کتاب های تاریخی استان سمنان
زیر آرواره موریانه ها نابود شدند
این در حالی ست که اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی سمنان این خبر را از اساس تکذیب میکند اما فعالان اجتماعی و دوستداران میراث شهرستان شاهرود تایید میکنند !
بیانیه گروه مردمی انجمن دوستداران میراث شهرستان شاهرود قدیم :
پیرو انتشار بیانیه اداره کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان مبنی بر تکذیب خبر آلوده شدن کتاب های تاریخی استان سمنان توسط موریانه ، بدینوسیله نکات قابل ذکری را تقدیم شما مخاطبان عزیز میکنم.
اما قبل از آن شایسته است که این توضیح را بدهم : کتاب های آلوده شده به موریانه دقیقا مرتبط با کتابخانه استان سمنان بوده و تکذیب آن از سوی اداره کل میراث فرهنگی برای همه ما جای تعجب دارد !
اما موارد و نکاتی که جهت اطلاع فعالین فرهنگی و میراث دوستان استان سمنان لازم است ذکر نمایم :
اولا – در خبر منتشر شده در گروه انجمن دوستداران میراث شاهرود قدیم هیچ اشاره ای به « مکان این کتب و کتابخانه ها و مخازن اداره کل میراث فرهنگی استان سمنان » نشده است در حالی که در بیانیه میراث طوری بیان شده که گویا نگارنده خبر اعلام کرده که این اتفاق در مجموعه میراث فرهنگی استان سمنان رخ داده است.
ثانیاً – اعلام قطعیت « آلوده نبودن کتاب های استان سمنان » در تیتر بیانیه میراث فرهنگی بدون شک هیج پشتوانه ای ندارد زیرا واضح است که این کتاب ها دچار موریانه زدگی شده و این رویداد ناگوار در استان سمنان رخ داده و حتی در دیگر نقاط کشور نیز موارد مشابهی وجود دارد و غیر قابل انکار میباشد اما با توجه به بازتاب این خبر و برخی سو برداشت ها از ذکر مکان کتب موریانه خورده ، خودداری شده است. چرا که عقیده داریم نوش دارو پس از مرگ سهراب است !
ثالثاً – هدف از انتشار این خبر صرفاً یک تذکر فرهنگی بود که مجموعه های اداری مرتبط و نظارتی ، مردم و علاقمندان حوزه فرهنگی کمک کنند تا از ایجاد این موارد در کل کشور جلوگیری به عمل آید.
در تمام مراحل اطلاع رسانی ، هیچ اشاره ای به نام و مکان اداره کل میراث استان سمنان به عنوان مالک نشده بلکه وظیفه ذاتی اداره میراث فرهنگی استان سمنان برای « حفظ اسناد مکتوب و کتب دارای ارزش تاریخی ، فرهنگی و معنوی استان سمنان » مورد تذکر قرار گرفته است.
جای بسی تشکر دارد از ریاست اداره کتابخانه های شهرستان شاهرود جناب آقای سید ابراهیم موسوی رسماً اعلام کردند که با هزینه شخصی و یا از طریق کتابخانه مرجع آیت الله مرعشی آماده مرمت این کتب میباشند .
فعالین مردمی و با فرهنگ شهرستان شاهرود نیز اعلام آمادگی نمودند که در مرمت این موارد مشارکت نمایند در صورتی که این اقدام خود جوش عزیزان قابل قدردانی است .
در تماس کارشناس مسئول اداره کل موزه های وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی با اعلام خبری امید بخش و نگاهی بسیار مثبت ، ضمن تاکید بر حمایت و مرمت این گونه کتب ، اداره کل موزه ها بدون سلب حق مالکیت آماده بررسی و ثبت ملی اشیاء و کتب و اسناد مکتوب مردمی با هدف حمایت می باشد .
چقدر زیبنده بود اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری استان سمنان در بیانیه خود به جای دعوت به اهدای کتب که البته کار صحیحی می باشد با رویکردی جذب کننده نسبت به مرمت رایگان و شناسایی کتاب ها و مجموعه داران اقدام می نمود تا ضمن اعتماد سازی میراث مکتوب استان نیز حفظ گردد و با حذف شرط اهدا فاصله را با دارندگان کتب تاریخی برمی داشت .
رابعاً – بسیار خرسندیم ، اداره کل میراث استان سمنان برای اولین بار در حوزه میراث مکتوب اقدام به فراخوان عمومی کرد و بر خلاف روال ناپسند گذشته از الفاظی چون « افراد مغرض ، معاند و بی سواد » برای یک انتقاد ، استفاده نکرد که این خود رویکردی قابل قبول است.
در خاتمه انشاا…. زمینه ای ایجاد گردد که کارشناسان و متتخصصین در میراث فرهنگی استان سمنان ضمن حضور پر رنگ تر در تصمیم گیری ها ، به جای افراد غیر متخصص و سیاسی با حفظ کارکرد تخصصی افراد ، نسبت به آموزش، آگاه سازی و اطلاع رسانی مردم جهت اعتماد سازی در راستای حفظ اسناد مکتوب گام موثری بردارند.
مدیر گروه مردمی انجمن دوستداران میراث شاهرود قدیم