وبلاگ آموزشی دامپروری

تغییر زایمان گاو های شیری از شب به روز

تغییر زایمان گاوهای شیری از شب به روز 

با این تکنیک ساده اما بسیار کاربردی و موثر میتوانید به راحتی زمان زایمان گاو های شیری را از شب به روز تغییر دهید تا درصد تلفات گوساله و گاو به نحو چشمگیری کاهش پیدا کند . 

تکنیک تغییر زمان زایمان گاوهای شیری یکی از کاربردی ترین راهکارهای مدیریت تولید مثل در گاوهای شیری میباشد که برای اولین بار در ایران توسط متخصصان گروه مهندسی تیدام ارائه شده است .

به قلم : امید قربانی

اگر شما مخاطب و خواننده گرامی پرورش دهنده گاو های شیری و تولید کننده شیر باشید ، بدون شک در طول فعالیت دامپروری خود با مشکل و معضلی به نام زایمان شبانه گاو مواجه شده آید .

آبستنی ، لحظه زایمان گاو شیری و بالاخره بدنیا آمدن یک گوساله سالم ، یکی از شیرین ترین و جذاب ترین لحظه ها در گاوداری برای هر فعال و تولید کننده میباشد که خب صد البته در کنار این جذابیت و شیرین بودن ، همواره خطر هایی نیز وجود دارد و گاها شاهد تلفات گاو و گوساله هستیم که این جنبه نه تنها شیرین و جذاب نیست بلکه تلخ و ناگوار است !

به همین دلیل است که متخصصان حوزه علوم دامی و حتی خود دامداران بیشترین سعی و تلاش خود را میکنند تا به هر طریق ممکن ، زایمان گاو ها به بهترین شکل ممکن صورت بگیرد !

در مگافارم ها و واحد های بزرگ و صنعتی پرورش گاو شیری که معمولاً از وجود و حضور پرسنل متخصص دامپزشکی و تکنسین های درمانی و مراقبتی به صورت تمام وقت بهره میبرند و از امکانات دارویی و تجهیزاتی بالایی هم برخوردار هستند ، مشکلات مربوط به زایمان تقریباً در سطح حداقلی قرار دارد .

اما در واحد های پرورش گاو شیری کوچک و متوسط که فاقد امکانات و توانمندی های مگافارم ها هستند ، زایمان ها همواره با چالش های متعدد مواجه بوده و نیاز به تکنیک های بهبود تولید مثل در آنها ضروری تر است .

دامدار و کارشناس ارجمند ، از طریق لینک های زیر میتوانید کلیپ آموزشی مربوط به تغییر زمان زایمان گاوهای شیری را مستقیماً در آپارات یا تلگرام مشاهده بفرمایید :

لینک مستقیم کلیپ آموزشی در آپارات

لینک مستقیم کلیپ آموزشی در تلگرام

زایمان شبانه بهتر است یا زایمان روزانه ؟

چالش ها و مشکلات تولید مثل و زایمان گاو های شیری همانطور که عرض شد متعدد هستند . اما یکی این چالش های جدی و پر تکرار در این زمینه ، زایمان شبانه ی گاو هاست که همین مسئله مزید بر سایر مشکلات شده و خطر ها و تلفات گله را افزایش میدهد .

به طور طبیعی و نرمال ، زایمان گاو های شیری هم در طول روز انجام میشود و هم در طول شب . یعنی در حالت عادی ، زمان زایمان گاو های شیری تابع قاعده و قانون خاصی نیست . اما با این وجود به دلایل متعددی ، دامداران حرفه ای و با تجربه زایمان روزانه را نسبت به زایمان های شبانه ترجیح میدهند . 

مانیتورینگ کردن و تحت نظر قرار دادن گاو های نزدیک به زایمان یا در حال زایمان با دوربین های مدار بسته یا به صورت چشمی ، درصد بالایی از تلفات گوساله و گاو راکاهش میدهد . 

زایمان گاو های شیری همواره با چالش ها و دردسر های محاسبه نشده ای مواجه است که وجود و ضرورت این مانیتورینگ و نظارت را بیشتر میکند . به ویژه وقتی که قرار است یک تلیسه زایمان کند . 

از طرفی دیگر باید قبول کنیم که این نظارت ها و رسیدگی ها به گاو های در حال زایمان در طول روز ، بسیار بیشتر و بهتر و دقیق تر از مدت شبانه انجام میشود .

همچنین ، دسترسی اورژانسی به دامپزشک و ماما و داروخانه و دارو و تجهیزات و جراحی ، کمک های ضروری و … در طول روز ، بسیار بهتر از مدت شبانه صورت میگیرد چراکه در طول روز تمامی این امکانات در دسترس دامدار میباشد اما در نیمه های شب آنهم در فصول سرد زمستانی ، تقریباً هیچکدام از این نیاز ها وجود ندارد !

علاوه بر تمام این نکات و مطالب ، میتوان اینگونه نیز عنوان کرد که : در زایمان های شبانه چنانچه هرگونه چالش و مشکلی بوجود بیاید ، استرس بیشتری به دام و دامدار وارد میکند . که طبیعتا خود این استرس موجب وخیم تر شدن اوضاع و افزایش ریسک تلفات میگردد . 

به همین دلیل است که همچنانکه در مقدمه ی این مقاله نوشتیم ، دامداران با تجربه و با سابقه ترجیح میدهند با برنامه ریزی و مدیریت گله ، حتی المقدور ، درصد زایمان های شبانه را کاهش دهند تا بدینوسیله ، درصد تلفات گله هم کاهش پیدا کند .

تغییر زمان زایمان از شب به روز 

اکنون با تمام آنچه گفتیم و نیاز ها و چالش های که برشمردیم ، یک پرسش کلیدی و مهم مطرح میشود مبنی بر اینکه : آیا تکنیک و راه حلی وجود دارد که بتوانیم زمان زایمان گاو های شیری را تغییر دهیم ؟ یا اینکه چگونه می توانیم زایمان گله ها را به صورت دلخواه زمانبندی کنیم ؟

پاسخ مختصر و ساده پرسش بالا اینگونه خواهد بود : بله ، تغییر زمان زایمان گاو های شیری از شب به روز و زمانبندی دلخواه آن امکان پذیر شده است و اتفاقا تکنیک بسیار ساده و راحتی هم دارد و هر دامداری میتواند این تکنیک را انجام دهد .

بنده این افتخار را داشتم که در رابطه با چالش های تولید مثل و مخصوصاً چالش های مرتبط با زایمان ، سالها تحقیق و پژوهش کرده و بالاخره سال هزار و سیصد و نود و هشت موفق به ارائه یک تکنیک کاملاً علمی و کاربردی در همین رابطه شدم که اولین و موثر ترین تکنیک کاربردی میباشد !

در واقع باید اینگونه عنوان کنم که : تا این لحظه ، تنها روش ، متد و تکنیک موثر و مفید و قابل اجرا برای این فرایند که هیچ هزینه ای برای شما دامدار ندارد و علاوه بر آن بسیار آسان و ساده نیز میباشد ، همین روش بوده و تا امروز که نزدیک به پنج سال از معرفی آن تکنیک میگذرد در بسیاری از گله ها آزموده شده و نتایج بسیار مثبت و چشمگیری نیز داشته است .

در حال حاضر ، ساده ترین و عملی ترین راه تغییر زمان زایمان از شب به روز ، تغییر الگوی تغذیه ی دام ها ست . یعنی یک تغییر جزئی در زمانبندی تغذیه گاو های نزدیک به زایمان که خوب طبیعتا این تغییر الگو صرفا برای گاوهایی صورت میگیرد که روز های پایانی منتهی به زایمان را طی میکنند . 

مکانیسم علمی و فیزیولوژیکی این اقدام تکنیکال چندان پیچیده و مبهم نیست مخصوصا برای دامپزشکان و متخصصان جیره نویسی . البته مشروط به اینکه درباره ی فرایند زایمان و تغییرات فیزیولوژیکی زایمانی ، اطلاعات کافی داشته باشند .

کلیپ آموزشی تغییر زمان زایمان در اینستاگرام

کلیپ آموزشی تغییر زمان زایمان در تلگرام

یکی از نتایج تکنیک تغییر زمان زایمان / شیراز

در مقالات و مطالب آموزشی بعدی با تفصیل و توضیح جزییات بیشتر در رابطه با اینکه چگون میتوانیم زمان زایمان را از شب به روز تغییر دهیم توضیح داده خواهد شد تا بتوانیم مدیریت مطلوب تری در رابطه با زایمان دام و کاهش تلفات گله داشته باشیم !

نویسنده : مهندس امید قربانی

کارشناس دامپروری و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی / مدیر عامل گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر / مدیر گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام

برای عضویت در گروه تلگرامی صنعت دام ایران و بهره مندی از حضور اساتید و متخصصان حوزه های مختلف دامپروری روی لینک زیر کلیک نمایید :

گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام

مطالب و مقالات آموزشی بیشتری در اینجا بخوانید :

مدیریت شاخ سوزی در گوساله و گاو 

اسیدوز شکمبه چیست ؟ توضیح ساده و آسان 

استفاده همزمان از سویا و اوره مطلقا ممنوع 

فریم شیردوش طرح دانمارکی گروه مهندسی تیدام

شیردوش ثابت میلکومتری گروه مهندسی تیدام 

شیردوش ثابت رکوردری گروه مهندسی تیدام

1 دیدگاه در “تغییر زایمان گاو های شیری از شب به روز

  1. مدیریت گاو های تازه زا

    این مطلب علمی رو اگرچه کوتاه نوشتم ولی خب مطالب اساسی و کاربردی زیادی داره که خیلی می‌تونه در فرایند افزایش راندمان گله های شیری کارآمد باشه . به ویژه اینکه صنعت دامپروری ایران در بخش مدیریت تولید مثل مشکلات بسیار زیادی داره ‌. این مطلب کوتاه از طرف بنده تقدیم شما جناب آقای مهندس امیر محمد شهید زاده /
    چند روز ابتدایی پس از زایمان ، مهمترین و البته پر ریسک ترین زمان برای یک گاو شیری هست . چون در این چند روز حیوان با دو مولفه ی کاملاً متضاد روبرو میشه :

    ۱: از یک طرف به دلیل استرس زایمانی ، اشتهای دام کاهش پیدا میکنه که لازمه تا یک جیره پر انرژی به حیوان داده بشه!

    ۲: از طرف دیگه تغذیه دام با مواد کربوهیدراتی ( پر انرژی ) باعث ارسال سیگنال سیری میشه که عملا مصرف ماده خشک جیره رو کمتر میکنه !

    به خاطر همینه که بسیاری از گاو ها در گله های شیری پس از زایمان دچار بیمار یهای متابولیک میشن !

    ✅ چه باید بکنید ؟
    ۱: مصرف #کاه رو بیشتر کنین برای پر ماندن شکمبه چون کاه ماندگاری بیشتری در شکمبه داره !

    ۲: از غلاتی که سرعت تجزیه بالایی در شکمبه دارن ( مثل جو ) کمتر استفاده بشه!
    #ذرت برای این دوره کارایی بهتری داره !

    ۳: استفاده از فیبرهای غیرعلوفه ای مثل تفاله برای گاوهای شیری تازه زا مناسبه !

    ۴: استفاده از مکملهای ویتامینه خصوصا ویتامین b با کاربری بسیار عالی برای ایجاد #شوک_انرژی !

    #امید_قربانی / گروه مهندسی تیدام
    موسسه غیر دولتی توسعه دامپروری اندیشه مهر
    کانال تلگرامی گروه مهندسی تیدام:
    https://t.me/Tdam_co
    پیج اینستاگرامی تیدام در اینستاگرام :
    https://www.instagram.com/invites/contact/?i=cepu3zztww4u&utm_content=2gojjkp‌
    صفحه شخصی مهندس امید قربانی در اینستاگرام:
    https://www.instagram.com/invites/contact/?i=19skhsfxdj15f&utm_content=2lhzbi0‌
    لینک گروه تخصصی صنعت دامپروری ایران در تلگرام:
    https://t.me/SDIRANnews
    پایگاه اطلاع رسانی توسعه روستایی ایران در ایتا:
    https://eitaa.com/patra1
    اعتراض دامداران مقابل وزارت جهاد کشاورزی
    https://aparat.com/v/qbTL7
    مرکز حقوقی کشاورزان ایران
    https://tdam.ir/%db%b1%db%b4%db%b9%db%b8/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *