پایگاه سراسری پاترا

ظرفیت های سیستان و بلوچستان و نقش مردم بومی

ظرفیت های سیستان و بلوچستان

استفاده بهینه از ظرفیت‌ های مادی و معنوی سیستان و بلوچستان و میزان نقش و سهم مردم بومی

به قلم : پرویز سارانی

نام استان سیستان و بلوچستان معمولاً با محرومیت ، تبعیض‌ ، کپر نشینی ، سوختبری ، هوتک ، حاشیه‌ نشینی و… گره خورده است .

این درحالی است که گنجینه‌ های ارزشمند و ثروت‌ های خدا دادی و ذخایر زیادی در ضمیر این استان غریبانه نهفته است.

استانی که در پهنای تنها بندر اقیانوسی ایران قرار گرفته و در شاهراه ارتباطی جاده ابریشم و کوریدور شمال و جنوب ؛ معادن و ذخایر طبیعی و خدا دادی آن فراوان و از منظر طبیعت بکر و منابع انسانی بسیارغنی ..! 

اما شاید بنا به بی‌ تدبیری متولیان امور و یا سوء مدیریت مدیران درگذشته ، سهم مردم این استان از این همه منابع خدا دادی ، در پایین ترین سطح ممکن بوده است.

مردم شریف ، نجیب ، صبور و میهن دوست این استان ، ارزش و لیاقتشان بسیار بالاتر از این درجه از زندگی فعلی میباشد .

آنچه که وظیفه متولیان امر در قبال این همه ثروت خدا دادی در این استان می‌ باشد ، این است که : شرایط را به درستی درک کنند و بین واقعیت‌ های اجتماعی و زندگی مردم و ذخایر و گنجینه‌ های موجود توازن ایجاد کنند. 

از نیرو های بومی در استخراج گنجینه‌ ها ، کار گرفته و در نتیجه برای دگرگون کردن شرایط فعلی مردم استان و بهبود وضعیت آنان استفاده کنند .

ایجاد اشتغال با راه‌ اندازی کارخانه‌ ها و تولیدی‌ ها، آسان‌ سازی تجارت و صادرات و واردات ، فعال سازی بازارچه های مرزی ، اختصاص و صرف بودجه‌ هایی در زمینه‌ های اقتصادی ، عمرانی و هر برنامه‌ ای که بتواند شرایط سخت زندگی مردم این استان را اندکی دگرگون کند ، مهم و حیاتی است.

ورود به موقع و آگاهانه بر اساس منافع ملی در امور سیاست و امنیت جمعی ، اقتصاد جهانی ، محیط زیست ، برای بهره‌ گیری از تحولات و فرصت‌ هایی که متعاقب آن تحولات عمیق پیش می‌ آیند ؛ که در نتیجه با ارتقای جایگاه منطقه‌ ای و جهانی ؛

منتج به افزایش قدرت ملی ، ثروت ملی ، انسجام ملی و در نهایت به برخورداری عزتمندانه مردم از مواهب زندگی ختم خواهد شد ، لازمه شرایط فعلی است .

دولتمردان و کارگزاران باید با تقسیم صحیح امکانات ، منابع ثروت ساز بالقوه ، ساماندهی امکانات موجود ، فرصت توسعه و تولید ثروت ملی را عملیاتی سازند .

بدون کوچکترین تردیدی شناخت ظرفیت‌ های بزرگ ، استعداد های پیدا و پنهان خیل عظیم نیروی انسانی و به کارگیری همه توانمندی‌ ها و استعداد های درخشان شایستگان و توجه عملی به همه الزامات و مقدمات مشارکت فعال که منجر به راه یابی به میدان فرصت های ملی و منطقه‌ ای و جهانی خواهد شد . 

زیرا توجه عقلانی و مدبرانه‌ به جهان پیرامون و مقتضیات آن ، با شناخت فرصت‌ ها و همه ملزومات بازیگری در سیاست بین‌ الملل و قرار گرفتن در جایگاه درست تاریخ امکان پذیر است .

و این راهبرد بهترین و با ارزش ترین و اثر گذار ترین هنر حکمرانی برای ثروتمند کردن ملت خواهد بود . علاوه بر آن نشان دهنده اوج لیاقت ساختار سیاسی و اداری و بهره گیری از شایستگان و دانایان ایران زمین نیز می باشد .

نویسنده : پرویز سارانی 

پانزد هم آذر ماه هزار و چهارصد و دو  

پرویز سارانی ، روزنامه نگار و عضو سابق شورای شهر زاهدان

مقالات و مطالب آموزشی بیشتری در اینجا بخوانید:

دروغ نگو ، تحریف نکن من دشمن نیستم

مساجد و جوانان فراموش شده/ حسین اقبال

با چشم باز هم میتوان جان داد/ امید قربانی

1 دیدگاه در “ظرفیت های سیستان و بلوچستان و نقش مردم بومی

  1. Jabbari گفت:

    سیل نفرین نیست
    دولت آمریکا به منظور حفاظت از آبخوان ها به عنوان « زیر ساخت طبیعی » قانونی را تصویب کرده است که هدایت آب سیلاب ها  را برای ذخیره سازی زیر زمینی به صاحبان املاک و ذینفعان واگذار کند. به این منظور بیش از 1 میلیارد دلار بودجه دولتی  در اختیار طیف گسترده‌ ای از پروژه‌ ها قرار داده است تا در جهت بهبود کنترل سیل و احیای تالاب‌ ها سرمایه گذاری گردد.
    فرصت هایی که این بودجه اختصاصی  ایجاد می کند می تواند به مدیران محلی آب کمک کند تا بستر مشارکت محلی کشاورزان برای کنترل سیلاب در املاک شان فراهم سازند و با تزریق بودجه  آنها را  ملزم می‌ کند که  به پمپاژ بیش از حد آب پایان دهند و حوضه‌ های خود را تا سال 2040 یا 2042 متعادل کنند.

    در قانون جدید و در جهت منافع عمومی نام « آبخوان‌ ها به عنوان فضا های  میراث ملی  شایسته  برخورداری از بودجه حفاظت و حراست » ذکر شده است. همچنین به نظر می‌رسد که با تغییر در قانون اساسی و در جهت احیای آبخوان‌ ها؛ آبخوان‌ها به عنوان عنصر مهم « تاب‌ آوری آب و هوایی » و سفره های زیر زمینی به عنوان « زیرساخت طبیعی پایداری سرزمین » در ردیف بودجه های ثابت دولت قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *