آثار ضد تغذیه ای علف هرز بر یونجه

مدیریت تغذیه ای گاوهای شیری از مزرعه

به قلم : امید قربانی

 علف های هرز جزو معضلات همیشگی اغلب مزارع محسوب میگردند چراکه دائما با اقلام اصلی زراعی در کشمکش و ستیز هستند .

رقابت برای کسب فضای بیشتر ، رقابت بر سر جذب مواد مغذی ، رقابت در دریافت نور خورشید ، رقابت در رطوبت و حذف رقیب از زیست جزو اصلی ترین موارد رقابتی علف های هرز با محصولات اصلی زراعی در مزارع هستند .

پیش از این و در یک مقاله آموزشی و کاربردی جداگانه ، درباره اثر علف های هرز در مزارع گندم و نحوه ی مواجهه و مبارزه و کنترل اینگونه علف ها مطالبی در این وبسایت ، تقدیم حضور شما مخاطبان کردیم .

اما از آنجایی که علف های هرز ، قدرت و توانمندی تهاجمی بیشتری نسبت به گیاهان اهلی دارند ، لذا همواره در این رقابت ها موفق تر هستند و باعث آسیب رسانی به گیاهان اصلی میشوند .

به طور کلی و در یک تقسیم بندی از نظر شکلی علف های هرز در مزارع یونجه به سه شکل وجود دارند :

۱: علف پهن برگ

۲: علف سوزنی برگ

۳: علف های هرز چمنی 

با تفاصیلی که تا اینجا گفته شد ، حالا باید بررسی کنیم و ببینیم که علف های هرز به چند صورت باعث کاهش کیفیت یونجه میشنوند ؟

۱: علف هرز باعث افزایش زمان خشک شدن یونجه میشود .

۲: علف های هرز باعث سرقت ریز مغذی های خاک اطراف بوته یونجه میشود .

۳: علف های هرز باعث افزایش درصد کپک زدگی یونجه میشود .

۴: علف های هرز موجب پیری زودرس یونجه در مراحل رشد میشوند .

۵: علف های هرز موجب افزایش درصد سرکوب خودکار و از دست دادن ریز مغذی ها توسط یونجه میشوند .

۶: علف هرز باعث تغییر در بوی یونجه و تلخ تر شدن طعم یونجه میشود .

یونجه هایی که درصد بالایی از علف هرز دارند معمولا ، دارای بلوغ بیشتری هم هستند چرا که ارتفاع و حجم علف های هرز ارتباط مستقیمی با زمانِ برداشت یونجه دارد . لذا در اینگونه مواقع ما با شش مولفه بسیار مهم مواجه هستیم :

1: کاهش پیدا کردن ریز مغذی های گیاه یونجه 

2: افزایش یافتن سطح لیگنین در یونجه 

3: بیشتر شدن خاصیت سمی در گیاه یونجه 

4: افزایش سطح طعم و مزه ی نامطبوع گیاه یونجه 

5: افزایش سطح ترکیبات ضد تغذیه ای محصول

6: بوجود آمدن اکسیداسیون و تغییر رنگ گیاه

تنوع علف های هرز مزارع یونجه خیلی زیاد هستند و معمولا کشاورزان سعی میکنند به طُرُق مختلف از شر این علف های هرز خلاص شوند اما به هر حال در بسیاری از مواقع این علف ها در محصول یونجه وجود دارند و ارزش غذایی گیاه یونجه را کاهش میدهند .

نویسنده : مهندس امید قربانی

کارشناس دامپروری و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی / مدیر عامل گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر

فنلاندی ها شیر را خیلی دوست دارند. در حقیقت ، بر اساس تحقیقات اخیر دانشگاه های بریستول و هلسینکی ، علاقه مردم فنلاند به لبنیات را می توان به 2500 سال قبل از میلاد ردیابی کرد

مقالات و مطالب آموزشی بیشتری در اینجا بخوانید :

خطر علوفه هیدروپونیک در تغذیه گاوهای شیری 

کنترل علف های هرز در مزارع گندم

اثر افزایش دفعات شیردوشی در گله های شیری

پویش ملی نجات صنعت دامپروری ایران

سهام:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *