روزهای بحرانی کشاورزی ایران
جستجوی رای در گندمزار و تجمع اعتراضی گندمکاران
قبل از هر چیز یک سوال از مردم ایران دارم . یک سوال از مردمی که طی هزاران سال گذشته شدیداً و عمیقأ به رزق و روزی و خوردن نان حلال ایمان داشتند : مردم نجیب و نازنین ایران آیا نانی که گندمش را دولت از کشاورزان تاراج کرده ، خوردنش حلال است ؟
صد ها نفر از گندمکاران و کشاورزان استان خوزستان در مقابل استانداری اهواز دست به تجمع اعتراضی زدند. این کشاورزان از دولت ۴۲ هزار میلیارد تومان بابت فروش گندم طلب دارند که ۲ ماه از موعد پرداخت آن گذشته است !
رئيس کمیسیون کشاورزی مجلس هفته های گذشته اعلام کرده بود: در صورتی که شرکت نفت و شرکت ملی گاز سهم خود از هدفمندی یارانه ها را به دولت بدهند ، ما هم پول کشاورزان و گندمکاران را به موقع پرداخت میکنیم . قرار بود دیروز این بدهی واریز شود که اجرایی نشده است .
مطالبات گندمکاران از هفته آینده پرداخت میشود.
این جمله ای بود که دو هفته پیش معاون وزارت جهاد کشاورزی ضمن عذرخواهی از تاخیر در پرداخت مطالبات گندمکاران به صورت صریح و شفاف و قاطعانه اعلام کرده بود اما همچنان پس از گذشت دو هفته هیچ خبری از پرداخت پول گندمکاران نیست.
بهادری جهرمی سخنگوی دولت سیزدهم نیز چند هفته پیش در حاشیه جلسه هیئت دولت ، طی مصاحبه و در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران گفته بود : مطالبات گندمکاران در ۶ ماهه اول سال تسویه میشود . بخش زیادی از منابع برای تسویه گندم تضمینی خریداری شده پیش بینی شد لذا با سرعت هر چه بیشتر هزینه آن به کشاورزان پرداخت میشود .
کشاورزان و گندمکارانی که چاره ای جز اعتراض خیابانی پیدا نکرده اند : میگویند دو ماه است که گندم را به دولت تحویل داده ایم اما پولمان را نمیدهند . وزارت جهاد کشاورزی با گندمی که پولش را واریز نکرده ادعای بی نیازی از واردات گندم میکند. این در حالی ست که بر اساس قانون و شرع مقدس اسلام دولت موظف است در کمتر از ۴۸ ساعت پول کشاورزان را پرداخت کند !
و باز همان سوال بنیادین ابتدایی را از مردم کشور عزیزم میپرسم : آیا نانی که گندمش را اینگونه از کشاورزان و گندمکاران به تاراج برده اند و پر از آه و نفرین و خون دل گندمکاران است ، خوردنش چه حکمی دارد ؟ حلال است یا حرام ؟
روزهای بحرانی کشاورزی ایران
یکی از کاربران گروه همبستگی کشاورزان ایران ( هکا ) در همین رابطه یادداشتی انتقادی گذاشت بود که در اینجا نقل میکنیم : جامعه کشاورزی ایران در حالی از دولت سیزدهم گذر و وارد دولت چهاردهم میشود که اقتصاد کشاورزان در وضعیت مطلوبی نبوده و با بحران جدی روبرو است.
در شرایط فعلی که فصل برداشت گندم ، جو و کلزا در کشور از هفته ها و ماه های قبل آغاز شده است ، کشاورزان به هیچ عنوان از قیمت پیشنهادی برای محصولات خود و پرداخت مطالبات رضایت ندارند.
متأسفانه از طرف دیگر مسئولانی که روی کاغذ و بر اساس قانون ، متولی تولید محصولات کشاورزی در کشور هستند ، اقدام موثری در این راستا انجام نداده و نسبت به زیر پا گذاشتن قانون توسط افرادی مثل رئیس سازمان برنامه و بودجه، بی توجهی و سکوت میکنند و شرایط تا آنجایی پیش رفته است که دیگر کشاورزان چشم امیدی به وزیر فعلی جهاد کشاورزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه ندارند.
بی اعتمادی به مسئولان و فاصله گرفتن کشاورزان از آن ها ازجمله اتفاقاتی است که به این راحتی جبران نخواهد شد. عدم پاسخگویی مسئولان و نبود ساز و کار مناسب برای پاسخگو کردن آنها، قطعاً در آینده ای نزدیک ، اتفاقات جبران ناپذیری را در بخش کشاورزی رقم خواهد زد.
جستجوی رای در گندمزار
مهدی مستفید از دیگر فعالان و کنشگران حوزه کشاورزی ایران ، نسبت به موضوع عدم پرداخت پول گندمکاران و اعتراض قانونی کشاورزان واکنش نشان داد و در این رابطه نوشت :
در حالی که سال هاست صدای کشاورزان ، این نان آوران بی نان شنیده نمی شود و دولت ها با نقض آشکار قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی، جبران کسری بودجه خود برای یارانه نان را با اصرار بر قیمت های پایین و غیر منصفانه گندم از جیب محروم ترین طبقه اجتماعی ایران می دهند ، با رسیدن موسم انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا های محترم دست به دامن کشاورزان شده اند.
شو تبلیغاتی دکتر سعید جلیلی بر روی بسته های کاه ( بر گرفته از مدل تبلیغاتی جو بایدن آمریکایی ) که نشستن ایشان به پای صحبت کشاورزان را به نمایش میکشد در فضای مجازی انعکاس بسیاری یافته است .
در این مقال به آقای جلیلی و سایر کاندید های دلسوز رعیت خاطر نشان میسازم که شنیدن درد کشاورزان و دامداران این طبقه زحمت کشِ بی قدرتِ کشور ، نیاز به شو های تبلیغاتی آنچنانی ندارد.
نقض صریح و آشکار قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی ، گندم کاران و تولید کنندگان محصولات اساسی کشاورزی را مفلوک ساخته است.
آقای کاندید ریاست جمهوری ، محدودیت های مکرر و غیر قانونی دولت بر صادرات محصولات دامی و کشاورزی هر ساله زیان های جبران ناپذیری را بر بخش کشاورزی کشور وارد می سازد.
نبود سندیکای صنفی حقیقی باعث شده است که صدای کشاورزان شنیده نشود و منافع این طبقه توسط دولت هایی که گاه شعار دفاع از محرومین را میدهند پایمال گردد.
اصرار دولت ها بر پایین نگه داشتن غیر واقعی قیمت گندم به عنوان زراعت پایه کشور، نه تنها الگوی کشت کشور را منحرف و تولید را زیانبار کرده است بلکه با کاهش بی سابقه توان مالی بخش کشاورزی امکان نوسازی و بهینه سازی تولید را منتفی ساخته است.
حضرات دولت سایه که کم کم قصد رفتن زیر آفتاب را دارید ، بدانید و آگاه باشید که اگر قرار است منافع چند وارد کننده محصولات دامی و کشاورزی را بر منافع میلیون ها کشاورز و دامدار ترجیح دهید و با شعبده بازی در محاسبه قیمت ها دسترنج کشاورز را با سوء استفاده از جایگاه دولت با نقض قانون و شریعت به یغما ببرید به خود زحمت داده و آفتابی نشوید که کشاورزان از این شو های تبلیغاتی بسیار دیده اند و کم کم به این آگاهی میرسند که گول وعده های افرادی را نخورند که از کشاورزی هبچ نمی دانند!
کاندید های محترم اگر میخواهید برادری خود را ثابت کنید در گام اول اصلاح قیمت گندم را عملیاتی کنید تا ببینیم دستتان به خدمت رعیت می چرخد یا همه اسیر مافیای رانتخواران هستید!
