سرطان لاینری ، مرگ خاموش
لاینر های غیر استاندارد دستگاه های شیردوش ، خیانتی به وسعت هشتاد میلیون نفر ایرانی
به قلم : امید قربانی
عرض صمیمانه ترین مِهر و ارادت تقدیم حضور تک تک شما دامداران معزز و همکاران ارجمند مان در صنعت دامپروری ایران . از آنجایی که در ابتدای سال هزار و چهار صد و سه قرار داریم ، ضمن تبریک و فرخنده باد ، از درگاه خداوند متعال خواستارم که سال جدید برای همه ی شما فعالان دامپروری ، سالی سرشار از موفقیت ، تندرستی و فزونی برکت باشه !
علت برخی از بیماری ها ، اسهال ها و حتی مرگ در گوساله های شیرخوار به دلیل استفاده از لاینر های متفرقه و تقلبی و غیر استاندارد است
نسخه ی اصلی مقاله ی کنونی که در حال مطالعه ی اون هستین ، در سال ۱۳۹۶ توسط اینجانب نوشته شده و همون موقع هم بازخورد های زیادی در میان دامداران ، کارشناسان دامپروری و حتی در میان مردم پیدا کرده بود .
اما به دلیل اهمیت بسیار زیادی که این موضوع داره و مستقیماً با سلامتی هشتاد میلیون نفر جامعه ی ایرانی ارتباط داره ، لازم دیدم تا یکبار دیگه ، به صورت تفصیلی تر و دقیق تر تقدیم نگاه شما خوبان کنم .
غذا و دارو بدون شک امنیتی ترین و حساس ترین مقوله ی کالا های مصرفی در تمام جوامع و کشور ها هستن . به همین دلیل هست که همواره تحت شدید ترین نظارت ها و ارزیابی ها قرار گرفته و استاندارد های ویژه و بسیار سخت گیرانه ای رو برای غذا و دارو در نظر میگیرن .
که خب این حساسیت ها و امنیتی بودن غذا و دارو کاملاً طبیعی و درست هم هست چراکه کوچکترین سهل انگاری و تسامح در ارتباط با این دو تا مولفه مساویه با انواع بیماریها و حتی خطر مرگ جمعی !
خودِ غذا و دارو نیز به جهت تنوع بسیار بالایی که داره ، دارای درجه بندی های مختلفی هم هستن . مقوله ی شیر و انواع مشتقات لبنی از این حیث در رده های بالای این حساسیت قرار دارند ، بدون کمترین اغماض و چشم پوشی !
اگه بخوام برای امنیتی بودن شیر و لبنیات ، مثالِ روشنی بزنم ، باید این نکته رو عرض کنم که : بر اساس قوانین و استاندارد های تدوین شده در سازمان غذا و داری ایالات متحده آمریکا ، ورود هرگونه شیر خام یا محصولات و مشتقات لبنی که از شیر خام تولید شدن ، به این کشور مطلقا ممنوع هست .
یعنی یک کارخانه لبنیات صنعتی حتی اگه بالاترین سطح استاندارد های بهداشتی و تولیدی و تجهیزاتی رو هم داشته باشه ، باز هم اجازه صادرات هیچ گونه محصول لبنی که از شیر خام تولید شده به ایالات متحده آمریکا رو نداره .
عموما کشور های توسعه یافته ی جهان ، جهت تولید و بهره برداری از این کالای استراتژیک ( شیر و لبنیات ) استاندارد های نظارتی بسیار سخت گیرانه و پیچیده ای رو تدوین و اِعمال میکنن .
در ایران عزیز ما هم برخی جزئیاتِ تولید و فرآوری شیر و لبنیات ، دارای استاندارد های خاص لازمه ی خودش هستن . که اگه یک جستجوی ساده در پروتکل های استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران داشته باشین ، این موضوع به خوبی برای شما معلوم میشه .
این محتوا صرفاً یک نوشتار علمی نیست بلکه یک هشدار جدی نسب به عدم استفاده از لاینر های غیر استاندارد است
با همه ی این تفاصیل ، متاسفانه در یک مقوله ی بسیار حساس و مهم دارای حفره ی امنیتی و خلائ استانداردی بزرگ هستیم که به زعم بنده و با دلایل و مستنداتی که براش از سالها پیش ارائه کردم ، اصلأ قابل اغماض نیست و باید هرچه زودتر یک تصمیم دقیق و عاجل براش گرفته بشه .
چون دقیقا از راهِ همین حفره ی دهان گشاد امنیتی و فقدان پروتکل های استاندارد هست که اپیدمی سرطان مثل یک هیولای دهشتناک در حال بسط و توسعه و ایجاد خسارات ملی هست .
بر خلاف کشور های توسعه یافته ای مانند ایالات متحده ، انگلستان ، آلمان ، فرانسه ، کشور های حوزه اسکاندیناوی و حتی کشور هایی مانند چین و ژاپن و هند ، در ایران هیچگونه استاندارد و پروتکلی در رابطه با لاینر های دستگاه های شیردوش وجود نداره .
بنابراین تولید کنندگان یا وارد کنندگان ملزومات دستگاه های شیردوش با خیالی آسوده و راحت هر نوع لاینر شیردوش رو با هر درجه از کیفیت میتونن تولید یا وارد کنن . چون در حال حاضر هیچ مرجع قانونی وجود نداره که بتونه یا بخواد این کالای پر مصرف رو از نظر کیفیت ارزیابی کنه !
با توجه به اهمیت بسیار زیاد لاینر و مطلب بالا ، بد نیست این موضوع رو هم بدونیم که : لاینر های دستگاه های شیردوش یکی از پر مصرف ترین قطعات در صنعت دامپروری هستن . چون حتی بهترین لاینر ها هم دارای عمر مفید مشخصی هستن و بعد از اون باید تعویض بشن .
همچنین علاوه بر اینکه لاینر ها ، جزو پر مصرف ترین قطعات هستن ، ذکر این نکته هم حائز اهمیت هست که : لاینر های دستگاه شیردوش در حال حاضر دارای دو نوع مدل یا جنس بیشتر نیستن . یا از جنس سیلیکون ساخته میشن و یا از جنس لاستیک ! لاینر های سیلیکونی اگرچه کیفیت بسیار بهتری دارن اما از اونجایی که خیلی گرانتر هستن ، به ندرت در صنعت دامپروری ایران و دستگاه های شیردوش ایرانی مورد استفاده قرار میگیرن . و تقریبا ۹۵ درصد لاینر های موجود در بازار مصرف ایران از جنس لاستیکی هستن .
تولید ، واردات یا فروش لاینر های تقلبی دستگاه های شیردوش ، بازی با سلامت میلیون ها ایرانی و خیانتی بزرگ و نابخشودنی ست
حالا بیایم این نکته ی فنی و علمی رو بذاریم کنار دو مولفه ای که در پاراگراف بالا نوشتم : لاینر ها ، اولین قطعه در هر دستگاه شیردوش هستن که با شیر خام تولید شده توسط دام ها ، تماس و ارتباط دارن .
و اون معضل و مشکل اصلی ، دقیقا در همین جا خودش رو نشون میده . یعنی شیرِ خامی که از پستان دام ها دوشیده میشه ، گرم بوده و به صورت نرمال دارای ۳۷ یا ۳۸ درجه سانتیگراد حرارت هست .
این شیرِ خام و گرم که خودش دارای انواع املاح هست ، در اولین مرحله از شیردوشی با قطعه ای مواجه میشه که پتانسیل بسیار بالایی برای آزاد سازی موادِ سمی ، سرطان زا و خطرناک داره !
نوع و ترکیب این مواد سمیِ حاصل از لاینر های لاستیکی به گونه ای هست که نه تنها طی انواع فرایند های پاستوریزاسیون یا هموژنیزاسیون از بین نمیره ، بلکه همراه با شیرِ گرمِ دوشیده شده ، به راحتی وارد چرخه ی تغذیه ی تمام انسان ها میشه .
هیدرو کلرید ، کربن و گوگرد تنها بخشی از این مواد سمیِ خطرناک هستن که به راحتی در جانِ میلیون ها مصرف کننده ی ایرانی وارد شده و چرخه ی بزرگی از سرطان رو ایجاد میکنه .
لطفاً این نکته ی فنی رو هم حتماً مد نظر داشته باشید که : در فرایند ساختِ لاینر های تقلبی ، لاینر های غیر استاندارد و لاینر های متفرقه ، به دلیل برخی از ترکیبات استفاده شده در فرایند تولید ، هیچ راه گریزی از اینکه هیدرو کلریدی وارد شیر و لبنیات نشه نداریم .
لذا بدینوسیله از تمام شما فعالان صنعت دامپروری و لبنیات کشور خواهشمندم با انتشارِ این پیام در تمامی گروه های دامپروری و آگاه سازی دامداران عزیز ایران نسبت به خطر وقوع گسترده سرطان لاینری ، در حفظ سلامت جامعه و پیشگیری از این مرگ خاموش سهیم باشید !
ساخت و تولید و یا واردات لاینر های تقلبی و غیر استاندارد و متفرقه کار پیچیده و سختی نیست . با داشتن یک دستگاه تزریق پلاستیک و ساخت قالب مربوطه و نیز فراهم سازی مواد اولیه ی متفرقه ، روزانه میشه هزاران لاینر بی کیفیت و غیر استاندارد تولید کرد . تولید پک بسته بندی شیک و زیبا هم که حتی از تولید لاینر راحت تره !
دامداران و همکاران محترم در سراسر کشور : تشخیص لاینر های اصل و اورجینال و استاندارد از لاینر های متفرقه و غیر استاندارد حتی برای ما کارشناسان هم که سالها در این حوزه فعالیت میکنیم ، راحت نیست چه برسه به اینکه دامداران و یا همکاران شهرستانی ما بخوان این دو تا رو از همدیگه تشخیص بدن !
لذا از اونجایی که خودِ شما دامداران هم جزو اولین و بیشترین مصرف کنندگان همین شیر ها هستین ، پس به خاطر سلامتی خودتون و خانواده هاتون هم که شده ، این مقاله و این هشدار رو جدی بگیرین !
نویسنده : مهندس امید قربانی
کارشناس دامپروری و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی / مدیر عامل گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر / مدیر گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام
بر اساس گزارش نشریه ( مدیریت کشاورزی انگلستان ) امید قربانی اولین مدیر کمپین جهانی حمایت از دامپروری در پاندمی کرونا بود
مقالات و مطالب آموزشی بیشتری در اینجا بخوانید :