ارزش ریال
از زمان رضا شاه تا دولت ابراهیم رئیسی
به قلم : امید قربانی
باید گفت و پذیرفت که دوره رضا شاه پهلوی ، دوره تحول در نظام پولی و بانکی و اقتصادی ایران بود . چراکه تا قبل از آن و در دوران قاجاریه ، چیزی به نام اقتصاد و مدیریت مالی در ایران اساساً معنا و مفهومی نداشت .
تا قبل از سال ۱۳۱۰ هجری شمسی واحد پولی ایران قران بود که ارزش آن بر اساس استاندارد های فلز نقره تعیین میشد . این ارزش گذاری توسط ژولیوس رویتر انگلیسی و مورگان شوشتر در دوره قاجار انجام شده بود !
از سال ۱۳۱۰ به بعد با تلاش تیم اقتصادی قدرتمندی که رضا شاه پهلوی گردآورده بود تغییرات شگرف و بزرگی در نظام اقتصادی ایران بوجود آمد . علی اکبر داور اولین وزیر اقتصاد و دارایی در زمان رضا شاه بود که با اقدامات و پیگیری های مستمر خود واحد پولی ایران را از قران به ریال تغییر داد . علاوه بر آن ، مبنای ارزش گذاری پول ایران را نیز بر اساس استاندارد های طلا در نظر گرفت !
با پیگیری های شخص رضا شاه و همکاری تعدادی از اساتید دانشگاهی حوزه اقتصادی و مالی وقت هر یک ریال معادل ۰٫۷۳ گرم طلا تعیین و به تمام دولت های جهان اعلام شد . و این نقطه عطفی شد در تاریخ نظام مالی و بانکی و اقتصادی ایران !
۹۱ سال پس از دوره طلایی ریال رضاخانی ، در دولت سیزدهم جمهوری اسلامی ( سید ابراهیم رئیسی ) ، نظام اقتصادی و مدیریت پولی ایران دوباره به یک نقطه کانونی و حساس رسید . ارزش هر یک ریال معادل ۰٫۰۰۰۰۰۰۲۷ ( بیست و هفت میلیونوم گرم ) طلاست .
به عبارتی بسیار ساده تر :قیمت یک کیلو پشکل در دامداری ها ۱۰۰۰ تومان است . یعنی هر یک گرم پشکل ۱ تومان معادل ۱۰ ریال . لذا میتوان نتیجه گرفت که بر اساس استاندار ها همین امروز ارزش یک ریال معادل ۰٫۱ گرم پشکل است!
نویسنده : مهندس امید قربانی
کارشناس دامپروری و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی / مدیر عامل گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر
واقعا خدا روح این رضا شاه رو قرین رحمت کنه به خاطر اون همه خدمات که برای ایران انجام داده درسته که یه کم دیکتاتور بوده و همیشه با خشونت رفتار میکرده اما به نظرم اون خشونت هم لازم بوده برای اون روزگار و اون مردم همون دوران. راه آهن دانشگاه صنعت فولاد صنعت شیلات گمرکات و اینم از تعیین پول ملی ایران