وبلاگ آموزشی دامپروری

عصب واگ و اختلال گوارشی در دام

عصب واگ و اختلال گوارشی در دام

به قلم : امید قربانی

در مقالات آموزشی قبلی ، درباره ی ماهیت عصب واگ و عملکردِ چندگانه و بسیار حیاتی عصب واگ در بدنِ دام ها ، مطالب مفید و ارزشمندی را مطرح کردیم که به همه ی دامداران توصیه میکنیم آن مطالب را نیز مطالعه فرمایند . 

از جمله اینکه اختلال در مکانیسم فعالیت عصب واگ ممکن است باعث فلج شدن مقطعی یا دائمی گاو ها شود و یا با تشدید فشار روی رگ های خونی و ایجادِ ایست قلبی منجر به مرگ دام گردد .

اما در این مقاله تصمیم داریم به یکی دیگر از اثرات اختلال در مکانیسم عصب واگ بپردازیم که بسیار حائز اهمیت میباشد ‌. یعنی ارتباط عصب واگ در فرایند هضم مواد غذایی و سیستم گوارشی در دامها را بررسی کنیم .

از مجموع بخش های مختلف سیستم گوارشی دام ، دو قسمت هستند که نسبت به سایر بخش ها در مواجهه با اختلال عملکردی عصب واگ تاثیر پذیری بیشتری دارند :

۱: اولی دریچه پیلور 

۲: و دومی بخش هزارلا 

وقتی عصب واگ تحریک میشود و در عملکرد آن اختلال بوجود می آید ، این دو قسمت از دستگاه گوارشی ( دریچه پیلور و هزارلا ) عمدتا باعث ایجاد چهار نوع اختلالِ گوارشی میشوند که بسیار هم مهم هستند :

۱: نارسایی انتقالی هزارلایی 

۲: نارسایی جریان پیلور

۳: ایجاد نفخ گازی شدید

نارسایی انتقالی هزارلایی

نارسایی در بخش هزارلا به سه شکل برای دام ضرر ایجاد کرده و مشکل ساز میشود ‌. یکی عدمِ انتقال و جابجایی مواد غذایی در دستگاه گوارش و تجمع غذا در هزارلا که با افزایش حرکات شکمبه همراه میگردد . در اثر منتقل نشدن غذا از هزارلا و عبور نکردن غذا به بخش بعدی گوارش ، شاهد اتساع و کشیدگی شکمبه خواهیم بود در حالی که همان موقع شیردان خالی مانده است .

دومین مشکلی که در اثر نارسایی هزارلایی بوجود می آید این است که به علت منتقل نشدن غذا از هزارلا به شیردان ، دام دچار احساس سیری کاذب شده و دیگر اشتهایی برای غذا خوردن پیدا نمیکند. سیری کاذب و عدم غذا خوردن میتواند سایر اندام ها را متاثر کند ‌

نارسایی انتقالی هزارلایی که به آن انباشتگی هزارلایی نیز گفته میشود همچنین میتواند باعث تغییر شکل شکمبه شده و آن را به صورت گلابی تغییر شکل دهد . و وقتی این اتفاق رخ میدهد در این زمان مدفوع دام کاهش پیدا کرده و قوام و شکل مدفوع هم تغییر پیدا میکند ‌‌. یعنی مدفوع ازحالت نرمال خارج شده و خمیری میشود که اغلب همراه با مواد فیبری بزرگ نیز می‌باشد ‌‌.

کمبود آب هم یکی دیگز از عوارض این نارسایی انتقالِ هزارلایی میباشد ‌.

نارسایی جریان پیلور

با اختلال در عملکردِ عصب واگ ، دریچه ی پیلور هم متاثر شده و اصطلاحاً دچار فلجی میگردد . با فلج شدن و از کار افتادن دریچه ی پیلور مواد غذایی دوار انباشتگی در شیردان میشوند . متعاقبا و با انباشتِ مواد غذایی در شیردان ، ترتیب و ماهیت طبقه بندی شده ی شکمبه نیز دچار اختلال میگردد ‌.

و متاسفانه در همین حالت یعنی نارسایی دریچه پیلور است که حیوان در کمترین زمان ممکن دچار آلکالوز ، دهیدراتاسیون و حبس مایع کلر شده و متعاقب آنها تلف میگردد .

تحقیقات گسترده ای صورت گرفته است توسط دانشمندان و پژوهشگران حوزه علوم دامی برای یافتن علت یا علل اختلال در مکانیسم عصب واگ . نتیجه ی همه تلاش ها و پژوهش ها نشان داده است که عوامل زیر بیشترین سهم را در این موضوع داشته و نقش عمده ای در اختلال عملکرد عصب واگ ایفا میکنند :

۱: جابجایی شیردان

۲: پیچ خوردگی چادرینه 

۳: زخم شیردان

۴: آبستنی های سنگینی که منجر به تغییر وضعیت شیردان میشوند

۵: و استرس های آنی و شدید که منجر به حملات پانیک گردند

نفخ در اثر اختلالات عصبی واگ 

گفتیم که اختلال در عملکرد عصب واگ میتواند منجر به ایجاد نفخ در حیوان شود ‌. نفخی که در اثر تحریک عصب واگ ایجاد میشود عموما نفخ گازی ست ‌. اینگونه نفخ ها چنانچه شدید باشد و در اسرع وقت درمان نگردد به راحتی میتواند باعث مرگ حیوان شود ‌‌.

به طور کلی در پرورش دام و مدیریت بهینه ی گله ها از هیچ نکته ای ( حتی در مقیاسِ بسیار ساده و پیشِ پا افتاده و معمولی ) نباید بدون توجه عبور کنیم و آنها را نادیده بگیریم ‌. با دقت کردن در همین موضوعات ساده و پیش پا افتاده و رفع نواقص کوچک دامداری ست که میتوانیم عملکرد گله را بهبود بخشیده ، هزینه ها را کاهش و درآمد و سودآوری را افزایش دهیم ‌

نویسنده : مهندس امید قربانی

کارشناس دامپروری و تحلیلگر اقتصاد کشاورزی/ مدیر عامل گروه مهندسی توسعه دامپروری اندیشه مهر/ مدیر گروه تخصصی صنعت دام ایران در تلگرام 

شرکت تیدام ، تولید و تامین کننده انواع دستگاه ها و ماشین آلات صنعت دامپروری ایران

باگاسیزه شدن دامپروری به دلیل تقلید روحانی از منانگوا

مقالات و مطالب آموزشی بیشتری در اینجا بخوانید:

باگاسیزه شدن صنعت دامپروری ایران با کلید روحانی

پساب سیلوی ذرت خطرات زیست محیطی فراوانی دارد

افزایش سودآوری دامداری با تکنیک اسکور درد

دیسترفی عضلانی در گوساله های شیرخوار 

لینک مستقیم گروه صنعت دام ایران در تلگرام

لینک مستقیم پایگاه خبری تحلیلی خبردام در اینستاگرام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *