ساده ترین تعریف تغذیه در دامپروری  

به قلم : امید قربانی 

سودآوری بیشتر و کاهش هزینه و تلفات در فارم امکان پذیر نیست مگر اینکه جیره نویسی و جیره دهی و رفتار غذایی گله درست و دقیق و اصولی باشد . 

 جیره درست هم بر خلاف تصورِ عموم دامداران و کشاورزان ، موضوع چندان پیچیده و بغرنجی نیست که نتوانیم آن را در گله ها به طور دقیق و درست انجام دهیم .

روش ها و تعاریف متعددی برای ساده سازی مفهوم تغذیه و جیره نویسی گله ارائه شده است که به نظر بنده ، عنوانِ جزم ( تعریفِ ابداعی دکتر داریوش علیپور / استاد رشته تغذیه نشخوار کنندگان در دانشگاه بو علی سینا همدان ) ساده ترین و در عین حال محتوایی ترین تعریف ممکن است . 

جـــــــزم در مباحث تغذیه ای و جیره نویسی گاو های شیری عبارت است از سه مولفه زیر :

جیره خوب 

زمان خوب 

مکان خوب 

اگر همین سه پارامترِ ساده را در دامداری انجام بدهیم موفقیت ما در پرورش گاو های شیری بیشتر ، سودآوری ما افزایش ، تلفات و هزینه های گله هم کاهش پیدا میکند . در صورتی که بار ها و بارها مشاهده شده است که یک یا دو تا از پارامتر ها در دامداری ها دچار انحراف هستند . 

به عنوان مثال عرض میکنم که : فرض کنید که میلیون ها تومان برای خرید کنستانتره ، سیلو ، یونجه هزینه کرده اید اما دریغ از اینکه TMR داشته باشید و یا دریغ از اینکه فرمولاسیون درستی برای گله نوشته شده باشد ! 

و یا TMR و فرمول و چگونگی ساختن خوراک عالی بوده اما دریغ از توزیعِ این خوراک بسیار عالی در زمان مناسب خودش . توزیعِ غذا پس از فرایند شیردوشی یکی از همین زمان های مناسب است که عمومأ رعایت نمیشود . توزیع غذا نسبت به تولید هر گروه از گاو های شیری نیز یکی دیگر از این موارد است . و… 

گاهی اوقات هم مکانِ تغذیه ممکن است مناسب نباشد . مثلا وقتی که گله ، گروه بندی نشده باشد یا حواسمان به اسکور دام ها نیست و … 

بسیار بعید میدانم گله ای پیدا شود که هر سه تا پارامتر فوق را رعایت کند . چراکه اساسا به همین دلیل است که بسیاری از گله های ایرانی دوره های سودآوری و درآمد کوتاهی دارند و غالبأ با انواع و اقسام مشکلات متابولیکی مواجه هستند .

تغذیه گله برای بیشترین بهره وری و تولید و سود به همین سادگی میتواند انجام شود اما اگر انجام نشود ، به همان سادگی باید شاهد ضرر و خسارت و تلفات در گله باشیم . 

یک نکته ساده و مهم را فراموش نکنیم : این سه پارامترِ ساده را حتما به یک کارشناس تغذیه واگذار کنید تا به سادگی برای گله شما برنامه ریزی کند .

با سپاسمندی صمیمانه از استاد ارجمندم دکتر داریوش علیپور ، دکترای تغذیه و استاد دانشگاه بوعلی همدان / شرکت پارس هگمتان دانه

نویسنده : مهندس امید قربانی 

کارشناس دامپروری و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی / مدیر عامل گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر / مدیر گروه تخصصی صنعت دامپروری ایران در تلگرام

 

طراحی خلاقانه پوستر ترویجی که به این زیبایی فواید مصرف شیر برای حفظ دندان‌ ها را بیان کرده است/گروه مهندسی توسعه دامپروری 

مقالات و مطالب آموزشی بیشتری در اینجا بخوانید:

دلایل تلخ شدن شیر در دامداری ها 

عصب واگ و اختلال گوارشی در گاوهای شیری 

اصطلاحات پر کاربرد تغذیه ای در دامپروری 

لینک پایگاه خبری تحلیلی خبردام در اینستاگرام

لینک مستقیم گروه صنعت دام ایران در تلگرام

سهام:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *