پایگاه سراسری پاترا

افیون و افسون آن در استان لرستان

افیون و افسون آن در استان لرستان 

به قلم : علی احمدی زاده

نقدی بر نرمالیزاسیون کشت خشخاش و سودجویی سوداگران فرصت طلب

کشت خشخاش از دامنه تا قله های زاگرسِ لرستان / شیار های زاگرس به منبع درآمد کارتل های ریز و درشت تریاک تبدیل شده است

شهرستان چگنی یکی از محروم ترین و کم برخوردار ترین شهرستان های کشور و استان لرستان از مدت ها پیش بوده و اکنون نیز میباشد . 

این توسعه نیافتگی در همه شئون ، بروز و ظهور یافته است و نیاز به واکاوی های پیچیده نیست . از نظر اشتغال ، سرانه درآمدی ، آموزش ، مسکن ، کشاورزی ، صنعت و … ، شهرستان چگنی جزو ضعیف ترین ها در این کشور است . 

برای نمونه ، چگنی بالاترین درصد مددجو نسبت به جمعیت را در سطح استان دارد و سطح زیر کشت کشاورزی در این شهرستان بیش از ۱۸ هزار هکتار است که کمتر از ۲ هزار هکتار آن کشت آبی و مابقی به صورت دیم است . به عبارتی تنها ۱۲ درصد سطح زیر کشت در چگنی آبی است . 

از آنجایی که منبع درآمدی بیشتر مردم این شهرستان ، کشاورزی معیشت محور است ، برای این کشاورزی به جای امید به عقلانیت برای برنامه ریزی در جهت  کشاورزی اقتصاد محور، چشم امید مردمانش به آسمان است !

در چگنی میزان عملکرد و بهره وری زمین های زراعی هم پایین است و جزو آخرین شهرستان های استان لرستان در میزان بازدهی زمین های کشاورزی میباشد . برای مثال در کشت گندم به ازای هر هکتار زمین زراعی ۱.۳ تن گندم بدست می آید در حالیکه برای مثال در شهرستان کوهدشت این میزان ۱.۶ تن و در ازنا ۳.۱ تن است .

در سطح استان هم اوضاع رقت انگیز است . رتبه استان از نظر متوسط درآمد سالانه یک خانوار شهری ، در بین ۳۱ استان کشور ۲۴ میباشد و برای یک خانوار روستایی رتبه ۲۶ در سطح کشور می باشد . 

با این وضعیت اقتصادی در سطح شهرستان و استان ، برخی از کشاورزان با توجه به حاشیه سود بالای کشت خشخاش و ضعف دولت ها در نظارت قانونی ، اقدام به کشت خشخاش کرده اند . اصولا کشت خشخاش در کشور هایی که از فقر مزمن رنج می برند رواج می یابد.

وزیر ارتباطات : با استفاده از تصاویر ماهواره‌ ای ، ۷۰ هکتار زمین در کشور که مبادرت به کشت خشخاش میکردند ، شناسایی و کشف شد

سابقه کشت خشخاش در ایران به دوران رژیم پهلوی برمیگردد که در سال ۱۳۴۷ شکل قانونی هم پیدا کرد اما بعد از انقلاب ممنوع شد تا اینکه مجددا در سال های اخیر در استان های زاگرس نشین رواج پیدا کرده است و گویا در سال ۹۶ هم  کشت تریاک مراحل قانونی شدن را طی می کرده که به یکباره متوقف شده است . 

درباره گسترگی کشت برای نمونه در سال ۹۷ اعلام شد که طبق تصاویر ماهواره ای تنها در یک شهر ۲۰۰ هکتار خشخاش کشت شده است . در این مزارع که علی الظاهر صاحبانش نامشخص هستند ، از قطعاتی به وسعت ۲۵۰ مترمربع یک کیلو گرم ماده مخدر به دست می‌آید .

تجارت مواد مخدر  در کشور گردش مالی بالایی هم دارد و تقریبا  معادل ۴۰ درصد بودجه کشور بوده است . در سال ۹۸ گردش مالی مواد مخدر در کشور ۱۶۷ هزار میلیارد تومان اعلام شده و این در حالی است که بودجه کشور در آن سال ۴۰۸ هزار میلیارد تومان بوده است . 

با این گردش مالی بالا و درآمدی که از کشت خشخاش به دست می آید و همچنین زحمت کمی که نسبت به دیگر محصولات کشاورزی دارد و اغلب به صورت دیم کشت میشود ، هر کشاورز ظاهر بین و خود خواهی ممکن است متاثر از وسوسه شده و به سمت این کار برود . 

اما این کار آتشی است که اگر چه ممکن است چند صباحی زندگی شخصی این افراد سوداگر را گرما بخشد اما به مرور زمان آتش این کار گسترده شده  و به جان جامعه و حتی خانواده های خود این افراد نیز خواهد افتاد . 

اسـب تازی بر نشــست و شاد تاخـت

خون بهای خویش را خلعت شناخت

پشت این چهره زیبا ، طعم تلخ فروپاشی هزاران خانوار نهفته است

افزایش ارتباطات و گسترش شبکه های اجتماعی باعث شده است که مقایسه دوران اخیر و تحولاتش با گذشته از نظر سطح دانش و آگاهی امری ساده لوحانه باشد . نوجوانی که از فقر ،  انواع نابرابری و اختلافات طبقاتی عمیق آگاه شده و رنج می برد و از طرفی تحت تاثیر  امواج و افکار پوچ گرایانه قرار دارد وقتی مواد مخدر به راحتی برایش در دسترس باشد معتاد شده و بدین ترتیب بزرگترین سرمایه و امید جامعه ما که جوانان  هستند به راحتی تلف خواهند شد .

چون کشت خشخاش غیر قانونی است در مناطق جنگلی این کشت انجام میشود که سود جویان برای ایجاد زمین کشاورزی ، جنگل ها را از بین خواهند برد .

کشت گسترده خشخاش ، بازار مواد مخدر را بزرگتر کرده و بسیاری از جوانان به جای اشتغال موثر برای جامعه به سوداگری مواد مخدر و قاچاق آن روی خواهند آورد .

نویسنده : علی احمدی زاده

مخاطب گرامی چنانچه از اهالی استان لرستان و شهرستان چگنی هستید میتوانید از طریق لینک زیر عضو گروه تالار همدلی شهرستان چگنی شوید

لینک گروه تالار همدلی شهرستان چگنی در تلگرام

مقالات و مطالب بیشتری در اینجا بخوانید : 

نظام آموزشی ما رایگان نیست / محمد آریان

با این شرایط ناپایدار چرا خودکفایی/ یاسر بهرامی

گندم ها را در خیابان طالقانی تهران بکارید

گندم سیاسی ترین کالای تولید شده در ایران

3 دیدگاه در “افیون و افسون آن در استان لرستان

  1. قنبری گفت:

    فرهاد قنبری : تربیت مجازی / تجربه ای شبیه گرایش جوانان و نوجوانان به سبک زندگی عاقلانه و بی بندوبارانه برخی چهره های ناهنجار اجتماعی ( مانند تتلو و فلان وحشی و کسگم و… ) را باید در شیوه تربیتی آنها جستجو کرد . در فیلم سینمایی ( بهار ، تابستان ، پاییز ، زمستان ، بهار ) اثر آقای کیم کی دوک شخصیت اصلی فیلم از همان اوان کودکی تحت نظر راهبی سخت گیر تربیت می شود و کوچک ترین تجربه های لذت جویی ( از قبیل سیگار ، پرسه زنی ، چشم چرانی ، دوستی با جنس مخالف و.. ) از او دریغ می شود ‌ اولین برخورد این جوان [ بیگانه با جهان ] با جنس مخالف ، تجربه ای غریب ، راز آلود و عجیب است به گونه ای که او را یک دل نه صد دل وابسته می کند و باعث می شود او راهب را ترک کرده و درجستجوی دختر ، مرتکب قتل شده و در پایان با افسوسی فراوان به پیش راهب بازگردد . در این فیلم نه نفس سرکش جوانی ، بلکه شیوه تربیت بسته و خشن راهب را باید عامل اصلی ، خامی و بی تجربگی این جوان توصیف کرد که او را در چنان محیط ایزوله ای پرورش داده است که در اولین مواجه با جنس مخالف دست و پای خود را گم کرده و تا ارتکاب قتل پیش می رود . تجربه زیست در جامعه ایران دهه های اخیر بی شباهت به تجربه شخصیت اول فیلم ” بهار ، تابستان ، پاییز ، زمستان ، بهار ” نیست . بسیاری از جوانان و نوجوانان در شهر ها و روستا های کشور در محیط بسته خانوادگی و آموزشی تحت قوانین سخت و خاصی تربیت می شوند . آنها در نوجوانی و پس از ورود به فضا و جهان نسبتا آزادی مجازی با خارج شدن از قیود خانوادگی ، حس آزادی و رهایی می یابند و می خواهند تمام تخیلات ذهنی خود در مورد تمام لذت ها را به ایده عمل دربیاورند . آنها از سبک پوشش تا حرف زدن و مصرف مشروبات و مواد مخدر تا ولع برای تجربه های متعدد جنسی را که در این فضا مشاهده می شود به عنوان تجربه ای ناب دریافته و به شدت جذب آن می شوند . تاثیر این شیوه تربیتی ایزوله در شکل های مختلفی مانند به نمایش گذاشتن بدن و جسم خود در شبکه های مجازی یا سبک پوشش های عجیب و غریب و اعمال جراحی فراوان و صورت های پلاستیکی دفورمه شده خود را نشان می دهد. در بسیاری از دانشگاه ها مشاهده شده است که دانشجوی مذهبی و سر به زیر ترم یک ، ترم آخر با مو هایی سیخ کرده ، مقداری گل و علف در کیف و چندین پارتنر جنسی دانشگاه را ترک می کند . این رفتار خارج از قیود در سفر ایرانیان به خارج از کشور ( اغلب مقصد ایرانیان پاتایا ، آنتالیا ، ارمنستان و.. است ) هم نمودار می شود. آنها مانند شخصیت اصلی فیلم “بهار . تابستان ..” در مورد آزادی و لذت جویی در بیرون مرز های محدوده خود بسیار شنیده و در مورد آن خیال بافی کرده اند و حالا که به مرکز ماجرا پرتاپ شده اند ، تلاش دارند تمام خیالبافی های خود از جهان پر لذت بیرون را عملی سازند . از بد مستی کردن در دیسکو ها و ثبت چند عکس و کلیپ در سواحل با بکینی و شلوارک تا سرک کشیدن به فاحشه خانه ها ریشه در تلاش برای تحقق بخشیدن به زیست جهانی است که سال ها در رویا و خیاب پرورده شده است . این میزان از گرایش نوجوانان به افراد بی معنا و لوده و بی هنجار رها شده در اینستاگرام که از الوات بد دهن و چاقو کش تا قمار بازان و خوانندگان فحاش و دوره گردان فاحشه خانه های غرب را شامل می شود را نه در فطرت پست این نسلها بلکه در شیوه تربیتی آنها باید جستجو کرد.

  2. رسول میناپور گفت:

    متاسفانه مسئله اعتیاد این روز ها بلای خانمان سوز جامعه ایران شده . چند سال پیش یک گزارش منتشر شده بوده به نام هاجر خانم . هاجر خانوم نه از همسر شانس آورده بود و نه از داماد خودش . متاسفانه اعتیاد باعث شده بود که هم همسر و هم داماد هاجر خانم هر دو معتاد بشن و حالا یک زن سرپرست خانوار است که سال گذشته در یک آتش سوزی همه وسایل زندگی خودش را از دست داد و توانست با کمک همسایه ها بعضی از وسایل را مجدد تهیه کند. این بانو قبل از آتش سوزی یک دستگاه بافندگی داشت که با آن لباس و شال گردن برای اهل محل می‌بافت و امرار معاش می‌کرد. اما دستگاه هم مثل باقی وسایل در آتش سوخت. هاجر خانم به نظافت منازل رو آورد . اما شیوع ویروس کرونا این مادر را خانه نشین کرد. موسسه خیریه نیکان ماموت در راستای حمایت از خانواده‌ های نیازمند ، توانست با همراهی یکی از حامیان خود برای هاجر خانوم که زن سرپرست خانوار هست یک دستگاه بافندگی تهیه کند تا با ایجاد یک شغل خانگی برای این مادر دلسوز هم سلامت او را تامین کند و هم شرایط زندگی‌اش را مساعدتر نماید و نانی در سفره فرزندانش قرار دهد .

  3. Tdam گفت:

    رشد مزارع خشخاش همچنان ادامه دارد/ کشف و انهدام یک مزرعه بزرگ کشت خشخاس در شهرستان اردستان /
    دادستان عمومی شهرستان اردستان از کشف و انهدام مزرعه کاشت خشخاش در یکی از روستا های این شهرستان خبر داد و گفت که همه بوته‌ های این مزرعه نابود و امحا شده است.
    سید عباس بارودکو با اعلام این خبر و اینکه دستور قضایی برای شناسایی متهمان و دستگیری آنها صادر شده است، اظهار داشت : خوشبختانه از ابتدای سال جاری تاکنون کشفیات قابل توجهی در بحث مواد مخدر انجام شده است. در شهرستان اردستان هرگونه کاشت خشخاش در مزارع با جدیت پیگیری ، دنبال و امحا میگردد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *