افزایش سواد آبی
برای بقای سرزمین مان به افزایش سواد آبی نیازمندیم !
سواد آبی باید موجب تغییرات در نگرش ها و سرانجام منجر به رفتار های پایدار و مسئولانه شود.
افرادی که حوضه های آبریز ، سفره های آب و سیستم های تصفیه و توزیع آب انسانی را بشناسند و عملکرد آنها و خودشان و ارتباط با آنها را درک نمایند ، بینش شان نسبت به آب متحول خواهد شد .
نه تنها مردم باید بفهمند که چقدر آب برای مصرف در دسترس دارند بلکه باید بدانند که داشتن حوضه های آبریز و آبخوان های سالم به چه معناست !
نحوه نگهداری این حوضه ها و دشتها توسط سیستم های انسانی و طبیعی چگونه است و انتخاب های آنها چه تأثیری بر پایداری منابع آب می گذارد ؟
تصمیمات گاه سود جویانه و گاه اشتباه رهبران سیاسی و اقتصادی چگونه میتواند کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار داده و سرزمین شان را تخریب نماید ؟
بطور کلی کنشگری برای اصلاح راه حلهای نادرست به سواد آبی نیاز دارد .
در همین روزهای اخیر که صحبت از نقشه راه آب کشور است آیا مردم میدانند همان تفکرات و سیاست گذارانی که تصمیمات و عملکرد آنها باعث مشکلات و چالش های فعلی کشور شده است تدوین گر این نقشه بوده اند ؟
تصمیمات و سیاست هایی که با غارت آب های زیر زمینی و کشاورزی فقرزای فاجعه بار موجب بحرانی شدن بیش از 600 دشت کشور گردیده است !
تفکری که دریاچه ارومیه را خشکاند ، زاینده رود ، هور العظیم ، بختگان و دهها تالاب را تخریب و خشک نموده ، در حین انجام پروژه ها جنگل ها ، روستا ها و چشمه های محلی و نهرها را نابود کرده است آیا صلاحیت نوشتن نقشه راه آب کشور را دارد ؟
همه دولت ها فهمیده اند که در جهان امروز دیگر علم مهندسی به تنهایی نمی توانند و نباید سکان دار آب که مساله ای به شدت اجتماعی است باشد !
اما در کشور ما دیدگاه مهندسی و سازه ای موجود با غروری کاذب و سواد به شدت سطحی اجتماعی و اقتصادی خود را شایسته نظر دادن درباره همه ابعاد آب دانسته و علوم دیگر را در سیاست گذاری ها حذف کرده است !
بسیار مناسب است که حکمرانان با تواضع علمی به افکار عمومی پاسخ دهند که وضعیت فاجعه بار موجود مدیریت منابع آب کشور نتیجه سیاست گذاری ، عملکرد و رویکرد چه کسانی است ؟
هدررفت آب در لوله های شهر های ایران معادل مصرف یکسال ۲۵/۵ میلیون نفر میباشد . براساس آمار های منتشر شده از طرف وزارت نیرو ، میزان آب بدون درآمد در مناطق شهری کشور از حدود ۳۰ درصد در سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۷ به ۲۵ درصد بین سال های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۹ رسیده بود که حالا این میزان در سه سال اخیر به ۲۷ درصد رسیده است . طبق گزارش های کارشناسان وزارت نیرو ، آب تولید شده در مناطق شهری ایران طی سال ۱۴۰۱ نزدیک به ۷ میلیارد معکب بوده که از این میزان ، حدود ۱/۹ میلیارد مترمکعب آن آب بدون درآمد بوده است . آمار های وزارت نیرو نشان میدهد میانگین مصرف یک شبانه روز هر ایرانی ساکن مناطق شهری ۲۰۳ لیتر است که با احتساب ۱/۹ میلیارد متر مکعب آب بدون درآمد ، این مقدار معادل مصرف یکسال ۲۵/۵ میلیون ایرانی ساکن در شهر های کشور است. قابل ذکر است آب بدون درآمد شامل ۱- هدر رفت واقعی ( نشتی از شبکه توزیع و از نشت انشعابات مشترکین ) ۲- هدر رفت ظاهری ( آب دزدی و خطای اندازه گیری ) و ۳- مصارف مجاز بدون درآمد ( مصارف فرآیندی در تاسیسات آب و فاضلاب ، مصارف آتشنشانی و … ) است . به نقل از خبرگزاری نوداقتصادی . خبردام، پایگاه اطلاع رسانی و مطالبه گری صنعت دامپروری ایران