مقاله
دامپروری روستایی
دامداران روستایی ، تولید کننده ی غذای سالم و با کیفیت هستند . قدرشان را بدانیم
به قلم : امید قربانی
بر خلاف تصور عامه ی مسئولین در وزارت بهداشت که عمدتا مطالب نادرستی درباره ی دامداری های روستایی بیان میکنند ( به دلیل ناآگاهی و صرفا از روی شنیده های نادرست ) ، اینگونه دامداری ها محاسن زیادی دارند که باید مورد توجه قرار بگیرد:
۱: دامداران روستایی غالبا اطلاعات درمانی ندارند لذا مجبور هستند از یک متخصص دامپزشک بهره بگیرند به جای خویش درمانی در گله .
۲: اغلب دامداران روستایی اطلاعات دارویی ندارند فلذا فاقد داروخانه دامی با انواع آنتی بیوتیک ها و ضد انگل ها هستند . به همین دلیل کمتر از آنتی بیوتیک و ضدانگل ها استفاده میکنند .
۳: میانگین تولید این نوع از فارم ها معمولا کمتر از سطح ظرفیت دام هاست . فلذا دام ها کمتر دچار بیماری های متابولیکی میشوند .
۴: در این تیپ از دامداری ها تنوع اقلام جیره ای وجود ندارد بلکه تعداد محدودی از خوراک های سالم در اختیار دارند و به تغذیه دام میرسانند . پس کمتر دچار آلودگی های خوراکی میشوند .
۵: خوراک حاشیه ای دام ها معموما پسماند همان غذاهایی ست که در طول روز استفاده میشود .
جالب اینجاست که به دلیل اعتقادات دینی ( احترام به برکات خداوندی ) ، همین پسماند را داخل طشت یا ظروف دیگر قرار میدهند تا دام استفاده کند .
۶: استفاده از انواع هورمون ها در این تیپ از فارم ها اساساً معنی ندارد به دلیل عدم آشنایی دامداران روستایی با هورمون های رشد و هورمون های افزایش وزن و افزایش شیر .
۷: خود همین دامداران همراه با خانواده از مصرف کنندگان اصلی تولیدات دامداری هستند .
۸: دامداران روستایی روی دام ها از نظر سلامتی و برکت دهی ، تعصب و غیرت خاصی دارند و مهربانانه تر از فارم های صنعتی با دام رفتار میکنند که همین مسئله در سلامت تولیدات سهم قابل توجهی دارد .
۹: دوشیدن دام یا با دستگاه های پرتابل انجام میشود و یا با دست . کارشناسان علوم دامی واقف هستند که دوشیدن با دست اگرچه برای دامدار خسته کننده ست اما کیفیت و سلامتی بیشتری به شیر میبخشد .
۱۰: عمدتا کار تیمار و جیره دهی و دوشش را خودشان انجام میدهند بنابراین اشراف کامل به تولید دام های خود دارند و این فرایند ها را به کارگران نمیسپارند .
قابل توجه کلیه مسئولان رده بالای دولت در ایران به ویژه وزارت بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی که برنامه ریزی هایشان برای نابودی دامپروری روستایی ست :
دامداران روستایی یعنی مردمی که به حلال و حرام زندگی بیش از هر چیز دیگری پایبند هستند .
با این تفصیل و بر خلاف تصور کارشناسانی که در تمام طول عمرشان حتی یک راس دام را از نزدیک ندیده اند ( اما مطالب شاذ و غیر قابل تصور بیان میکنند ) تولید شیر روستایی نه تنها کیفیت نامطلوبی ندارد بلکه هم از نظر بهداشت و هم از جهت ریز مغذی ها ، ارزشمندی بسیار بالایی دارد و دولت ها در اغلب کشور های جهان تلاش میکنند تا صنعت دام روستایی را توسعه ی بیشتری ببخشند .
درست بر خلاف دولتمردان ما که تصمیم قاطع گرفته اند بر اینکه دامپروری روستایی را از بین برده و به جای آنها ، مگافارم های دولتی و خصولتی را احداث کنند .
دامپروری روستایی در ایران گنجینه ای ست بسیار ارزشمند که پیشینه آن برمیگردد به هزاران سال پیش و دورانی که بشر یکجا نشینی را آغاز کرد .
همچنانکه همگان در جهان این نکته را به خوبی میدانند که دوغ را ایرانیان و همین دامداران روستایی و عشایری برای اولین بار کشف و تولید کرده اند .
بنابراین قبل از اینکه تیشه به ریشه ی این میراث کهن ما بزنید به عواقب بسیار تلخ آن نیز فکر کنید .
نویسنده : مهندس امید قربانی
کارشناس و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی و دامپروری
مدیر عامل گروه توسعه دامپروری اندیشه مهر
مدیر گروه تخصصی صنعت دامپروری ایران
مقالات دیگری از امید قربانی بخوانید :
برندینگ دامپروری برای سودآوری بیشتر گله ها
توسعه روستایی اروپا با محوریت دامپروری
اثر افزایش دفعات شیردوشی روی راندمان گله
تنظیم اشتهای گاوهای شیری جهت بهبود عملکرد گله
معرفی گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر
همکاران ما در پایگاه اطلاع رسانی پاترا
پویش ملی نجات صنعت دامپروری ایران
لینک گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام
لینک پایگاه اطلاع رسانی پاترا در ایتا
http://jireh.blogfa.com
http://dampezeshkha.blogfa.com
تشکر میکنم از این مقاله ارزشمند تون جناب مهندس قربانی والا همه ما میدونیم که توی روستا ها شیر و گوشت با چه کیفیتی تولید میشه اما نمیدونیم چرا دولت نمیخواد ما تولید کنیم ؟
نمیدونیم چرا به جای اینکه از ما دامداران روستایی حمایت کنن دارن از دامداران برزیلی و پاکستان حمایت میکنن. وقتی گوشت از برزیل و دام زنده از پاکستان وارد میکنن یعنی دارن از اونا حمایت میکنن دیگه. چه گیری کردیم دست اینا
سلام فرمایش شما کاملا درسته و متین.
اما از کدوم کدوم دولت انتظار دارید که به این چیزا رسیدگی کنه ؟ مگر شما دولتی میبینید که به فکر ملت باشه ؟
دولت ما ما رو به چشم برده و مزدور به ملت نگاه میکنند.. خصوصا به قشر روستایی و ….
جناب مهندس قربانی همونطور که از شما توی این چند سال بارها شنیدیم و خوندیم به طور کاملاً اشتباه سیاست کلان صنعت دامپروری روی ریل حذف فارم های روستایی قرار گرفته.
کاملآ اشتباه و البته شفاف. غلط بودن دیدگاه سیاستگذاران ما درباره حذف و نابود کردن دامپروری روستایی اینه که فکر میکنن دامپروری روستایی بیشتر از مگافارم ها ضرر میرسونن به منابع کشور . در صورتی که اینجوری نیست.
بهشاد فراهانی از استان مرکزی
یادش بخیر که نماینده مجلس گفته بود: دامداران در حال ورشکسته شدن و فروپاشی هستن .
آقای نصرالله پژمانفرکه نماینده مجلس و عضو کمیسیون اصل نود مجلس بود به رسانه ها گفته بود : دامداری که قیمت تمام شده دام زنده برای او ۱۲۰ تا ۱۳۰ هزار تومان است آن را تنها به قیمت ۶۰ تا ۷۰ هزار تومان میفروشد. دامداران در حال ورشکستگی و ترک این شغل هستند.
وی در ادامه با اشاره به مشکلات دامدار کارت برای حمایت از دامداران تاکید کرد که این طرح طبق برنامه پیش نمیرود.
باید توجه داشت که از بین رفتن شغل دامداران را میتوان مساوی با افزایش بیکاری در روستا دانست که بخش اعظم این بیکاران مجبور به ترک روستا و حاشیه نشینی در شهرها خواهند شد.
حالا شما اومدین از دامپروری روستایی و محاسن اون مقاله مینویسید. مگه دیگه چیزی مونده که دارین برای توسعه اون مقاله مینویسین ؟