جناب آقای جهانبخش ، قاضی محترم دادگاه جوانان معترض بعد از فوت خانم مهسا امینی ، سلام!
اگر پاسخ شما به نقد حقوقی دکتر محسن برهانی ، همان نگاه جامع دستگاه قضایی به حوادث تلخ این روزها باشد برای صدور حکم جای بسی سوگمندی و تامل دارد !
بدون شک هیچ کاری مهمتر از تعیین مرگ و زندگی حتی یک انسان بیگناه برای دستگاه قضایی نیست و حالا که جان تعداد زیادی از جوانان همین سرزمین در خطر قضاوت نادرست قرار دارد ، تامل و مداقه در تمامی نقد های حقوقی کارشناسان ، از اهم واجبات است برای قضات !
برادر بزرگوارم از قاضی دادگاه قاطعانه انتظار داریم که هم اشراف کامل بر قوانین داشته باشد و هم تمام قوانین را در محکمه لحاظ کند !
مامور امنیتی زمانی جزو مردم محسوب میشود که در میان مردم باشد با مسئولیت هایی در حد همان مردم اما در لباس نظامی با تاکتیک نظامی و مسلح به سلاح و به صورت یک گروهان دیگر ماهیت مردمی ندارد بلکه دقیقا یک مامور است با وظایف مشخص و مسئولیت های خاص که قانون برایش مشخص کرده است مثل قانون بکارگیری سلاح و نحوه بازداشت متهم و …!
قانون اجازه نداده است که یک نفر در میدان کارزار مامور باشد و سپس در دادگاه مربوطه به عنوان شهروند ظاهر شود !
به نظر میرسد که اینروزها سیستم قضایی اصلا تمایل ندارد مفاد و مواد قانون آیین دادرسی کیفری را در پرونده ها لحاظ کند!
آیا محاکمه با قانون مجازات های اسلامی بدون قانون آیین دادرسی کیفری اعتبار دارد ؟
مگر نه این است که بر اساس قانون ، شهروند در مقابل مأمورانی که ضابط قضایی نیستند و حکم قضایی هم ندارند و قصد ضرب و شتم دارند و خطر جانی بالایی هم وجود دارد و پیگیری قضایی خطا های متعدد مامورین در دادگاه نظامی هم فاقد نتیجه است ، حق دفاع دارد ؟
فیلم های مربوط به مرحوم روح الله عجمیان دردآور بود اما آیا جنابعالی فیلم های مربوط به جنایت ماموران فراجا و لباس شخصی ها را در نازی آباد تهران ندیده ای ؟ ماموران شما در نازی آباد کلبه وحشت آفریدند .
شما را نمیدانم اما بنده در تعداد زیادی از تجمعات اخیر جهت پژوهش و آسیب شناسی حضور داشتم . معترضی را ندیدم که قصد ارعاب و اخافه مردم را داشته و سلاح به روی مردم کشیده باشد ! و مردمی هم ندیدم که با شعار ها و فریاد های معترضین دچار ترس محاربی شده باشند !
این نکته را هم مد نظر داشته باشید که در یکی از همین پژوهش های میدانی ، مورد ضرب و شتم مامورین قرار گرفتم و باتوم باران شدم که همین اغتشاشگران به فریادم رسیدند !
معترض یا اغتشاشگر بدنبال جذب حداکثری مردم و همراه کردن آنان با خودش میباشد نه تاراندن و دور کردن مردم . کدام عقل سالمی میپذیرد که با ایجاد رعب و اخافه برای مردم ، خودش را با گروهانی از مامورین وحشی و مسلح تنها بگذارد ؟
در اعتراضات شهری ، بستن خیابان ابدا با هدف سلب امنیت مردم صورت نمیگیرد بلکه به جهت شلوغ تر شدن محل و ایجاد تراکم جمعیتی بیشتر صورت میگیرد . لذا نمیتوان حکم محاربه برایش در نظر گرفت !
برادر ارجمندم ، شان و منزلت دادگاه این نیست که نگاه سیاه و سفید و صرفا کتابی روی پرونده ها و متهمین داشته باشد و بر همان اساس نیز حکم دهد!
شما قضات عزیز به ویژه در چنین پرونده هایی که احیانا متهم ، وکیل مجرب ندارد و مستقیما قرار است درباره حق حیات او تصمیم بگیرید باید طیف وسیعی از موضوعات مترتبه را توامان در نظر داشته باشید !
آنچه بنده تجربه کرده ام این است که در پرونده هایی با موضوعات سیاسی و امنیتی خاص آنهم برای یک شهروند جوان و بی نام نشان در بحبوحه ی اعتراضاتی که هنوز ادامه دارد ، وکیل تسخیری کارایی حداقلی را نیز ندارد !
احیانا منظور شما از ( جمعیت ۸۴ میلیونی کشور ) این نبود که هیچکس در کشور معترض نیست و فقط همین چند جوان کل مملکت را نزدیک به سه ماه در اغتشاش فرو برده اند ؟
به نظر بنده حالا که قرار است با یک قلم و چند خط حکم و امضا ، پرونده برخی متهمان اعتراضات اخیر به طناب ختم شود ، حتما تعدادی از تجمعات را شخصا و از نزدیک تجربه کنید !
و نیز اگر درباره علل وقوع حوادث تلخ اخیر ، منبع اطلاعاتی شما حضرات ، صرفا ۲۰:۳۰ و برخی کانال های خاص است ، حتما تغییر منابع دهید . و حتماً اینروزها علاوه بر مقالات حقوقی ، مقالات و تحلیل های اجتماعی و اقتصادی و صنعتی و آمار ، بین_المللی و … را هم مطالعه بفرمایید .
آن جوانی که پرونده اش زیر دست شماست ، با انبوهی از همین مقالات و تحلیل ها زندگی کرده که اکنون به تقاطع اعتراض خیابانی و مطالبه ساختاری رسیده است !
سوگوار خون های ریخته شده ی عزیزانمان هستیم ! هم ده ها بسیجی و مامور انتظامی و امنیتی و هم ده ها و بلکه صدا نفر از مردم ! همه آنها پاره تن ما بودند . اکنون درنگ و تامل بیشتر شما در پرونده ها میتواند هم فضای ملتهب کنونی را آرامتر کند و هم خانواده کمتری را داغدار کند !
نویسنده : امید قربانی آذر / ۱۴۰۱
کارشناس دامپروری و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی/ دانش آموخته جامعه شناسی سیاسی
مهندس امید قربانی کارشناس و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی و دامپروری / دانش آموخته ی جامعه شناسی سیاسی