با گفتگو و تسامح ، می شود بسیاری ازمشکلات سیاسی ، اجتماعی ، مذهبی و فرهنگی راحل کرد
به قلم : مهندس پرویز سارانی
اصولاً بسیاری ازمشکلات سیاسی ، اجتماعی ، مذهبی و … به دلیل سوء تفاهم ها ، سوء برداشت ها ، حب و بغض ها ، تحلیل های توأم با پیش داوری و کار شکنی برنامه ریزی شده افراد مغرض و حسود ، پیش می آیند.
برخلاف فرهنگ اصیل اسلامی و ایرانی ، متأسفانه درجامعه ما به جای ارج نهادن و تقویت فضائل اخلاقی ، بسیاری از رذایل اخلاقی ، پر رنگ شده و رفتار و کردار مردم نسبت به همدیگر را به شدت تحت الشعاع قرار داده است .
شوربختانه بر اساس حرف های دیگران پیش داوری کردن ، بدون کوچکترین تحقیق و پرس و جو ، اختلاف ، درگیری ، اعمال خشونت ، قهر و آشتی کردن ، خوش باوری و حرف شنوی از مغرضان و حسودان ، موضع گیری های شتاب زده و واکنش های غیر کارشناسانه به راحتی عادت همگان شده است .
در بررسی بیشتر متوجه خواهیم شد که این خود حکایت از عمق بحران و ریشه دار بودن آن دارد که جامعه ما را سخت گرفتار خود نموده است و بیشتر وقت با ارزش و لحظات گران بهای ما صرف انرژی منفی ناشی از آن می شود.
سوگمندانه گاهی واقعاً ما گرفتار ابتدایی ترین مسایل هستیم ، زیرا هنوز یاد نگرفته ایم با هم به روش درست آن ، گفتگو کنیم . حلقه مفقوده زندگی ما در جامعه کنونی ، گفتگوی دوستانه ، بی واسطه و رودرو است .
عادت قالب همه ما پیغام و پسغام های نیابتی و افزودن راوی به داستان های من درآوردی و کوبیدن بیشتر به طبل اختلاف و تشتت می باشد . در شرایطی که بدترین اختلاف ها در دنیای دیالوگ حل خواهد شد !
راه گفتگو در داشتن سعه صدر ، شنیدن یا خوب گوش دادن ، صبوری و متانت در اوج اختلاف و تضارب آراء ، عقاید ، باور ها و اندیشه ها و نظرات طرف مقابل می باشد.
با بهره گیری از تساهل و تسامح میشود با زندگی مسالمت آمیز آشنا شویم و آنگاه بدانیم که با حفظ عقاید و نظرات خود و همراه با پذیرش و باور نمودن طرف مقابل به عنوان یک شخصیت مستقل و قابل احترام ، می توانیم به ملی گرایی دمکراتیک ( نه افراطی ) که تامین کننده منافع ملی باشد و همراه با بهبود حال مردم و مصالح راستین کشور نیز باشد ، اهتمام ورزیده و همه ما این سیره و طریقت را ، استراتژی ، راهبرد ، آرمان و راهنمای گفتار و کردار و رفتار خود در عمل قرار دهیم .
در عین حال وطن پرستی راستین و خدمت به جامعه ای که ما را پرورده است ، عمق استراتژیک اندیشه ما باشد . پس باید همه شمول ، باورمند و باور پذیر شویم و برای نشان دادن همبستگی ، اتحاد و انسجام ، در دنیای واقع گرایانه سرشار از نیک اندیشی ، نیک سرشتی ، آگاهی و عقلانیت تحول خواهانه ، می توانیم کار و عمل مشترک که باعث حذف ، هضم و بلعیدن دیگران نشود را شجاعانه و دوراندیشانه در دستور کار خود قرار دهیم .
زیرا کسی که وطن خود را دوست داشته باشد ، در آبادانی و پیشرفت آن با جان و دل می کوشد و نیک می داند که آسایش او به آسایش دیگران وابسته است .
وطن پرستی یعنی نقش خود را در مقابل جامعه و مردم به درستی ، متعهدانه و مسئولیت پذیرانه ایفاءکنیم ، یا به تعبیری دیگر هر کس در هر کاری که هست به مقتضای آن وفا کند و داد آن را بدهد .
وگرنه این تراژدی تلخ را باید پذیرفت که بدون تحول عمیق فکری ، هیچ تحولی رخ نخواهد داد . این حقیقت تلخی است ، مطمئن باشید …!
بنابراین جامعه امروز من و شما تشنه خوب گوش دادن ، خوب شنیدن حتی بر خلاف مصالح و منافع ما و گفتگو نمودن عقلانی ، مدبرانه و بی واسطه همراه با احترام متقابل می باشد که به دیگر سخن خود نشان دهنده انسان توسعه یافته ، کمال یافته و با وسعت دید بالاست .
بنابراین انسان نیک اندیش و دارای بینش عمیق به راحتی تحت تأثیر تفکرات منفی قرار نگرفته و باعث خسران به خود و جامعه نخواهد گردید . و با گفتگو و چاره جویی در پی حل مسایل و مشکلات به شکل کم هزینه ، سهل ترین روش و همیشگی خواهد بود .
پرهیز از پیش داوری و توجه به راهبرد گفتگو محور ، تکیه نمودن به مشرکات و گسترش خصلت نیکوی گذشت و عدم توجه به اظهارات تحریک آمیز و اختلاف افکنانه دیگران ، از مبانی مهم توسعه و زیست مطلوب اجتماعی مسالمت آمیز و عزتمند می باشد و نشان شهروند آگاه ، پرسشگر ، مطالبه گر ، دغدغه مند و آشنا به حقوق خود و مردم و جامعه است .
نویسنده : مهندس پرویز سارانی
روزنامه نگار و فعال اجتماعی / عضو ارشد حزب جمهوریت ایران اسلامی / عضو سابق شورای شهر زاهدان
متاسفانه نظام تربیتی و آموزشی ما اونطوری نبود که بتونه مردم ایران رو گفتمان محور بار بیاره . در واقع خیلی از ما مردم ایران برقراری ارتباط و انجام دیالوگ و گفتگو کردن رو از کودکی یاد نگرفتیم به خاطر همینه که شاهد امار بسیار بالایی از نزاع ها و خشونت ها هستیم
متاسفانه نظام تربیتی و آموزشی ما اونطوری نبود که بتونه مردم ایران رو گفتمان محور بار بیاره . در واقع خیلی از ما مردم ایران برقراری ارتباط و انجام دیالوگ و گفتگو کردن رو از کودکی یاد نگرفتیم به خاطر همینه که شاهد امار بسیار بالایی از نزاع ها و خشونت ها هستیم