وبلاگ آموزشی دامپروری

تنظیم اشتهای گاو ها

نمودار فوق نشان دهنده نقطه اوج اشتهای گاوهای شیری در گله میباشد

‍ تنظیم اشتهای گاو ها

موضوعی بسیار ساده اما پول ساز

به قلم : امید قربانی

نمودار فوق نشان دهنده نقطه اوج اشتهای گاوهای شیری در گله میباشد

نمودار فوق نشان دهنده نقطه اوج اشتهای گاوهای شیری در گله میباشد

نموداری که در تصویر بالا ارائه کردیم ، الگوی تنظیم زمانِغذا خوردن گاو ها در دامداری ها را نشان میدهد .

ردیف افقی در قسمت پایین نمودار ، مجموع فعالیت یک روز گاو ها را نشان میدهد و ردیف عمودی نمودار ، بیانگر فرکانس غذا خوردن دام هاست .

به طور خیلی خلاصه و مفید اینگونه میتوان نمودار را توضیح داد : ساعتِ شش و نیم صبح و ساعتِ نزدیک به پنج عصر ، طلایی ترین زمان جهت تغذیه و برنامه غذا خوردن گاو هاست .

معنا و مفهوم آموزشی آن نمودار و توضیح مربوطه این است که: فعالیت های داخل گله را به گونه ای تنظیم کنید که طی این دو زمان ، همه ی گاو ها فرصت ، امکان و مقدار غذا خوردن کافی و استاندارد را داشته باشند .

از آنجایی که گاو ها بهترین پاسخ برای ضریب تبدیل استاندارد غذا و راندمان بهینه تغذیه را در این دو تایم به ما ارائه میکنند .

در سطور فوق از واژه های ( فرصت ، امکان ، مقدار ) در برنامه های غذا خوردن برای همه ی گاوها صحبت کردم .

هرکدام از این سه واژه در برنامه غذایی و جیره خوری گاوها تفسیر و معنای خاص خودش را دارد که حتماً باید به آنها توجه و دقت کافی داشته باشید .

به عنوان مثال و برای درک بهتر موضوع :

فرض کنید پنجاه راس گاو شیری را با یک دستگاه شیردوش ۴ واحدی میدوشید .

اگر ساعتِ شش صبح شروع به دوشیدن کنید ، تقریبا نزدیک به 2 ساعت طول میکشد تا فرایند شیردوشی تمام گردد . و چون فرایند تغذیه را عمومأ بعد از شیردوشی انجام میدهید لذا این پنجاه راس گاو شیری تقریبا ساعتِ ۸ صبح روانه ی آخور میشوند برای غذا خوردن .

لذا می‌بینیم که یک و نیم ساعت در همین یک فقره ، انحرافِ زمانی داریم . یک و نیم ساعتی که مستقیما روی بازدهی تغذیه و راندمان گله اثر میگذارد .

بنابراین باید در مدیریت گله و فرایند شیردوشی تجدید نظر صورت بگیرد . یا تعدادِ واحد های دوشنده را بیشتر کنید تا زمانِ دوشش کمتر شود .

و یا ساعتِ دوشیدن گاوها را جلوتر بندازید و… .

این مثالی که از فرایند شیردوشی گله عنوان کردیم صرفا یکی از پارامتر ها و مولفه هایی بود که در استاندارد سازی گله بسیار مهم است . تعداد زیادی از پارامتر ها وجود داره که باید نسبت به همه آنها آگاهی و دقت لازم را داشته باشیم تا فرصت ، امکان و مقدار غذا خوردن برای همه ی گاوها در این دو زمان وجود داشته باشد .

به فرکانس push up ( پوش آپ ) هم در نمودار دقت کنید که باعث توزیع زمان مناسب غذا خوردن شده است .

نویسنده : امید قربانی

کارشناس و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی و دامپروری

مدیر گروه تلگرامی صنعت دام ایران

مدیر عامل شرکت توسعه دامپروری اندیشه مهر

مهندس امید قربانی کارشناس و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی و دامپروری

مهندس امید قربانی کارشناس و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی و دامپروری

دیگر مقالات آموزشی امید قربانی:دامپروری معیشتی را دریابید

اقتصاد دامپروری چیست ؟

مدیریت دامپروری در دوره خشکسالی

قحطی گوشت در پیش است

اثر افزایش دفعات شیردوشی روی عملکرد گاوهای شیری

لینک گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام

لینک گروه کشوری گفتمان روستا در ایتا

لینک کانال پایگاه اطلاع رسانی توسعه روستایی ایران

معرفی اجمالی گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر

5 دیدگاه در “تنظیم اشتهای گاو ها

  1. fattahi گفت:

    مهندس قربانی عزیز سلام و ممنون از این مقاله آموزنده و مفید.یک سوال : آیا پودر استخوان برای افزایش اشتهای گاو های شیری مفیده یا نه ؟ چون یه مدت میشه که دارن روی این پودر استخوان تبلیغ میشه توی فضای مجازی

    1. دلکش گفت:

      آقای فتاح پودر گوشت و پودر استخوان اگر سالم و اصولی هم باشه خوب نیست زیاد برای گاو های شیری. بماند که موارد تقلبی هم توی بازار فراوان هستند.
      مگر اینکه صاحب تولیدی پودر استخوان دارای زهد و تقوای فراوان باشه و شما هم کاملاً به اون ایمان داشته باشید .
      شما چرا فکر میکنی که مثلا جنس روده ی گاو با جنس روده ی سگ فرق داره؟؟
      هیچ فرقی باهم ندارند‌. همشون دقیقا یک شکل و ترکیب داره‌.
      تمانی موجودات زنده ترکیب و شکل سلول های بدنشون یکیه. مغز استخوان گاو همون مغز استخوان سگه. ترکیب پروتیین های بدن تو هر موجود زنده ای تو کل دنیا یکیه.

  2. fattahi گفت:

    و یه سوال دیگه یک گاو داشتم که سه روز پس از زایمان زایمان مشکلی نداشت ولی ناگهان دیدم که از صبح بی حال و کم اشتها شده و پستانش هم خیلی داغ هست مشکلش چی میتونه باشه لطفاً راهنی کنید خودم در این زمینه تجربه ندارم . صبح هم یه 50 درجه ای کلسیم زدم دارو خاصی هم ندارم یه فلنکس چیه کلر فنیر امین دارم مردانه راهنمای کنید ممنون میشم

  3. Ramandi گفت:

    پودر گوشت و پودر استخوان جزو منابع مهم پروتئینی حیوانی هستند که دارای حدود ۵۰ درصد پروتئین خام بوده و منبع خوب لیزین است ولی از لحاظ متیونین و تریپتوفان فقیر میباشد و به علت دارا بودن مقدار زیاد چربی خام ( ۳ تا ۱۳% ) احتمال فساد اکسیداتیو آن بالا بوده و نیز احتمال آلودگی میکروبی نیز دارد . پس در صورت استفاده از پودر گوشت باید بالانس اسید های آمینه گوگرد دار و تریپتوفان در نظر گرفته شود و از عدم آلودگی میکروبی و فساد آن اطمینان داشته باشیم . و یکی از دلایل عدم استقبال از پودر گوشت در تغذیه دام و طیور عدم ثبات کیفیت آن است . در واقع پودر گوشت باید فاقد سم . پر . شاخ . محتویات دستگاه گوارش واجسام خارجی باشد .
    ممکن است استفاده بیش از حد پودر گوشت موجب افزایش مقدار فسفر درجیره شده وباعث عدم تعادل بین کلسیم و فسفر گردد . نتیجه نهایی اینکه استفاده از پودر استخوان و پودر گوشت در جیره غذایی گاو های شیری نه تنها اشکال ندارد بلکه میتواند بسیار موثر و مفید باشد در شیردهی گاو ها و بهبود متابولیسم غذایی گله . رامندی از اشتهارد

  4. مجتبی دبیری گفت:

    لطفاً درباره مدیریت تغذیه گاوهای شیری مطالب آموزشی بیشتری بذارید. درباره مقدار پروتئین و سایر املاح مورد نیاز در جیره غذایی گاوهای شیری. بنده در این فرصت میخوام یکی از دلایل کم شدن اشتهای گاوهای شیری رو خدمتتون عرض کنم.
    کمبود عناصر معدنی در بدن گاو های شیری عوارض زیادی داره که یکی از این عوارض کاهش اشتهای گاوها است . اگر در بدن گاوهای شیری فسفر کاهش پیدا کند مساوی ست با کاهش اشتها که البته عوارض دیگه ای مانند کاهش تولید شیر، کاهش رشد ، مشکلاتی در رشد استخوان ها و قوام دندان ها ، درگیری با بیماری پیکا ( اشتهای غیر طبیعی و گند خواری ) و مشکلاتی که برای برنامه های تولید مثلی بوجود میاد . یکی دیگه از اون املاحی که برای بدن دام ضروری هست کلسیم است . اگر کلسیم در بدن گاوهای شیری کم شود باعث کاهش تولید شیر ، آسیب به باروری، تهدید سلامت گاو در دوره انتقال زایمان به و کاهش دوره شیر دهی میشود یعنی گاوها زودتر از موعد به دوره خشکی میرسند . علاوه بر این دو تا عارضه فلجی زایمان هم بوجود خواهد آمد. مشکلات جسمی پس از زایمان ، بیماری‌ های کتوز و کبد چرب هم احتمالشون خیلی زیاده . منیزیم هم از دیگر مواد معدنی ضروری در بدن گاوهای شیری میباشد : اگر منیزیم در بدن گاوهای شیری کم شود این مسئله در گوساله ها باعث بی اشتهایی شدید میشود. همچنین کوری موقت ، بهم خوردن تعادل گوساله و گاو ، کف کردن دهان ، افتادن و جمع و باز شدن پاها و نهایتا مرگ و در گاو بالغ شامل تشنج ، لرزش ، انقباضات ماهیچه ها و پر خونی این نواحی می شود . سدیم نیز مواد معدنی بسیار مهم است : کمبود سدیم باعث از دست رفتن آب بدن ، کاهش تولید شیر ، کاهش اشتها ، کاهش وزن، زبر شدن موها ، توقف رشد ، ضعف عمومی و لرزش ماهیچه ها میشود . کلر: کاهش اشتها، کاهش تولید شیر و کاهش وزن .
    تنظیم اشتهای گاو های شیری به مسائل زیادی ارتباط دارد و فقط اینطور نیست که بگوییم بر اساس ساعت خاصی میتوانیم اشتهای گاوهای شیری را تنظیم کنیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *