اخبار حوزه دام و طیور و کشاورزی

قحطی گوشت در پیش است

قحطی گوشت در پیش است

صنعت تولید گوشت قرمز جهان بحرانی شده و در التهاب و قحطی پروتئین نزدیک است

با بحرانی شدن فرایند تولید گوشت قرمز در کشور های مطرح و اصلی این کالای غذایی استراتژیک ، بازار داخلی ایران نیز شدیداً متاثر خواهد شد

با بحرانی شدن فرایند تولید گوشت قرمز در کشور های مطرح و اصلی این کالای غذایی استراتژیک ، بازار داخلی ایران نیز شدیداً متاثر خواهد شد

به قلم : امید قربانی

تحلیل ها و آمار های منتشر شده از چهار سوی جهان و کشور های اصلی تولید گوشت قرمز حکایت از این دارد که وضعیت تولید این ماده غذایی پروتئینی در التهاب شدیدی قرار دارد .

عمده ترین صادرکنندگان گوشت قرمز به ایران کشورهای برزیل ، استرالیا و اروگوئه هستند . 

و البته در میان کشور های آسیایی نیز هندوستان ، ارمنستان و مغولستان به مقدار بسیار کمتری نسبت به سایر کشورها برای ایران گوشت قرمز صادر میکنند .

با تحلیل و تحقیق درباره شرایط تولید گوشت قرمز در این کشور ها میتوانیم پیشبینی بهتری از وضعیت واردات آن در آینده داشته باشیم . 

کشور استرالیا به مدت هفتاد سال جزو سه کشور مطرح صادرات گوشت دنیا بود . اما طی پنج سال اخیر با کاهش حجم صادرات تا بیست و سه درصد مواجه شده است . این کاهش صادرات در اثر افزایش شدید قیمت پایه اتفاق افتاد .

خشکسالی وسیع ، کمبود مراتع و خوراک ، تغییرات اقلیمی و افزایش دما منجر به کاهش شدید جمعیت دامی این کشور گشته است . اگرچه سال گذشته وضعیت باران در استرالیا مطلوب بود اما پیشبینی ها خبر از بازگشت مجدد خشکسالی در سال آینده میدهند . 

به همین دلیل بسیاری از دامداران استرالیایی با پایان دادن به پرورش دام و تعطیلی واحد های دامپروری در تلاش هستند تا بدینوسیله از مهلکه ی سال آینده بگریزند . 

استرالیا حتی بازار دیرینه و اصلی خود یعنی کشور اندونزی را هم به دلیل همین افزایش قیمت و کاهش تولید از دست داده است .

کشور چین هم که یکی از وارد کنندگان اصلی گوشت قرمز از استرالیا بود به دلیل همین افزایش قیمت ها واردات گوشت را از این کشور به نصف کاهش داده .

به باور بسیاری از تحلیلگران ، در حال حاضر استرالیا عنوان گرانترین گوشت دنیا را دارد . کارشناسان معتقدند که استرالیا به زودی از صحنه ی رقابت های صادراتی گوشت به طور کامل ناپدید خواهد شد . 

کشتار دام های مولد در سال 2019 علی رغم همه ی هشدارها بالاخره چهره ی شوم خود را به صنعت گوشت استرالیا نمایان ساخت و این کشور صادر کننده را به وارد کننده ی گوشت تبدیل کرد . 

قیمت گوشت قرمز در ایران همیشه متاثر از دو عامل اصلی ست . یکی واردات آن از خارج و دیگری تولید آن در داخل . سیاست های کاملاً اشتباه و غلط وزارت جهاد کشاورزی طی چهار سال گذشته باعث بحرانی شدن وضعیت تولید گوشت قرمز در کشور شده است

قیمت گوشت قرمز در ایران همیشه متاثر از دو عامل اصلی ست . یکی واردات آن از خارج و دیگری تولید آن در داخل . سیاست های کاملاً اشتباه و غلط وزارت جهاد کشاورزی طی چهار سال گذشته باعث بحرانی شدن وضعیت تولید گوشت قرمز در کشور شده است

دومین کشوری که از این حیث برای کارشناسان و صاحب نظران حوزه صنعت گوشت قرمز مهم بوده و تحت پایش و تحلیل همیشگی اینان قرار دارد برزیل است .

کشور برزیل در کنار ایالات متحده آمریکا ، پادشاهان گوشت قرمز در جهان هستند . 

اما از اواسط سال 2019 وضعیت خوراک دام و برخی محصولات کشاورزی در این کشور به شدت متاثر شد . 

هزینه های ناپایدار خوراک دام ، کاهش سطح مراتع ، تغییرات اقلیمی ، کاهش سطح کشتار ، عدم حصول صد در صدی پشتیبانی 1/1 میلیارد دلاری دولت به صنعت دام و افزایش مالیات مجموعا منجر به افزایش قیمت گوشت در برزیل شد . 

که مستقیما روی بازار های صادراتی آن اثرات مخرب و منفی بر جای گذاشته است . 

تنها روزنه ی امید دامداران و برنامه ریزان برزیلی برای جبران این گردش مالی از دست رفته ، تولید گوشت ارگانیک برای مصرف کنندگان اروپایی و چینی است که درخواست خوبی برای این تیپ از محصولات پروتئینی دارند .

گوشت قرمز ارگانیک قیمت بالاتری نسبت به گوشت معمولی داشته و تا حدودی میتواند کسری دلارهای صادراتی را جبران کند . 

بازاریابی های متوالی برزیلی ها در چین و اروپا و تمایل و حمایت دولت برزیل از تولید گوشت ارگانیک باعث تغییر استراتژی دامپروری این کشور شد . 

پیشبینی میکنم که باتوجه به بازار مصرف توسعه پذیر چین و نیز افزایـش توان خرید مردم دهک های پایین این کشور به زودی دروازه های صادراتی برزیل به سمت چین باز خواهد شد .

نقطه مقابل این رویداد میتواند کاهش سطح صادرات گوشت قرمز برزیلی برای کشوری مانند ایران باشد .

سومین کشور مهم در موضوع صادرات گوشت قرمز که اگر دچار نوسانات و التهاب های تولیدی شود سایر کشور ها و دریافت کنندگان کشوری ست در آمریکای جنوبی به نام اروگوئه .

اروگوئه نیز در چند دهه ی اخیر یکی دیگر از صادر کنندگان اصلی گوشت قرمز به ایران بود و تبادل تجاری خوبی از این حیث با جمهوری اسلامی ایران داشت .

اما در یک سال گذشته به دلیل سیاست های آزاد سازی تجاری و کاهش سطح تولیدات دامی که مستقیما متاثر از تغییرات اقلیمی در منطقه آمریکای جنوبی بود این کشور نیز با افزایش چشمگیر قیمت دام مواجه شد . 

که طبیعتا باعث افزایش قیمت گوشت قرمز التهاب و بهم ریختگی وضعیت صادراتی آن شده است . 

بدین ترتیب سومین کشور تامین کننده ی گوشت ایران نیز به آرامی از گردونه ی تبادل و تجارت پروتئین گوشتی خارج شد تا وضعیت واردات این کالای استراتژیک و راهبردی برای ایران پیچیده تر و بغرنج تر گردد .

این سه کشور بزرگ و مهم در تامین گوشت ، بدون صدا و به آرامی دروازه های صادراتی خود را به روی ایران بستند . از آن طرف وضعیت تولیدات داخلی گوشت هم کاملا با بحران مواجه گردیده است . 

تکرار سناریوی تلخ گاوداران استرالیایی در ایران یعنی کشتار دام مولد همراه با بسته شدن دروازه های واردات به زودی چهره ی پلشت و شوم خود را نمایان خواهد ساخت .

بدون شک این پدیده منجر به وضعیتی خواهد شد که مردم ایران کوپن به دست برای خرید چند گرم گوشت منجمد دولتی در صف های طولانی و برای مدت طولانی بایستند .

همچنین قطعاً با افزایش چشمگیر قیمت این کالای مصرفی و ماده غذایی استراتژیک مواجه خواهیم شد که غیر قابل کنترل هستند .

قحطی گوشت در پیش است و سوگمندانه در حال حاضر هیچ گوشی صدای هشدار کارشناسان و تحلیلگران صنعت دامپروری را درباره خطر قریب الوقوع امنیت غذایی نمیشنود .

مهندس امید قربانی ، کارشناس و تحلیل گر اقتصاد کشاورزی و دامپروری و مدیر عامل شرکت توسعه دامپروری اندیشه مهر

مهندس امید قربانی ، کارشناس و تحلیل گر اقتصاد کشاورزی و دامپروری و مدیر عامل شرکت توسعه دامپروری اندیشه مهر

نویسنده : مهندس امید قربانی ۱۴٠٠/٠۴/۱۲

کارشناس و تحلیلگر صنعت کشاورزی ودامپروری

مدیر گروه تلگرامی صنعت دام ایران

مدیر عامل شرکت توسعه دامپروری اندیشه مهر

 پویش ملی نجات صنعت دامپروری ایران

همکاران ما در پایگاه اطلاع رسانی پاترا 

لینک گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام

لینک گروه کشوری گفتمان روستا در ایتا

لینک کانال پایگاه اطلاع رسانی توسعه روستایی ایران در ایتا

3 دیدگاه در “قحطی گوشت در پیش است

  1. فرید زارعی گفت:

    جناب آقای مهندس قربانی عزیز لطفاً خبر زیر را هم بخوانید ‌
    دلیل گرانی ‎گوشت هم مشخص شد، صادرات گوشت به ‎افغانستان. نماینده تجاری طالبان در مشهد گفته که برای صادرات گوشت ایرانی به افغانستان صحبت شده.
    یعنی گوشت قرار است ازکیلویی۶۰۰هزارتومان هم بالاتر برود؟
    هرچه ‎مهاجران افغانستانی مصرف میکنند، باقیمانده را هم بدهید ببرند برای ‎طالبان . خوب جناب مهندس مثل اینکه از زمین و آسمان دارد روی سر ما ایرانیان مشکل میبارد

  2. naderi گفت:

    سال ۵۳ بود که دولت وقت ایران کشتارگاه مدرنی را در عربستان ساخت و اهدا کرد تا گوسفند های قربانی مراسم حج که باعث آلودگی و اسراف می شدند، بسته بندی و به کشور های فقیر آفریقایی اهدا شوند! البته این کار به خاطر مخالفت برخی مراجع تقلید تا سالها به تاخیر افتاد، تا اینکه از حدود سال ۱۳۷۰ گوشت های قربانی به جای آنکه دور ریخته شوند، به مناطق فقیر دنیا مانند نیجر، سودان، سنگال، جیبوتی، سومالی، کنیا، تانزانیا، کومور، موزامبیک و موریتانی ارسال و بین درماندگان توزیع می شد! اما روزگار چه بازیها که ندارد! در خبر ها آمده کشور مغرور و کهنسال ایران که حدود ۴۵ سال قبل کشتارگاهی برای کمک به قحطی زدگان دنیا به عربستان اهدا کرده بود، امسال از همان کشور خواسته تا اجازه دهد لاشه گوسفند های قربانی حجاج ایرانی، به جای ارسال برای گرسنگان دیگر کشور ها، به کشورمان آمده و کمیته امداد آن را بین مردم فقیر خودمان توزیع کند! راستش را بخواهید نگارنده اصلا قصد مخالفت و مجادله با کسی را ندارد و لابد هم چراغی که به منزل رواست به مسجد فلان و بهمان! اما من فقط با خواندن این خبر خیلی دلم شکست! خیلی کوچک شدم!
    حسین دهباشی

  3. خبردام گفت:

    رکورد ۶ ساله تولید گوشت قرمز شکسته شد ، چرا قیمت گوشت کاهش پیدا نکرد؟ خبردام پایگاه اطلاع رسانی صنعت دامپروری ایران . به گزارش سرویس داخلی خبردام از مرکز ملی آمار ایران ، در مرداد ماه سال جاری بیش از ۵۵ هزار تن گوشت قرمز در سطح کشتارگاه ها تولید شده است. این آمار قصابی ها و سایر کشتارکنندگان را شامل نمیشود که با لحاظ کردن آن، ارقام ارائه شده بسیار بیشتر خواهد بود. باوجود این حجم بالا از تولید گوشت قرمز در کشور که رکورد چشمگیری محسوب میشود اما روند قیمت گوشت در سطح بازار نشان دهنده افزایشی بودن آن است . حال باید از وزارت جهاد کشاورزی پرسیده شود که داستان از چه قرار است ؟ چطور میشود که چنین پارادوکسی بوجود می آید؟

    خبردام ، پایگاه اطلاع رسانی و مطالبه صنعت دامپروری ایران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *