پایگاه سراسری پاترا

بخش کشاورزی‌ در کجای بودجه قرار دارد ؟

بخش کشاورزی کجای بودجه قرار دارد؟

به قلم: سید یعقوب موسوی

آیا کسی را در ایران سراغ دارید که نداند کشور در بطن یک نبرد تمام عیار اقتصادی قرار دارد ؟ آیا کسی را میشناسید که اطلاع نداشته باشد و نداند در این کارزار سخت و پیچیده و خطرناک ، حوزه های تولیدی و مخصوصاً بخش های مرتبط با تولید غذا در کشور اهمیت بسیار زیادی دارد ؟ 

آیا کسی وجود دارد که بتواند نقش بی بدیل مرکز فرماندهی تهیه و تولید غذا و آذوقه مردم یعنی وزارت جهاد کشاورزی را انکار کند ؟ بدون شک اگر کسی را پیدا کردید که برخلاف آنچه گفتیم ادعا کرد و وزارت جهاد کشاورزی را کم اهمیت قلمداد کرد بدانید که از عقل سلیم برخوردار نیست!

بنده از دلِ همین جنگ غذایی و به عنوان یک فعال و کارشناس بخش تولید غذای مردم که سالهاست مسائلِ خرد و کلان کشاورزی را از نزدیکترین فاصله مشاهده و رصد کرده است توقع دارم که برای سر و سامان گرفتن و توسعه مند شدن چرخه تولید غذا ، مرکز فرماندهی و نیازهای مبنایی آن مورد توجه ویژه قرار داشته باشد آنهم از سوی بالاترین مرجع کشور . مخصوصا وقتی پای بودجه و تخصیص منابع مالی در میان است!

بودجه نویسی و تخصیص منابع مالی بدون در نظر گرفتن ده ها چالش بسیار مهم و اساسی وزارت جهاد کشاورزی صراحتا به معنای این است که طراحان و ترسیم کنندگان برنامه های مالی دولت هیچ شناختی از اوضاع ندارند لذا نقشه های مالی آنها همواره برای امنیت غذایی کشور مشکل ساز خواهد بود.

این جزو مطالبات بسیار جدی ماست که نه تنها فانتزی نیست بلکه دقیقا و عمیقاً مبتنی بر نقشه ها و راهبرد های استراتژیک کشور است مانند نقشه های مربوط به برنامه توسعه هفتم کشور و یا سایر قوانین و اسناد بالادستی ایران . اگر این اسناد بالادستی دارای اعتبار هستند و اگر قرار است در حوزه غذا به اهداف تعیین شده در آنها دست پیدا کنیم ، چاره ای نداریم جز اینکه پاسخ عملی شایسته و بایسته ای به مطالبات مطرح شده بدهیم .

مدیریت مصرف آب در کشاورزی ، امور آبخوانداری و آبخیزداری ، مبارزه با آفات ، بیماری ها و علف های هرز ، کنترل و پیشگیری از انواع بیماری های دامی ، سالم سازی خوراک دام ، سالم سازی شیر و گوشت و بسیاری دیگر از عوامل زیان رسان به گیاهان زراعی و باغی و دامی و نیز حفظ کرامت و سلامت سفره ایرانیان ، تقویت تغذیه به ویژه اقشار آسیب پذیر ، ممانعت از آتش سوزی جنگل ها و مراتع ، احیا و مرمت قنوات ، مقابله با سیل و خشکسالی ، تولید محصولات اساسی از جمله گندم ، برنج ، شکر ، روغن ، جو ، ذرت ، شیر و سایر لبنیات ، گوشت قرمز ، مرغ و تخم مرغ ، ماهی ، سیب زمینی ، پیاز ، گوجه فرنگی و سایر اقلام ضروری ، تغذیه گیاهی و افزایش کیفیت مواد غذایی با بهبود حاصلخیزی و باروری خاک ، غنی سازی غذای انسان و خوراک دام طیور و آبزیان ، حفظ و تقویت ذخائر ژنتیکی گیاه ، تقویت روستا ها به عنوان کانون تولید ، حمایت از کارکنان و کارشناسان و مدیران بخش کشاورزی به عنوان سربازان و فرماندهان صف مقدم جبهه تولید ، انتشارات و تولید علم و دانش در کشاورزی ، پیشرفت تحقیقات کاربردی و انتقال یافته ها به محل تولید و ایجاد انگیزه برای نگهداشت متخصصان و نیرو های فنی در بخش دولتی و استمرار خدمت رسانی آنان ، جایگزینی و جذب نیرو های جویای کار ، جلوگیری از مهاجرت نخبگان به خارج از کشور ، ممانعت از خروج سرمایه از این بخش مهم تولیدی ، بهبود تراز تجاری تولید و سنگینی کفه تولید محصولات استراتژیک در داخل کشور ، افزایش سطح گلخانه ها و تجهیز و نوسازی اراضی و تقویت تشکل ها و تجمیع اراضی و ورود دانش و تکنولوژی های نوین و تکیه اقتصاد کلان کشور به تولید داخلی در این بخش بنیادین ، تنها چند مورد از چالش ها هستند.

لذا انتظار میرود دست اندرکاران به ویژه دولتمردان و بودجه نویسان و بررسی کنندگان و ناظران و تصویب کنندگان بودجه در سازمان برنامه و بودجه و مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان دقت کافی و وافی را به عمل آورند تا بودجه وزارت جهاد کشاورزی از حداقل تعادل برخوردار باشد.

 به طور خیلی خلاصه و مفید ، مطالبه جدی ما افزایش بودجه وزارت جهاد است مضافاً اینکه در این افزایش بودجه همه بخش ها را به صورت یکدست و مساوی ننگرند .

امروزه مشکل اصلی جامعه عدم توان خرید محصولات کشاورزی و مایحتاج غذایی و قوت مردم است و البته با درایت و برنامه ریزی وزارت فوق تخصصی جهاد کشاورزی با برخورداری از متخصصان و کارشناسان ورزیده و آگاه و با تجربه مشکلی در تولید داخلی وجود نداشته و ندارد.

لیکن برای اینکه بتوانیم افزایش قدرت خرید مردم را ممکن کنیم نیاز به پروژه ارزان سازی تولید و کاهش قیمت تمام شده محصول داریم و این کار عملاً کمک بزرگی به دولت در کاهش سرطان تورم لگام گسیخته و همچنین مساعدت ویژه به اقشار آسیب پذیر و خاصه کارکنان دولت و بازنشستگان و روستائیان و طبقات درآمدی در دهک های پایین میباشد .

امروزه مشکل اصلی جامعه عدم توان خرید محصولات کشاورزی و مایحتاج غذایی و قوت مردم است و البته با درایت و برنامه ریزی وزارت فوق تخصصی جهاد کشاورزی با برخورداری از متخصصان و کارشناسان ورزیده و آگاه و با تجربه مشکلی در تولید داخلی وجود نداشته و ندارد.

لیکن برای اینکه بتوانیم افزایش قدرت خرید مردم را ممکن کنیم نیاز به پروژه ارزان سازی تولید و کاهش قیمت تمام شده محصول داریم و این کار عملاً کمک بزرگی به دولت در کاهش سرطان تورم لگام گسیخته و همچنین مساعدت ویژه به اقشار آسیب پذیر و خاصه کارکنان دولت و بازنشستگان و روستائیان و طبقات درآمدی در دهک های پایین میباشد .

امروزه افزایش اعتبارات بخش کشاورزی در واقع به معنای دادن یارانه بسیار مفید به کل آحاد جامعه است . خاصه به کسانی که یا مستقیماً در این بخش کار میکنند و یا هر روز سه وعده روی سفره خود آثار آن را عملاً احساس و درک می کنند.

بخش کشاورزی که از سطح وزارت تا آخرین دهستان های کشور در تمام پهنه ایران زمین تشکیلات اداری و ساختمان و نیروی انسانی دارد برای تجهیز خود و تقویت بنیان نیروی انسانی خود که در سخت ترین شرایط طبیعی در عرصه وظایف سنگینی به عهده دارند نیاز به حمایت جدی دارد .

انتظار متخصصان و کارکنان این بخش و همچنین کشاورزان سرزمین ایران آن است که حاکمیت همه ابزار ها و توان خود را در اختیار عالیترین نماینده بخش یعنی وزیر قرار دهد و خدای ناکرده شرایط به گونه ای پیش نرود که به دلیل کمبود امکانات و مضائق ، کارکنان و کشاورزان در برابر وزیر قرار گیرند .

صد البته این انتظار زیادی نیست چرا که با همه تنش های محیطی و خشکسالی ها و تحریم ها ، بخش کشاورزی و کارکنان وزارتخانه و کشاورزان در تأمین امنیت غذایی نمره عالی گرفته اند اما حاکمیت نیز باید نگاهی به وسط این میدان که محل جنگ نابرابر با همه عوامل طبیعی و قهری و سیاسی و تحریم ظالمانه است نگاهی از سر حکمت و مصلحت بیندازد.

پیشنهاد من به عنوان متخصصی که ۳۲ سال در این بخش کار کرده ام افزایش حداقلی ۶۰ درصدی بودجه اعتباری و ۱۰۰ درصدی تسهیلاتی بخش کشاورزی است تا مدیران ارشد و تصمیم گیرندگان کشور با حمایت تمام قد از فرزندان خود در خط مقدم وزارت جهاد کشاورزی ، آرامش را به میهن بازگردانده و ثمره این آرامش در بازار و خانه ها و سفره ها تیری در چشم و قلب بدخواهان ملت ایران باشد. انشاء الله

نویسنده: سید یعقوب موسوی

دکترای تخصصی زراعت ( فیزیولوژیست گیاهان زراعی و متخصص بیوانرژی )

1 دیدگاه در “بخش کشاورزی‌ در کجای بودجه قرار دارد ؟

  1. دوست گرامی با سلام، ضمن احترام به دیدگاه حنابعالی. این دیدگاه شما نشان میدهد که شما آشنایی کاملی با محققین دارید و وضعیت کشاورزی ایران را به خوبی می‌شناسند اولا بسیاری از محققین خودشان روستا زاده و کشاورز زاده هستند و در مزرعه بزرگ شده اند. ثانیا بسیاری از محققین کارشان عرصه ای و میدانی و حضور در مزرعه، باغ و دامداری است. ثالثا شما بفرمایید یک مدیر دستگاه اجرایی از وزیر جهاد کشاورزی گرفته تا سطح مدیریت استان و شهرستان چطور می‌تواند بدون طی کردن مدارج علمی واقعی و شناخت کشاورزی علمی، مدیریت صحیح داشته باشد؟ قبلا هم عرض کردم مگر تاکنون بیشتر مدیران وزارت جهاد از بدنه اجرایی وزارت نبوده اند؟ چرا الان این وضعیت فاجعه بار را داریم؟ دلیل آن عدم شایسته سالاری بوده یعنی کسی که در حد دیپلم سواد و تجربه نداشته شده مدیر یک مجموعه اجرایی در استان یا سطح ملی و این همه مشکلات را به بار آورده اند. همکار گرامی باز هم تاکید میکنم مشکل کشور عدم شایسته سالاری است نه اینکه مدیر هیات علمی یا غیر هیات علمی باشد. مدیران وزارت باید افراد متخصص، با تجربه کافی، و دارای سلامت ، وطن پرستی و وجدان کاری باشند. هر کس این شاخص ها را داشت بسم الله.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *