دام و طیور شرکتی و کارخونه ای ندارن . و تقریبا اگه دلایل محدود کننده مثل اجبار وزارت جهاد کشاورزی به مصرف خوراک دام کارخانه ای یا محدودیت های خود دامداران نباشه ، هیچ دامداری به استفاده از این نوع خوراک دام راضی نیست !

 از مجموع جیره ی روزانه گاوهای شیری ، کنستانتره ، نقش و سهم و اهمیت بسیار زیادی در بهره وری و راندمان گله ها داره . 

و این اهمیت تا اندازه ای بالاست که اندکی انحراف در برنامه های غذایی گاوها یا بالانس نبودن جیره ، به راحتی میتونه شاخص عملکردی و راندمان دامداری ها رو منفی و گله ها رو دچار افزایش هزینه و کاهش درآمد کنه . 

نقش و سهم کنستانتره در جیره غذایی گاوهای شیری بلامنازع میباشد 

برای همینه که کارشناسان جیره نویسی و حتی خود فعالان واحد های پرورش گاوهای شیری تمام دنیا روی استفاده از کنستانتره های مرغوب و مطلوب حساسیت بالایی دارن .

کنستانتره علاوه بر ریز مغذی های متنوع و ضروری باید انرژی ، پروتیین و فیبر مناسب تمام گروه های یک گله رو تامین کنه در عین حال اقتصادی و مقرون به صرفه هم باشه . همچنین نه تنها تولید و رشد گله رو منفی نکنه بلکه باید راندمان گله رو به سوی سودآوری بیشتر هدایت کنه .

در حال حاضر بهترین راه اطلاع از کیفیت و مرغوبیت یک کنستانتره ، آنالیز آزمایشگاهی کنستانتره ها و ارزیابی اون با شاخص های غذایی پانزده گانه ست . به عبارتی ساده تر : کنستانتره چیزی نیست که بشه به این راحتی با چشم و دیدن ارزیابی کرد و درباره ش قضاوت کرد .

 اما خب به هر حال متاسفانه تعداد آزمایشگاه های مجهز و استاندارد کل کشور برای ارزیابی انواع کنستانتره ها ، اساسا با حد نصاب مطلوب و نیاز واقعی صنعت دامپروری کشور فاصله ی زیادی داره . یعنی تعداد این گونه از آزمایشگاه ها کفاف تعداد واحد های پرورش دام و طیور کشور رو نمیده . علاوه بر این ، هزینه های مربوط به آنالیز اقلام غذایی هم گران درمیاد!

سوالی که پیش میاد اینه که : حالا که از نظر تعداد آزمایشگاه های مخصوص ارزیابی خوراک دام و طیور اینقدر محدودیت داریم ، پس چه کار باید بکنیم ؟ آیا باید هر کنستانتره ای که به دستمون رسید رو بذاریم جلوی گاوهای شیری تا بخورن ؟ و هیچ گونه ارزیابی از کیفیت کنستانتره نداشته باشیم ؟ در این صورت چطور میتونیم بفهمیم پولی که بابت خرید خوراک دام آماده میدیم واقعا ارزشش رو داره ؟ یا چگونه میتونیم بفهمیم که کاهش راندمان گله ، دلیلش کنستانتره هست یا نیست؟

 در صورتی که آزمایشگاه های معتبر و استاندارد برای ارزیابی کیفیت کنستانتره های آماد در دسترس ما نباشه و نتونیم به صورت دوره ای خوراک دام آماده رو آنالیز کنیم ، خودِ گله با عملکردش ( کاهش کلی راندمان مانند کاهش تولید شیر ، کاهش نرخ باروری و… ) تبدیل میشه به یک آزمایشگاه و آزمونگر و آنالایزر . 

طبیعتا لازم به گفتن نیست که هیچ دامداری خوشش نمیاد که با هر بار ضرر دادن و افزایش ریسک پذیری گله و کلی ضرر و خسارت ، بخواد نتیجه ی کیفیت کنستانتره رو ارزیابی کنه !

طبیعتاً این مطلب رو هم تمام دامداران و کارشناسان مدیریت گله میدونن که در یک فارم گروه های مختلفی از گاو های شیری وجود دارن و هر گروه هم نیازهای غذایی مخصوص به خودش رو داره که تامین کردن این جیره های غذایی گروهبندی شده از بیرون دامداری چندان منطقی ، راحت و ارزان نیست .

این یک موضوع کاملاً اثبات شده ست که : هرگونه افزایش یا کاهش مواد کنستانتره ، بدون اطلاع دامدار یا کارشناس جیره نویس فارم ، جیره گاوهای شیری رو از حالت بالانس خارج و تولید گله رو متاثر میکنه !

وقتی شما دامداران از یک کارخونه خوراک سازی ، کنستانتره میخرین و وارد دامداری میکنین ، این کنستانتره یک مدت ماندگاری محدود و مشخصی داره .

ماندگاری کنستانتره های آماده و کارخونه ای ، ۴۵ روز هست که با توجه به درصد رطوبت و میزان چربی خوراک و دمای محیط ، نحوه ی انبار کردن و … ممکنه اندکی کمتر یا بیشتر بشه.

از طرفی دیگه ما توی دامپروری یه موضوع مهم دیگه ای داریم به نام آداپتاسیون . آداپتاسیون یعنی اینکه اگه میخواین خوراک دام رو تغییر بدین ، این کار نباید به یکباره و ناگهانی صورت بگیره بلکه باید طی چند روز و آرام آرام انجام بشه .

تغییر ناگهانی کنستانتره موجب تخریب فلور شکمبه گاو های شیری و در نهایت کاهش تولید و افزایش هزینه و انواع بیماری های متابولیکی میشه . آداپتاسیون تغییر جیره غذایی گاوهای شیری ، بین سه روز تا یک هفته زمان لازم داره .

حالا در کنار مطالب فوق ، این نکته رو هم در نظر داشته باشید که : تقلب در حجم و ترکیب خوراک دام شرکتی و کنستانتره های آماده به دفعات زیاد گزارش شده . همچنین بارها و بارها شاهد استفاده از ضایعات غیر خوراکی ، ضایعات غیر ارزشمند ، کود اوره به عنوان پروتئین ساز و …. در کنستانتره های شرکتی بودیم .

وقتی همه ی موضوعات فوق رو کنار هم بذاریم و بخوایم یک ارزیابی منصفانه داشته باشیم و نسبت به خوراک آماده شرکتی قضاوت کنیم ، میبینم که عدم اعتماد و عدم تمایل دامداران به کنستانتره های آماده ی شرکتی غالبا توجیه منطقی و عقلی داره . یعنی دامداران حق دارن که از این نوع خوراک های آماده شرکتی استفاده نکنن .

عقل سلیم اینطور حکم میکنه که : تا جایی که امکان داره ، کنستانتره های مورد نیاز گله رو خودتون توی دامداری تهیه کنید . با یک ست دستگاه آسیاب و میکسر و علوفه خرد کن میتونین این کار رو بکنین . یعنی تا جایی که امکان داره ، به کنستانتره های شرکتی تن ندین . مخصوصا اون کنستانتره هایی که قراره موادش رو وزارت جهاد کشاورزی تامین کنه !

نویسنده : مهندس امید قربانی

کارشناس دامپروری و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی / مدیر عامل گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر / مدیر گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام

گروه مهندسی تیدام ، تولید و تامین کننده دستگاه ها و ماشین آلات صنعت دامپروری ایران: افزایش راندمان گله ( افزایش تولید شیر ، افزایش نرخ تولید مثلی ، افزایش درآمد و … ) مستلزم انواع آزمون های کیفی خوراک دام و تغییر در حجم و ترکیب کنستانتره ست که ممکنه در چند مرحله صورت بگیره !

مقالات و مطالب آموزشی بیشتری در اینجا بخوانید:

آب مهمترین غذای گاو اما گاهی مرگ آفرین

تعریف ساده و آسان بیماری اسیدوز گاوهای شیری

ماده خشک جیره غذایی به زبانی کاملا ساده

راهکار مقابله با مگس ها در گاوداری های شیری

لینک مستقیم گروه صنعت دام ایران در تلگرام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *