پایگاه سراسری پاترا

روز جهانی حشرات خوراکی

روز جهانی حشرات خوراکی

تابلوهای ذهنی و فرهنگی منسوخ را کنار بگذاریم 

به قلم: دکتر مهتا بذرافکن 

بیست و سوم اکتبر به عنوان روز جهانی حشرات خوراکی نامگذاری شده است. حشرات خوراکی سرشار از انواع پروتئین‌، ویتامین‌ ها و اسید های آمینه هستند. 

هدف از نامگذاری این روز افزایش آگاهی درباره حشرات خوراکی است که برای مصرف انسانی تولید شده و به تدریج به عنوان جایگزینی سالم سهم بیشتری در تغذیه را به خود اختصاص میدهد.

‍ ‍ آیا حشره خواری عجیب و نامطلوب است یا صرفاً یک تابو فرهنگی محسوب میشود؟ 

نگاهی به تاریخ اجتماعی بشر نشان میدهد که مردمان بومی در برخی از نقاط جهان از حشرات به عنوان یک منبع غذایی استفاده میکردند و همین حالا نیز مصرف میکنند و روند گرمایش جهانی و ناپایداری آب و هوا نشان میدهد که احتمالا حشرات بعنوان یک منبع غذایی مهم در آینده با نام میکرو دام ها نقش مهمی در پایداری زمین ایفا و یکی از راه‌ های سازگاری با تغییرات آب و هوایی خواهند بود. 

هم اکنون در اروپا و آفریقای جنوبی ده‌ ها  دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترا در این حوزه ها و در زمینه کشاورزی پایدار تحصیل میکنند و تحقیقات آنها بر روی پرورش حشرات برای تأمین غذا و خوراک است. 

در حالی که خوردن غذاهایی با پایه حشرات بین اقشار متوسط و ثروتمند دچار چالش بوده و این گروه ها با اکراه در حال پذیرفتن آن هستند اما حشرات  به طور گسترده به عنوان غذای فقرا مصرف میشود.  

در مناطقی از دنیا که مردم توان تهیه مرغ و ماهی و گوشت قرمز ندارند بی هیچ خجالت و چالش از حشرات به عنوان منبع پروتئین غذایی استفاده میشود. 

مصرف حشرات مضر نیست و بسیاری از آنها منبع کامل پروتئین هستند. ما از آنها اکراه داریم چون خوردنش تابوی ذهنی و فرهنگی است. اما آیا حشرات ترسناک تر از هشت پا، قورباغه های خوراکی، خوک یا کوسه ماهی و حتی سوشی است؟

این تقسیم بندی های فرهنگی و ذهنی است که غذا ها را برای مصرف ما شخصیت داده و مصرف کردن یا نکردن آن را طبقه بندی میکند. 

با توجه نرخ رشد جمعیت و محدودیت منابع و بویژه منابع آب شیرین، خاک، شکنندگی اکوسیستم‌ ها به دلیل مصرف بیش از حد و تغییرات اقلیمی و همچنین نتایج مثبت پژوهش ها از تاثیر مصرف حشرات بر سلامت و لاغری، بزودی میان وعده های نوآورانه با حشرات جایگاه خود را در منو غذایی باز خواهند کرد و همانطور که ذهن انسان در برابر خوردن هشت پا، کوسه و میگو  رام شد در برابر مصرف حشرات نیز رام خواهد شد.

کارآفرینان و دولت‌ های آینده نگر با باور کردن این واقعیت غیر قابل انکار هم اکنون رشته های دانشگاهی مرتبط با خوراک و پرورش حشرات خوراکی را وارد سیستم‌ های دانشگاهی و کارآفرینی کرده اند. 

اما فقط این نیست  در برخی از مناطق جهان تابلو اولین مزارع تحقیقاتی اقتصادی پرورش  حشرات  در کنار جاده ها نمودار شده و این جهان آینده و ناگزیر است. 

نویسنده: دکتر مهتا بذرافکن

از طریق لینک های زیر میتوانید مطالب و مقالات بیشتری از دکتر مهتا بذرافکن بخوانید:

منافع ملی ما تحت تاثیر افغانستانی هاست

مدیریت یا کشتن منابع آبی؟

حس تعلق به آب، ابزار صلح یا منازعه؟

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *