با چشم باز هم میتوان جان داد
به قلم : امید قربانی
جدا از قضاوت درباره خوب یا بد بودن دوره پادشاهی رضا خان ، با کمی گشت و گذار در اوراق تاریخ معاصر متوجه خواهیم شد که آن دوران سرشار از اعدام و کشتار بیگناهانی ست که عموماً به دستور مستقیم شخص رضا شاه انجام میشد و متاسفانه بسیاری از این جنایت ها به فراموشی سپرده شده است !
محسن جهانسوز یکی از همان جوانان مستعد و خلاق کرمانشاهی ست که با وجود اثبات بیگناهی کامل و عدم هرگونه ارتباط با دشمنان خارجی ، صرفاً به دلیل وطن پرستی ، دستور اعدام و تیرباران او را شخص رضا شاه صادر کرده بود !
گروهبان صمد اردبیلی در اعترافات خود اینچنین نوشته است : محسن جهانسوز را بعد از ۴ ماه شکنجه مستمر و وحشیانه با دستبند و پابند پای دیوار اعدام آوردیم بدون اینکه حکمی از دادگاه صادر شده باشد . میدانستیم که هیچ گناهی نکرده است اما دستور اکید شاه این بود که این جوان باید تیرباران شود تا مایه عبرت دیگران گردد .
اثری از ترس در وجودش نبود . انگار به استقبال مرگ میرود . آنقدر خیالش آسوده بود و با متانت قدم برمیداشت که فکر کردیم از اعدام خبر ندارد . مثل افسری بود که به دفتر کارش میرفت . طبق معمول خواستند تا چشم های اعدامی را ببندند که با صدایی محکم و رسا گفت : چشم مرا نبندید ، با چشم باز هم میتوان جان داد . سپس شهادتین را گفت .همینکه دستور آتش داده شد ، فریاد زد : « زنده باد ایران ، زنده باد ایران »
این اعتراف کوتاه صرفاً شرح یکی از صد ها جنایتی ست که در آن دوران انجام شده است و بدینگونه بود که یکی دیگر از جوانان بیگناه ، آگاه ، شجاع و آزاده ی ایران بدست دژخیم کشته شد .
در واقع رضا خان ماشینی از استبداد و دیکتاتوری ساخته بود که در راس آن اداره سیاسی شهربانی و دادرسی ارتش قرار داشت و این دو دستگاه مخوف برای آسایش خاطر ملوکانه شاه از هیچ خباثت و جنایت و رذالتی دریغ نمیکردند . قاضی ماشینی نقطه اوج تراژدی عدالت رضاخانی بود .
نویسنده : امید قربانی ۱۴۰۲/۰۵/۳۱
کارشناس دامپروری و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی/ مدیر گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر
این پرستیژ زیبا نیست ، زشت است
مقالات و نوشته های بیشتری در اینجا بخوانید :
ستوان دوم نیروی زمینی ارتش شاهنشاهی رضا شاه پهلوی ، محسن میرزا جهانسوز کرمانشاهی ، متولد شهرستان باختران ، فرزند اسعد السلطنه ، نویسنده و مترجم و فعال سیاسی دوره پهلوی اول بود که آثاری مانند کتاب خاطرات هیتلر را تألیف کرده بود و نخستین مترجم کتاب نبرد من هیتلر در ایران بود که در اسفند سال ۱۳۱۸ به جرم تشکیل یک گروه سیاسی بر ضد رژیم رض شاه و جاسوسی برای آلمان نازی دستگیر و چند ماه بعد در دادگاه نظامی محاکمه و تیرباران شد. اعضای گروه محسن جهانسوز دوازده نفر بودند و عبارت بودند از محسن جهانسوز ، عبد الحسین عباسیان ، غلام علی جاوید ، حمید رضا حکمی، سلیمان غفاری دیزه ، حسین میر محمد صادقی ، سید مصطفی عطایی ، سید عبد الرحیم میهن یار، امان الله قرشی ، محمد تقی سیروس ، علی متقی و ابراهیم مظاهری دودج بودند .
چه جوانان دسته گلی فدای آب و خاک و ناموس ایران شدن ؟ روحت شاد محسن جهانسوز