تردیدی در این نیست که کشاورزی ، ارگانیسمِ فراموش شده در میان بخشهای اقتصادی کشور است . در واقع میتوان گفت که بخش کشاورزی با مدیریت و برنامه ریزی صحیح پیش نمیرود و مسؤولان و مدیران ارشد وزارت جهاد کشاورزی اطلاعات کافی از بدنه و اندام های متنوع کالبد کشاورزی ندارند .
بدین جهت است که آمارهای ارائه شده از سوی دولتمردان و مدیران ارشد در ارتباط با تولیدات کشاورزی همواره بر اساس حدس و گمان بوده و هیچ نشانی از علم و دانش و پژوهش دقیق در آن مشاهده نمیکنیم !
طی سالیان گذشته ( همین چند دهه اخیر ) بسیاری از زیر ساخت های بخش کشاورزی به دلیل مدیریت ناکارآمد از بین رفته و ناپدید گشته است ، از این رو آن کسی که قرار است سکان دار وزارت جهاد کشاورزی شود در دولت آینده باید به صورت معقول به بازآفرینی این زیر ساختها بپردازد آنهم به صورت اورژانسی و فوری!
وقتی صحبت از کشاورزی میشود طبیعی ست که همزمان صحبت از توسعه پایدار روستا و نیز مدیریت منابع آبی کشور نیز در میان است . همچنین علاوه بر اینها ، موضوع حفاظت از محیط زیست نیز در این بین باید مد نظر قرار داشته باشد.
لذا با همین چند خط مشخص میشود که وزیر آینده جهاد کشاورزی در دولت چهاردهم کارِ بسیار سخت و پیچیده ای پیش رو دارد . آنکه به استقبال تکیه زدن بر مسند وزارت جهاد شتافته است ناگزیر باید آشنایی کامل با روستا ، منابع آبی ، چالش ها و فرصت های بخش کشاورزی داشته باشد که اگر چنین نباشد ، قافیه را خواهد باخت به بدترین شکل ممکن!
وزیر بعدی جهاد کشاورزی باید از بدنه کارشناسی همین وزارتخانه باشد ، جامعه کشاورزی را به درستی بشناسد تا بتواند از بدنه کارشناسان و نخبگان این حوزه به درستی استفاده کند،چ !
توانمند بودن در رفع چالش ها و بحران ها و مشکلات اقتصادی کشاورزان یکی دیگر از شاخص های مهم و موثر است که وزیر جهاد کشاورزی دولت آقای پزشکیان باید واجد آنها باشد .
همین موضوعات و معضلات در دوره های پیشین هم وجود داشت اما متاسفانه قریب به اتفاق وزرای جهاد کشاورزی در دولت های گذشته تا قبل از اینکه ردای وزارت بر تن کنند قادر به درک درستی از اهمیت آنها نبودند و این چالش ها را ساده و معمولی پنداشتند . به همین دلیل خود را در قامت فرمانده ای اسطوره ای دیدند که میتواند شق القمر کند .
اما وقتی سکان مدیریت وزارتخانه را بدست گرفتند تازه فهمیدند که ای دل غافل ، اینجا دقیقا همانجایی ست که گفته اند : کار هر کس نیست خرمن کوفتن ، گاو نر میخواهد و مرد کهن .
مصداق بارز اینگونه افراد را در همین دو سه سال گذشته شاهد بودیم که یکی از نامزد های وزارت جهاد در مجلس و هنگام گرفتن رای اعتماد آنچنان با شور و حرارت وصف ناپذیری درباره کشاورزی صحبت کرد و از ایجاد قرارگاه ه امنیت غذایی و صادرات غذا به کشورهای جهان و… گفت اما فقط یک سال زمان لازم بود تا سرگشتگی و گیجی ایشان هم برملا شود!
دستیابی به چنان اهدافی و بازگرداندن جایگاه و منزلت از دست رفته کشاورزی و ایجاد تعادل و ثبات در حوزه کشاورزی و تمام زیر مجموعه های آن بدون برنامه ریزی دقیق و مدیریت صحیح امکان پذیر نیست. مضافاً اینکه در دولت دکتر پزشکیان حتی دیگر فرصت آزمون و خطا هم وجود ندارد!
برای افزایش تولیدات بخش کشاورزی باید بسته های حمایتی خوبی در نظر گرفته شود. خلاصه کلام اینکه بخش کشاورزی مدت های مدیدی ست که از مشکلات ساختاری و مدیریتی رنج میبرد . مشکلاتی که تاکنون با روی کار آمدن هر دولتی حاد تر شده اند و کم کم دارند صنعت کشاورزی و کشاورزان را فلج میکنند.
بنابراین در چنین شرایطی کسی باید در دولت تصدی پست وزارت جهاد کشاورزی را عهده دار شود که علاوه بر تخصص علمی و آشنایی با بخش های مختلف کشاورزی ، از تجربه کافی مدیریتی در این حوزه نیز برخوردار باشد تا با کمک توانمندی های فردی و بهره مندی از توان مجلس شورای اسلامی و نظرات علمی اساتید دانشگاهی ، تشکل های صنفی ، کنشگران بخش کشاورزی و نخبگان و کارشناسان ، بتواند صنعت کشاورزی ایران را به سوی پیشرفت و توسعه و جایگاه واقعی اش سوق دهد . در غیر اینصورت هیچ امیدی به بهبود اوضاع وجود ندارد!
نویسنده: مهندس نوروز قزل
نماینده سازمان همبستگی کشاورزی ایران ( هکا ) در استان گلستان
بسیار عالی 🌹👍