گردآورنده : امید قربانی
پایگاه اطلاع رسانی توسعه روستایی ایران/ پایگاه اطلاع رسانی توسعه دامپروری اندیشه مهر
کلیپ تجمع اعتراضی گندمکاران خوزستانی رر از طریق لینک زیر مشاهده کنید :
https://aparat.com/v/urzmid6
سایر مقالات و نوشته های مرتبط با مطالبات کشاورزان و گندمکاران کشور :
یکی از دوستانم با یک زن بازیگر معروف که فوق العاده زیبا بود ازدواج کرد. اما درست زمانی که همه به خوشبختی این زن و شوهر غبطه میخوردند آنها از هم جدا شدند.
طولی نکشید که دوستم دوباره ازدواج کرد. همسر دومش یک دختر عادی با چهره ای بسیار معمولی بود. اما به نظر میرسید که دوستم بیشتر و عمیق تر از گذشته عاشق این همسر خود شده است.
عدهای آدم کنجکاو از او میپرسند: « فکر نمیکنی همسر قبلی ات خوشگل تر بود؟ »
دوستم با قاطعیت به آنها جواب داد: « نه! اصلاً! اتفاقاً وقتی از چیزی عصبانی می شد و فریاد می زد، خیلی وحشی و زشت به نظرم میرسید. اما همسر کنونی ام این طور نیست. به نظر من او همیشه زیبا، با سلیقه و با هوش است.»
میگویند زن ها به خاطر زیبا بودن شان دوست داشتنی نمیگشوند، بلکه اگر دوست داشتنی باشند، زیبا به نظر میرسند.
بچه ها هرگز مادرشان را زشت نمیدانند؛ سگ ها اصلا به صاحبان فقیرشان پارس نمیکنند؛ اسکیمو ها هم از سرمای آلاسکا بدشان نمیآید؛ اگر کسی یا جایی را دوست داشته باشید، آنها را زیبا هم خواهید یافت زیرا « حس زیبا دیدن » همان عشق است.
اخبار کوتاه از وزارت جهاد کشاورزی :
۱. مهندس شادمان مدیر جهاد کشاورزی بخش هیرمند اظهار داشت : امسال کشاورزان شهرستان هیرمند با بهره گیری از آب چاهک ها بیش از ۲۴۰۰ هکتار جالیز کشت کرده اند.
۲. آقای خاشی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خاش اعلام کرد : امسال از سطح پانصد و سی هکتار از باغات انگور شهرستان خاش چهار هزار و ۵۰۰ تن محصول برداشت می شود.
۳. آقای زمانی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان جهرم از آغاز عملیات کاشت پنبه در مزارع این شهرستان خبر داد و گفت: بر اساس پیش بینی های صورت گرفته چهار صد تن پنبه در مزارع شهرستان جهرم تولید خواهد شد.
۴. مهندس معزی پور از محققان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران گفت : مگس میوه مدیترانه آفت کلیدی محصولات باغی است و باغداران باید دستورالعمل های مربوط به مبارزه با این مگس را جدی بگیرند .
۵. دکتر برزنونی رییس بخش فناوری های مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان گفت: مدت هاست که سوزاندن کاه و کلش مزارع جرم تلقی شده است و کشاورزان خاطی که اقدام به سوزاندن کاه و کلش کنند به دستگاه قضایی معرفی میشوند.
۶. رجب علی شکاری معاون برنامه ریزی و بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان شمالی از نیاز این استان به ایجاد واحد های تخم گذار برای تولید تخم مرغ خبر داد.
۷. مهندس افشین مقدم مدیر جهاد کشاورزی شهرستان میاندوآب اظهار داشت : همزمان با هفته جهاد کشاورزی ۱۸ طرح آبیاری نوین در شهرستان میاندوآب افتتاح خواهد شد.
۸. محمدی رئیس گروه توسعه آبزیان اداره کل شیلات استان اردبیل خبر از برگزاری اولین دوره آموزشی آبزی پروری در این استان داد.
۹. صفدری مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی در استان خراسان شمالی درباره برداشت محصول زیره اعلام داشت : پیش بینی ما این است که در سال جاری ۲ هزار تُن زیره سبز از سطح چهار هزار و ۷۴۶ هکتار زمین های کشاورزی استان برداشت شود.
۱۰. صباغ مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان درباره محصول گیاهی کاملینا خراسان شمالی گفت: سطح زیر کشت گیاه دارویی کاملینا در استان خراسان شمالی نسبت به سال قبل بیش از ۲ برابر افزایش یافته است
۱۱. شکاری معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: سه هزار و هشت واحد پروار بندی گوساله و بره در این استان وجود دارد که ۸۲ درصد از آن فعال است.
۱۲. صدیقی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان زبرخان از 70 هکتار سطح زیر کشت مزارع آفتابگردان در این شهرستان خبرداد.
۱۳. قربانی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان گناباد از خسارت بیش از ۳۶۳ میلیارد تومانی به بخش کشاورزی این شهرستان خبر داد.
۱۴. خسرو جردی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان داورزن از متوسط برداشت پیاز 60 تن در هکتار در این شهرستان خبرداد.
۱۵. جعفری مدیر کل عشایر استان خراسان رضوی از کاشت آزمایشی موسیر در مناطق عشایری این استان در راستای توسعه گیاهان دارویی خبرداد.
۱۶. شبان مدیر جهاد کشاورزی خلیل آباد از روند اجرای پنل های خورشیدی چاه های کشاورزی در این شهرستان خبر داد.
۱۷. امانیان مدیر جهاد کشاورزی شهرستان سبزوار از آغاز فعالیت بزرگترین سایت پرورش کرم ابریشم در قالب شرکت تعاونی توسعه روستایی خبر داد.
۱۸. شاه حسینی رییس منابع طبیعی شهرستان گرمسار از شناسایی ۱۵ هزار هکتار کانون بحرانی فرسایش بادی خبر داد.
۱۹. پاک مهر رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری مراغه گفت: کوچ ۶۰۰ خانوار عشایری شهرستان های مراغه، بناب، ملکان، اسکو، میاندوآب و مهاباد به مراتع سهند آغاز شده است.
۲۰. کاظمی مدیر جهاد کشاورزی بنارویه گفت: برداشت گندم از ۶ هزار و ۲۰۰ هکتار مزارع آبی بخش بنارویه آغاز شد.
با سلام در این کشور ارزش پشم و کشک از تخصص بالاتر است علت اصلی آن هم فراوانی دکان هایی است که در چندین سال گذشته با کسب مجوز های مربوطه انواع مراکز و دانشگاه های آزاد و کوپنی و پولی و شبانه و عصرانه و پیام دور و نور و کور تاسیس کرده و مشخص بود که از درون این خُمه رنگرزی چه خارج شود؟!!
به نظرم امکان فعالیت متخصصان وقعی در این بازار مکاره تقریبا غیر ممکن است.
من به آقای رییس جمهور پیشنهاد می دهم طی بخشنامه ای به معاونان خود و وزرا اعلام کنند هر مدیری را انتخاب نمایند نسخه ای از مدارک تحصیلی دیپلم تا آخرین مدرکش را در فضای مجازی منتشر کنند تا ملت بدانند این فرد کیست؟! کجا درس خوانده؟! رشته تحصیلی اش چیست؟! و مخصوصا معدلش چند است؟!!
و فکر نکنم این کار سختی باشد.
اثر این کار این است که دیگر هر کسی برای هر پستی خودش را کاندیدا نمی کند و فشار بر دولت هم کم می شود چون آن وقت این فشار از طرف افکار عمومی به ان فرد منتقل می شود!!!
من قسم می خورم اگر رییس جمهور این کار را برای کابینه اش هم انجام می داد الان با این مشکلات شخص خودش مواجه نبود!!!