وبلاگ آموزشی دامپروری

میازیس چیست ؟

میازیس چیست ؟

مدیریت مقابله با مگس در دامداری

به قلم : امید قربانی

عموما وقتی صحبت از وجود و حضور مگس و دوبالان در دامداری میشود نگرانِ کاهشِ تولید شیر در اثر واکنش های اتولوژیکی دام ها میشویم . اینکه دام به دلیل وجود حجم انبوهی از مگس در بخش های مختلف دامداری , دام ها توانایی تولید را از دست میدهند .

مگس جزو راسته دو بالان بوده و علیرغم جثه ریز و کوچکی که دارد برای بسیاری از جانداران بزرگ جثه دردسر ایجاد میکند

به عنوان مثال در هنگامِ غذا خوردن پای آخور , هجوم مگس ها باعث بی قراری و عدم تمرکز کافی دام برای خوردن میشود و یا هنگام دوشیدن گاوها در سالن شیردوشی , هجوم مگس ها باعث بی قراری دام شده و به نوعی تولید استرس در دام میکنند .

همین دو مقوله ای را که به عنوان نمونه نام بردیم ، جزو مهمترین معضلات ناشی از مگس در دامداری و یکی از مهمترین گلوگاه های مدیریت فارم ، برای کاهش شدید تولید شیر ، بسیار حائز اهمیت میباشد .

مگس ها به صورت کلونی و در تعداد بسیار زیاد زندگی میکنند . هجوم و حمله آن ها نیز گروهی بوده و مشکلات زیادی را بوجود می آورد

اما مشکل مگس فقط این نیست و معضلات و مشکلات مربوط به مگس ها به همین دو فقره ختم نمیشود بلکه مگس ها میتوانند مشکلات جدی تری هم برای گله بوجود آورده و حتی خطرات مرگ آور بدتری هم با خودشان داشته باشند .

میازیس ، مشکل جدی در دامداری

میازیس ( myasis ) یکی از همان معضلات جدی و مهمی ست که ممکن است به دلیل هجوم مگس ها در دامداری بوجود آید .

وقوع یک فقره میازیس انسانی به دلیل تخم ریزی مگس ها در ناحیه چشم فرد

میازیس یکی از بیماری های خطرناک و مشترک بین دام و انسان است . این بیماری در زمره ی بیماری های تحت پوشش وزارت بهداشت بوده و در سیستم بیماری های مربوط به سازمان دامپزشکی ایران ثبت نشده است . اما هر ساله شاهد تعداد زیادی تلفات ناشی از میازیس در گروه های دامی و انسانی هستیم .

تعریف میازیس و عوامل آن

میاز همان کرم های ریزی هستند که از لارو مگس بوجود می آیند . ورودِ لارو مگس در بافت زنده یا مرده ی جانوران موجب ایجاد عفونت های ثانویه و ترشح آنزیم های خطرناک میشود که میتواند مشکلات عدیده ای از نابینایی و ناشنوایی گرفته تا مرگ همراه داشته باشد .

در طبیعت , انواع مختلفی از گونه های مگس وجود دارد که همه ی آنها نیز توانایی و استعداد بوجود آوردن میازیس را دارند . به ویژه در صنعتِ دامپروری و صنایع زیر بخشِ دامپروری .

در این تصویر ، وجود لارو مگس زیر پوست این گاو که تبدیل به نیاز شده اند به خوبی نمایان است

به همین دلیل ضرورت دارد تا به صورت صد در صدی برای مقابله و مواجهه با مگس ها و مدیریت صحیح گله از حیث میازیس در تمامی فارم ها ، برنامه ریزی های کاربردی انجام شود .

در این تصویر ، حجم انبوهی از تخمک های مگس را مشاهده میکنید که روی جتر های شستشوی دستگاه شیردوش وجود دارد/ استان اردبیل

مدیریت پیشگیری از میازیس

موارد زیر جزو نکات مهم و قابل توجهی هستند که برای مدیریت فارم در رابطه با مگس ها و میازیس باید از خ دامداران مورد توجه و اقدام قرار بگیرد:

1: هرگونه زخم سطحی در بدن دام را بدون فوت وقت ضد عفونی کنید تا مورد هجوم مگس قرار نگیرد !

2: هرگونه خونابه و جفت را بلافاصله از محیط دامداری خارج کنید و یا دفن نمایید!

3: اندام هایی نظیر گوش ، چشم ، دستگاه تناسلی در صورت زخمی شدن ، ظرفیت بالایی برای عفونی شدن هم دارند . درمان سریع و بدون فوت وقتِ این بخش ها جزو برنامه همیشگی باشد .

مگس ها بیش از هر چیز بدنبالِ زخم ها و جراحات و عفونت هایی هستند که ضد عفونی نشده باشند تا با تخم ریزی در محل زخم مشکلات بعدی را بوجود بیاورند . لذا باید در مواجهه و مقابله با مگس ها بسیار جدی باشیم .

مهندس امید قربانی/ کارشناس دامپروری/ تحلیلگر اقتصاد کشاورزی/ مدیر گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر/ مدیر گروه صنعت دام ایران در تلگرام 

پساب سیلوی ذرت خطرات و آلودگی های زیست محیطی فراوانی دارد

مقالات و مطالب آموزشی بیشتری در اینجا بخوانید:

مدیریت پساب سیلوی ذرت در دامداری

افزایش درآمد شما با افزایش دفعات شیردوشی

دیسترفی عضلانی در گوساله های شیرخوار

لینک مستقیم گروه صنعت دام ایران در تلگرام 

لینک مستقیم پایگاه خبری خبردام در اینستاگرام

1 دیدگاه در “میازیس چیست ؟

  1. Reza basiri گفت:

    سلام دوستان عزیز ‌. بعضی وقتا میبینید که گاو خودش رو خیلی زیاد میخارونه ‌. خارش در دام دو علت میتونه داشته باشه . 1) یا وجود کنه در بدن دام و زیر پوست 2 ) و یا به دلیل بیماری میازیس که بعلت لارو گذاری مگس در بدن دام اتفاق میفته . اگر این مشکل بواسطه وجود کنه باشه با نظر دامپزشک استفاده از داروهای ضد کنه درمان میشه و اگه به خاطر وجود نیاز باشه ه اصطلاحا این بیماری رو بیماری خارش هم میگن.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *