لبنیات سنتی یا لبنیات صنعتی ؟
کدام یک در توسعه صنعت دامپروری و سلامت جامعه سهم بیشتری دارد ؟
به قلم : امید قربانی
در این مقاله میخواهم به بررسی این موضوع بپردازم که هم از نظر توسعه زیر ساخت های صنعت دامپروری ایران و هم از نظر بهبود فرآیند سلامت غذایی لبنی کدام یک از دو مقوله زیر سهم بیشتری دارد؟
لبنـیات سنـــتی
لبنـیات صنعــتی
برای حل این چالش و پی بردن به پاسخ ، موفق ترین الگوریتم دامپروری و لبنی در جهان را شاهد و گواه گرفتم تا این مقاله جنبه علمی داشته باشد.
بدون شک دو مقوله ی سودآوری برای دامداران و سلامت برای جامعه جزو اصلی ترین دغدغه از نظر تولید ، فروش و مصرف شیر و لبنیات در ایران است .
همانگونه که در سایر کشورها و جوامع نیز این دو مولفه جزو اصلی ترین دغدغه هست .
بر همین اساس صنعت لبنیات هندوستان را مورد پایش قرار دادیم:
هند در حال حاضر بزرگترین تولید کننده ی شیر در دنیاست .
در صنعت دامپروری هند هم تعاونی های دولتی و هم بخش خصوصی فعالیت دارند .
به دلیل عدم موفقیت تعاونی های دولتی از سال 2000 مدل دیگری بر مبنای توسعه ی اقتصاد روستایی آغاز به کار کرد .
بر اساس این برنامه در حال حاضر دامداران روستایی 60 درصد از گاو و گاومیش های شیروار هند را در اختیار دارند و به طور متوسط 75 درصد خانوار های روستایی بین 2 تا 4 راس دام پرورش میدهند .
به طور متوسط میلیون ها گله ی روستایی بین 5 تا 7 لیتر در روز تولید شیر دارند .
لبنیات سنتی بدون شک یکی از عوامل اصلی موفقیت توسعه ی دامپروری و تولید شیر این کشور بوده است .
لبنیات صنعتی کمترین تقاضای مصرف شیر و لبنیات در هند را دارد به دلیل افزودنی ها و طعم غیر طبیعی و اینکه تازه نیستند و ارزش غذایی کمتری دارند .
سهم لبنیات سنتی از خرید و توزیع شیر خام در هندوستان 85 درصد و سهم شرکت های لبنی صنعتی فقط 15 درصد است .
موفقیت امروز صنعت دام و لبنیات کشور هندوستان مرهون فدراسیون دام و لبنیات این کشور است که صدها هزار واحد لبنیات سنتی را همراه و همگام با دامداران در سراسر کشور کرده است .
در حال حاضر 14 فدراسیون در هند فعالیت دارند اما شرکت های لبنی صنعتی به دلیل تعارض منافع کمترین همکاری با این فدراسیون ها را دارند .
و آخرین واقعیت اینکه : ساختار تعاونی های دولتی و شرکت های لبنی صنعتی یک طرح شکست خورد در هندوستان است .
به طور کلی میتوان اینگونه گفت که : رویکرد و توسعه لبنیات صنعتی در اغلب کشور های توسعه یافته موضوعی منسوخ شده قلمداد میگردد .
حتی در کشور های عضو اتحادیه اروپا نیز در حال حاضر روی بخش دامپروری روستایی و توسعه زیر ساخت های لبنیات سنتی فعالیت های گسترده ای در شرف وقوع است .
کشور فرانسه شاید بارزترین نمونه از کشور های عضو اتحادیه اروپا باشد که برای توسعه بخش لبنیات سنتی ، قوانین و بخشنامه های جدیدی تدوین کرده است به ویژه پس از پاندمی جهانی کرونا که آسیب های جدی به صنعت دامپروری این کشور وارد کرد .
نویسنده : امید قربانی
کارشناس و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی و دامپروری
مدیر عامل شرکت توسعه دامپروری اندیشه مهر
مدیر گروه تخصصی صنعت دامپروری ایران
مقالات بیشتری از امید قربانی بخوانید :
شیتامورا الگویی برای وزارت جهاد کشاورزی ایران
آبجو شیر ژاپنی عجیب ترین نوشیدنی مبتنی بر شیر در جهان
دامدارانِ روستایی تولید کننده غذای سالم و پاک
معرفی شرکت توسعه دامپروری اندیشه مهر
پویش ملی نجات صنعت دامپروری ایران
لینک گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام
لینک پایگاه اطلاع رسانی توسعه روستایی ایران
سلام خدمت شما مهندس قربانی عزیز
آیا در بحث فروشگاه لبنیات سنتی کسی رو میشناسید که فعالیت داشته باشه و بتونه کمک کنه و مشاوره بده . میخواستم مشورت بگیرم ازش در رابطه با تاسیس فروشگاه.
✅ شاعرانه علیه ریا ⛔ یار حسین علیه السلام که نیستی حداقل مانند سگ اصحاب کهف ، وفادار به مردمی باش که نان تو را تهیه کرده اند .
دو بیتی زیر خطاب به سید جواد ساداتی نژاد وزیر اسبق جهاد کشاورزی در دولت آقای ابراهیم رئیسی است که در سال ۱۴۰۱ و در اوج مشکلات حوزه کشاورزی، صنایع دام و طیور کشور به پیاده روی کربلا رفته بود . ۱ مکن آلوده این سجاده ها را ۲ نگردد گرگ با یک آیه انسان ۳ مکن بی اعتبار این چفیه ها را ۴ که دارد خاوری بسیار از آن ✅ جناب ساداتی نژاد آنچه را که شما در پیاده روی اربعین به نمایش گذاشتی و آنچه را که در پیاده روی مدیریت یکسال گذشته از شما دیده ایم در همین دو بیت به تصویر کشیده ام! ✅ مخلص کلام اینکه : حقیقت را با لجن مالامال کرده ای و گلوی دامداران ایران زمین را فشرده ای و خنجر بر شاهرگ آرزو های فرزندانشان گذاشته ای و سر از تن معیشت پنج میلیون نفر بریده ای ، برای حسین علیه السلام هم گریه میکنی و پیاده روی اربعین میروی ؟ این تئاتر مضحک تر از آن است که به تصویر کشیده شود! ✅ بدون شک از حقیقت عاشورا و « هل من ناصر ینصرنی امام حسین علیه السلام » چیزی نفهمیده ای ! بیا و حداقل این آیه قرآن را بفهم : « و کلبهم باسط زراعیه بالوصید »! حداقل از سگ اصحاب کهف کمتر نباش که برای دفاع از حقیقت و مظلومیت یاران خدا ، لحظه ای در انجام وظایف حیوانی خویش کوتاهی نکرد ! نویسنده : مهندس امید قربانی ، کارشناس و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی و دامپروری و فعال مطاببه گری صنعت دام ایران .
خبردام ، پایگاه اطلاع رسانی و مطالبه گری صنعت دامپروری و کشاورزی ایران