معبد شیر جزو تعاونی های ثروت آفرین برای مردم هندی است
به قلم : امید قربانی
وقتی از تعاونی حرف زده میشه ، بسیاری از دامداران ایرانی با بی اعتمادی و بی رغبتی بهش نگاه میکنن . دلایل متعددی داره و تا حدود زیادی هم حق دارن چون دامداران عزیز ایران ، هرگز یک تعاونی واقعی در ایران ندیدن . تصویر فوق ، یکی از همون تعاونی های دام لبنیات قدرتمند و پر افتخار دنیاست که به معبد شیر معروفه و هیچگاه در ایران نداشتيم !
ورجیس کورین رهبر و پدر انقلاب سفید در هندوستان است
میلیون ها بیدون شیر هر روز در هزاران روستای هندوستان توسط فدراسیون ملی لبنیات جمع آوری میشود تا هم وضعیت معیشت روستاییان بهار شود و هم اینکه امپراتوری شیر هند بر جهان ادامه داشته باشد
معبد شیر اصطلاحیه که کارشناسان و تحلیلگران معتبر لبنیات دنیا به شرکت تعاونی دامپروری و لبنیات آمول عنوان میکنند ! آمول یک تعاونی بسیار قدرتمند دامپروری و لبنیات در جهان هست که کشور هندوستان رو تبدیل به بزرگترین تولید کننده شیر در دنیا کرده !
نکته بسیار جالبش اینجاست که صد در صد اعضای این تعاونی روستایی هستن و میانگین دام های اعضای اون بین سه تا شش راس دام بیشتر نیست !
خدایش بیامرزد آقای جرجیس کورین را که با انقلاب سپید خود در هندوستان ، تعاونی دام و لبنیات آمول را پر افتخار ترین تعاونی دنیا کرد!
سخنگوی کنفدراسیون شیر و لبنیات هند می گوید: « برنامه های تلقیح مصنوعی که حدود 110000 دام شیری را پوشش میدهد ، منجر به ایجاد 29000 نتاج دو نژاد پر محصول شده است که بازده آنها از هفت تا یازده لیتر در روز است .
در همین حال ، شرکت های بزرگ و تاسیس مواد غذایی مانند نستله نیز در حال سرمایه گذاری در بهبود تولید شیر و لبنیات در دامداری های هندوستان هستند.
به گفته این شرکت سوئیسی ، کارخانه فرآوری شیر نستله در موگا ، پایه تولیدات خود را با ۴۶۰۰ دامدار که ۲ هزار تن شیر در سال ۱۹۵۹ تولید میکردند ، آغاز کرده و اکنون به بیش از یکصد هزار دامدار در ۲۶۰۰ روستا با تولید بیش از ۳۰۰ هزار تن افزایش داده است .
شرکت نستله گروه ( اردوگاه های صحرایی ) را تحت برنامه خدمات دامپروری و لبنیات برای کمک به دامداران جهت بهبود شیوه های کشاورزی و کیفیت شیر خود راه اندازی کرده است .
افزایش سطح سرمایه گذاری در زنجیره تامین لبنیات می تواند به طور بالقوه تولید را در بلند مدت افزایش دهد . اما شرکت ها و تعاونی های لبنیات هندی همچنانکه که برای مدرن سازی دامپروری و لبنیات هند تلاش میکنند ، با اینحال هنوز هم با برخی از شیوه های دیرینه و سنتی روبرو میشوند .
کولدیپ شارما ، بنیانگذار مشاوران صنایع لبنی سوروچی مستقر در دهلی نو اخیراً اظهار کرده بود که موضوع رقابت میان شرکت های تعاونی دولتی و تعاونی های خصوصی با تحریف مقررات دولتی در برخی مناطق هند تشدید میشود .
آقای شارما گفته بود : « در راجستان و کارناتاکا ، یارانه های مستقیم به کشاورزان داده میشود اما فقط به کسانی که شیر را به فدراسیون های محلی عرضه میکنند یارانه تعلق میگیرد ».
آقای شارما معتقد است که در آینده باید زمینه بازی برابر برای همه دامداران و همه تعاونی های هند وجود داشته باشد در غیر این صورت بخش خصوصی از سرمایه گذاری در این ایالت ها احتمالا انصراف خواهد داد .
نویسنده : امید قربانی
کارشناس دامپروری و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی / مدیر عامل گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر