پایگاه سراسری پاترا

خام فروشی زمینهای گیلان

خام فروشی زمین های گیلان 

در کمتر از دو دهه آینده بحران ساز خواهد شد 

مهندس حمید نبوی 

قابل تامل ترین بخش از حرف های مهندس حمید نبوی آنجا بود که گفت: خام فروشی زمین ها توسط روستاییان گیلان در کمتر از بیست سال دیگر ما را دچار بحران خواهد کرد. ما عادت به خام فروشی داریم از نفت گرفته تا سایر سرمایه های پایه. و مردم روستاهای شمالی با سرعت هرچه تمامتر زمین های مرغوب و درجه یک خود را خام فروشی میکنند.

حمید نبوی عضو شورای اسلامی روستای گیلده از توابع شهرستان آستانه اشرفیه در مصاحبه ای کوتاه با پایگاه خبری تحلیلی پاترا، چند مولفه بسیار مهم و قابل تامل را مطرح نمود که کمتر کسی در سطح استان گیلان بدانها توجه کرده است.

لینک مستقیم فروشگاه اینترنتی گیلارس 

لینک مستقیم صفحه اینستاگرام گیلده

مهندس نبوی ابتدا ناترازی اقتصادی بین هزینه تولید و فروش محصولات کشاورزی را به عنوان یک معضل جدی در بخش روستایی گیلان و علت گرایش مردم برای خام فروشی زمینهای مرغوب عنوان نموده است و هشدار میدهد که ادامه این روند میتواند اکوسیستم روستاهای گیلان را کاملا تغییر بدهد.

مهندس حمید نبوی اگرچه یک روستایی جوان است اما علاوه بر اینکه عضو شورای اسلامی روستای گیلده میباشد جزو کارآفرینان خلاق شرق گیلان نیز محسوب میگردد که انواع فعالیت های کشاورزی و تولیدی را در پرونده خود دارد. ایشان حسب آنچه اعلام داشته در کنار تولید محصول برنج و تاسیس شرکت تعاونی فروشگاهی گیلارُس اولین پرورش دهنده زالو به صورت صنعتی در شرق گیلان نیز میباشد.

نبوی تحلیل خود از وضعیت کشاورزی گیلان را بدین شرح اظهار داشت: تا همین دو دهه پیش اراضی قابل کشت در استان گیلان بین ۴۰ تا ۴۵ درصد برآورد میشد اما امروز آمارها حکایت از کاهش ملموس این اراضی تا زیر ۳۵ درصد میدهد. تغییر کاربری گسترده زمین‌های کشاورزی در گیلان باعث شده است که این استان میدان تاخت و تاز ویلاسازان و برخی افراد فرصت طلب شود.

وضعیت تغییر کاربری گسترده زمینهای کشاورزی و ساخت و ساز در بافت روستایی و حتی خارج از بافت روستا چند سالی ست که شتاب بالایی به خود گرفته و همین امر باعث شده است که استان گیلان جولانگاه ویلاسازان و میدان تاخت و تاز افراد فرصت طلب شود.

اکثر روستائیان گیلان کشاورز بوده و به تولید محصولات کشاورزی مشغول هستند اما اکنون تولید را مقرون به صرفه نمیبینند لذا دیگر برای گذران عمر روی درآمد حاصل از فروش محصولات کشاورزی چندان حساب نمیکنند. این همان اتفاقِ بسیار ناخوشایندی ست که میتواند روستاها را به ورطه فقر و فلاکت بکشاند.

در اینکه چرا تولید محصولات کشاورزی برای گیلانی ها مقرون به صرفه نیست دلایل مختلفی ذکر میشود. کمبود شدید صنایع تبدیلی، ضعف شدید در زنجیره ارزش، فقدان بازار فروش مناسب و کمبود نقدینگی از جمله مشکلات اساسی فعالان بخش کشاورزی در این استان است که باعث شده تولید توجیه اقتصادی نداشته باشد.

اگرچه قرار بود در طرح توانمند سازی روستایی درآمد کشاورزان افزایش پیدا کند اما آمارها و تحلیل ها خلاف آن را نشان میدهد که نه تنها درآمد کشاورزان بیشتر نشده بلکه با سرعت بالایی در حال سقوط است.

تصمیم گیری در ارتباط با فروش یا نگهداری زمین ها جزو اختیارات شرعی و قانونی مالکان آنهاست اما باید به این نکته نیز توجه کافی داشته باشیم که خام فروشی زمین بهترین راه برای کسب درآمد نیست و راه بهتری نیز وجود دارد!

مدت هاست که در ارتباط با تعاونی های بومگردی و گردشگری تحقیق میکنم. تعاونی های گردشگری علاوه بر اینکه ارزش افزوده زمین را افزایش میدهد و درآمد پایدار نیز ایجاد میکند این مزیت را دارد که زمین ها از همچنان در مالکیت صاحبان اصلی و مردم روستا بماند!

یکی از کارکردهای تعریف شده برای تعاونی های بومگردی این است که از محل تجمیع سرمایه میتوان انواع اقامتگاه گردشگری و توریستی ایجاد کرد مانند هتل ، سوئیت ، ویلا و… که هم ایجاد اشتغال میکند در روستا، هم درآمد آن پایدار است، هم ارزش افزوده بیشتری دارد و بالاخره اینکه زمین همچنان در مالکیت مردم بومی میماند!

مهندس حمید نبوی 

کارآفرین و عضو شورای اسلامی روستای گیلده 

شرکت تعاونی مروارید آبی دهنه سر سفیدرود 

قابل توجه نمایندگان محترم استان گیلان 

کشاورزان خاکستری ترین طبقه در ایران 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *