پایگاه سراسری پاترا

ابر دزدی چیزی جز توهم نیست

ابر دزدی چیزی جز توهم نیست

به قلم : عبدالرضا اعتمادیان

میگویند هنر نزد ایرانیان است و بس . واقعیت این هنر را در نزد توهم و توطئه ایرانیان باید جست . این هنر آنقدر در طول تاریخ چند قرن اخیر خود را نمایان کرده است که باور ها و ایمان به هر شایعه ای را نقل و قول محافل عمومی و حتی دانشگاهی میکند . 

در صورتی که سازند زمین شناسی ایران گویای آن است که اکثر نقاط ایران از نوع سازند تبخیری و رسوبی میباشد . نمونه بارز آن درون کتری و سماور داخل خانه هاست که همه مردم ایران با آن آشنا هستند. 

رسوبات سفید آهکی و گچی درون آنها نشان می دهد آب های کل سرزمین در سازند گچی و آهکی قرار دارند .

تپه های گچی و سنگ های آهکی کوه ها نشان از چه دارد؟ مگر جز این هست که اینها از ناحیه  تبخیر میلیون ساله تشکیل شده اند ؟

به همین خاطر فلات ایران را منطقه خشک مانند کویری و یا نیمه خشک آن را در جوار  رشته کوهایش باید جست .

این یک قسمت ماجراست . قسمت دیگر ماجرا ابر ها هستند . ابر یک انرژی است و شدت و حدت انرژی آن نیز به شرایط اقلیمی و پستی و بلندی ها و جریانات بزرگ جهانی با نام کم فشار و پر فشار بستگی دارد . همچنین اینکه  در چه درجه ای از مدار کره زمین واقع شده باشد در میزان انرژی ابر تاثیر دارد .

این انرژی ، گردش های یک ساله تا چند هزار ساله را شامل میشود .

تاریخ ایران زمین و آیین های آن مدیون همین نوع تغییرات آب و هوایی است آیین مهر و زرتشت و مزدک و مقدسی آب و خاک و باد و آتش و معابد های آن در کنار رودخانه و چشمه ها و سراب های بزرگ مانند آتشکده آذرگشسب ( تخت سلیمان امروزی ) تکاب و معبد آناهیتای کنگاور و غیره گویایی زنده باستانی ماست و میگوید که شرایط سالهاست با ما آشناست .

یک نمونه بارز آن داستان آیین مزدک است که فردوسی چنین بیان می کند :

ز خشکی خورش تنگ شد در جهان

میان کهان و میان مهان

ز روی هوا ابر شد ناپدید

به ایران کسی برف و باران ندید

پس نیامدن ابر بر فلات ایران زمین نمونه تاریخی دارد نه ابر دزدی !

از انرژی گفتیم . ابر دزدی یعنی پدیده ای که باعث حرکت ابر ها شود . این حرکت ابر مدیون یک نیروی است . طبق قانون دوم نیوتن نیرو برابر است با جرم در مجذور شتاب . 

آن کشوری که بتواند انرژی و نیروی معادل حرکت ابر جهانی را تغییر مسیر دهد یعنی چند هزار میلیارد دلار باید هزینه کند تا آن انرژی را بیافریند . 

اگر این حالت امکان پذیر بود آمریکا در کالیفرنیا دنبال جلوگیری از تبخیر روی سد هایش نمیشد و باران رطوبت نزدیک اقیانوس را راحت تبدیل به ابر و بخار اشباع میکرد.

ابر دزدی نه بلکه ابر پراکنی  شاید که از ناحیه بد مدیریتی خودمان است . با اقتصاد ۲۰۰ میلیارد دلاری جزو ۱۰ کشور تولید کننده گازهای گلخانه ای هستیم و به خاطر مدیریت نامناسب و تنش با جهان نه تنها از مزایایی تکنولوژی مدرن بی بهره ایم بلکه هیچ دانشمندی در ایران نمانده تا کم آبی را مدیریت کند .

تنش با جهان باعث شده جور بیکاری را آب بکشد تا کمرش بشکند . در مقاله ای آن را گوشزد کرده ام!

در عرض سه دهه تمام پتانسیل میلیون ها ساله خود را با آبیاری تحت فشار و چاه های مجاز و غیر مجاز رانتی دود کرده ایم و به هوا فرستاده ایم .

تا در درون خشکسالی ناله های غیر کارشناسی از ناحیه بد مدیریتی به توهم و توطئه روی آورند .

کمی عقل داشتنم آروزست .

نویسنده : عبدالرضا اعتمادیان

کارشناس آب و فعال اجتماعی و مطالبه گری

نابسامانی آب ریشه در اشتباهات گذشته دارد

نابسامانی آب ریشه در اشتباهات گذشته دارد

دست برداریم از این سنتهای غلط تجاری

گندم سیاسی ترین کالای تولید شده در ایران

1 دیدگاه در “ابر دزدی چیزی جز توهم نیست

  1. jalili گفت:

    چرا زمستان در کشور، « ۱۰ دقیقهر» شده است ؟ پشت‌ صحنه‌ « قحطی » باران و‌ برف در کشور و به ویژه تهران چیست 🔹️دنیای‌ اقتصاد با پرداختن به این چالش نوشت : از دو فصل سرد سال یعنی پاییز و زمستان « فقط اسامی آنها » باقی مانده است و متاسفانه هیچ خبری از سرما و باران و برف و برودت و طوفان و بوران زمستانی نیست .🔹️در تهران ، مردم و شهروندان بابت « باران ۱۰ دقیقه‌ ای » متعجب شده‌ اند ؛ فراموش نکرده ایم که تا همین چند سال پیش ( اواخر دهه ۹۰ ) ، بارش‌ های پاییزی در کلانشهر تهران « چند ساعته » و بعضا « چند روزه » بود و در ماه اول زمستان هم همواره شاهد بارش برف های سنگین بودیم . تهران همین چند سال پیش یک شهر برفی زمستانی بود . 🔹️امسال اما طبق داده‌ های رسمی سازمان هوا شناسی کشور ، میزان بارش‌ ها در کشور با ۵۰ درصد کاهش نسبت به « نرمال بلند مدت گذشته »، ۴۱ میلی‌ متر کاهش پیدا کرده است .🔹️در تهران ، کم‌ بارشی از میانگین کشوری هم وخیم‌ تر شده است و به سطح بسیار نازل ۴۸ میلی‌ متر کمتر از محدوده نرمال رسیده است. 🔹️در هفته‌ های اخیر میان بسیاری از شهروندان تهرانی و حتی سایر مردم و به ویژه در شبکه های اجتماعی ، شایعه ای نقل محافل و زبان ها شده است که ادعا میکند : با پدیده « ابر دزدی » از سوی دشمنان عربی و نوعی جنگ اقلیمی مواجه هستیم . تا این لحظه هیچگونه اظهار نظر و پاسخ رسمی از جانب سازمان هوا شناسی و کارشناسان این سازمان در ارتباط با این شایعه برای رسانه ها و خبرگزاری ها ارسال نشده و شایعه ی مذکور همچنان در حال انتشار است که طبیعتا میتواند نگرانی هایی را برای مردم بوجود آورد. اما با این حال برخی اظهارات از سوی تعدادی از کارشناسان حوزه آب و هیدرولوژی بیانگر این است که موضوع ابر دزدی و سرقت ابر های باران زا از آسمان ایران حقیقت ندارد و اصلا شدنی نیست . به اعتقاد این دسته از کارشناسان که نظرات خود را به صورت غیر رسمی ابراز داشته اند ، در این ماجرا پای یک متهم نامرئی دیگری در میان است که مردم توجهی به آن ندارند . این متهم اصلی هم چیزی جز آلودگی‌ هوای کلان شهر ها به ویژه تهران نیست .🔹 مطالعات بین المللی نشان میدهد، شدت استقرار ذرات معلق در هوای محدوده‌ های آلوده بر « میزان بارش » تاثیر منفی مستقیم دارد بطوری که آلودگی‌ هوا حتی می‌ تواند باعث « سرکوب بارش » گردد .🔹 کارشناسان هوا شناسی کشورمان نیز تاکید می‌کنند، به لحاظ علمی افزایش گاز های گلخانه‌ ای بر کاهش بارش‌ ها موثر است.🔹 در سال‌ های اخیر، شدت آلودگی‌ هوا تحت تاثیر ذرات معلق و گاز های آلاینده در خیلی از شهر های ایران رکورد زده است. 🔹 لایه‌ های ذرات و گاز های آلاینده بر میزان تبخیر رطوبت و همچنین باران‌ زایی ابر ها، تاثیر مخرب می‌ گذارد.🔹 حدود ۲ هفته پیش، در تهران شرایط ابری به گونه‌ ای شد که پیش‌ بینی بارش سنگین برف مطرح شد؛ اما برف که هیچ، برای دقایقی، فقط باران بارید. با همه این تفاصیل و تمام آنچه گفته شد باید منتظر اظهارات و پاسخ های سازمان ملی هواشناسی کشور باشیم چراکه تنها مرجع رسمی کشور برای امور مربوط به تغییرات آب و هوایی فقط همین سازمان میباشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *